Vrijwilliger Ivan over zijn bezoek in Costa Rica

Vrijwilliger Ivan over zijn bezoek in Costa Rica

In het voorjaar van 2023 was daar opeens een kans om naar Costa Rica te gaan voor Adopteer Regenwoud. Ik was een jaar eerder ook al in Costa Rica en daar tipte me iemand over een organisatie van twee Nederlandse jongens die zich bezighielden met het beschermen en herstellen van het regenwoud. Toen ik thuiskwam besloot ik contact op te nemen. Ik was immers nog lang niet klaar in Costa Rica en ik was direct enthousiast toen ik zag waar Adopteer Regenwoud zich allemaal mee bezig hield. Na leuke gesprekken met de oprichters Matthijs en Maarten, in het echt en via videobellen, reisde ik in juni af naar het reservaat in Costa Rica.

Het herbebossingsproject

De stichting is bezig met een herbebossingsproject, een prachtig en belangrijk project. Door het planten van bomen op voormalige agrarische gronden worden het reservaat en Nationaal Park Barbilla weer met elkaar verbonden. Dit is essentieel voor de dieren, zodat ze een veilig en groot genoeg leefgebied hebben. Daarnaast zijn er ook vele onderzoeken van studenten, andere natuurprojecten en de dagelijkse werkzaamheden van het reservaat. Handen te kort, dus konden ze m’n hulp daar goed gebruiken. Het project was een half uurtje rijden door de heuvels op een prachtige plek met uitzicht over de omgeving en het reservaat. Je kon vanaf het hoogste punt de kust zien, het nationale park Barbilla en een vulkaan. Tussen de werkzaamheden door kwam ik hier graag om even te genieten van de prachtige omgeving.

San Miguel

Medeoprichter Maarten woont samen met zijn vrouw, Hanneke, en zijn twee kinderen, Abel en Lucas, in de buurt van het reservaat op een landgoed, een finca, bij het dorp San Miguel. Een dorpje tussen de heuvels, het regenwoud, weilanden met vee en uitgestrekte bananenvelden. Ik verbleef in een huisje vlakbij Maarten en zijn gezin. In de eerste weken liep ik mee met de studenten die hun onderzoeken aan het afronden waren. Ik ging naar het reservaat en deed mee met de klussen en activiteiten. Zo liepen we bijvoorbeeld elke woensdag met ons allen door het dorp om afval te rapen en donderdag was de dag om te tuinieren op de finca: paadjes vrijmaken, zorgen voor de permacultuurtuin en andere kleine klussen. Ondertussen werd ik ingewerkt in het herbebossingsproject en was ik zowat het manusje-van-alles. Het was een mooie tijd en ik heb veel leuke nieuwe mensen leren kennen.

Maarten, Hanneke en de kinderen

Na een maand vertrokken de studenten en vrijwilligers een voor een. Het was rustig bij het reservaat en toen kwam het ineens wel heel dichtbij. We hadden namelijk afgesproken dat ik 3 weken op het reservaat zou ‘passen’ en de lopende projecten in de gaten zou houden. Dit allemaal zodat Maarten, Hanneke en de kinderen ‘eindelijk’ eens echt op vakantie kunnen gaan. En wat gunde ik het ze! Het zijn zulke leuke mensen die zo ontzettend belangrijk werk doen. Met hun ziel en zaligheid zetten ze zich in om studenten een onvergetelijke ervaring mee te geven. Tegelijkertijd zorgen ze voor het verblijf, het eten en organiseren ze regelmatig leuke excursies om de omgeving en lokale biodiversiteit te leren kennen. En oh ja, door de vele werkzaamheden en projecten rondom de stichting houden ze ook nog het halve dorp aan het werk. Daarnaast kon ik het gewoon goed met ze vinden. Ik denk graag terug aan het vroeg op pad gaan met Maarten om te vogelen, naar het reservaat met Hanneke en de leuke momenten in één van de dorpskroegjes, wat vaak een winkeltje met een aangebouwd terras is.

Helemaal alleen, of juist niet?

Ik zette Maarten, Hanneke en de kinderen af in het dichtstbijzijnde stadje om de bus te nemen naar San Jose, om zo hun vakantie te starten. En toen was ik ineens helemaal alleen. Zo voelde het maar heel even, want in het huis van Maarten en Hanneke woonde tijdelijk Gerald, de gids en klusjesman van de stichting. We aten regelmatig samen, gingen naar het reservaat, we deden samen boodschappen in het dichtstbijzijnde stadje en we pakten met ons twee de klussen op, als bijvoorbeeld door een storm de stroom weer eens was uitgevallen. We werden vrienden. Ik werd ook meteen uitgenodigd bij zijn moeder en later bij zijn zus om mee te eten. Door deze warmte voelde ik me snel thuis en helemaal niet meer alleen. Ik leerde de anderen uit het dorp kennen. Stuk voor stuk leuke mensen. En ik had gezelschap van de drie honden op de finca. Ondertussen liep het herbebossinsproject door en leerde ik Hurben kennen, de projectleider van het herbebossingstraject en Costa Ricaan. We hielpen elkaar met het reilen en zeilen van het herbebossingsproject en konden het over van alles hebben. Over Costa Rica, over Nederland en vooral ook over de natuur. Hij is immers ook een fanatiek vogelaar en weet veel over de lokale biodiversiteit. Iets waar ik al erg in geïnteresseerd was, maar door Costa Rica is dit uitgegroeid tot een passie!

Biodiversiteit

Costa Rica is één van de meest biodiverse plekken op aarde en dat merkte ik nog maar eens bij het reservaat. Ik werd wakker door de brulapen, ik zag een paar keer per week een luiaard en werd omringd door de mooiste vogels: toekans, papegaaien, kolibries, motmots, ijsvogels, trogons, manakins, spechten en vele soorten roofvogels. Daarnaast zag ik op de wildcamera’s in het reservaat vele soorten zoogdieren; wasberen, knaagdieren, ocelots, coyotes, gordeldieren en nog veel meer. En dan waren er ook nog de vele soorten kikkers, slangen en insecten. Kortom een waar biodiversiteitsparadijs!

Afsluiting en mooie herinneringen

Na 3 weken haalde ik Maarten, Hanneke en de kinderen weer op van hetzelfde busstation. We hadden nog 3 weken voordat er nieuwe studenten kwamen en dus nog even tijd om samen wat leuke dingen te doen. Met als absolute topafsluiter een bootexcursie over de Pacuare Rivier naar de kust. We zaten op een boot met twee medevrijwilligers, mijn vriendin (die was ondertussen ook een paar dagen bij het reservaat), de lokale kapitein en Maarten, als de beste gids die je maar kunt hebben. Nog voor zonsopgang voeren we over een riviertje tussen de apen, vogels en reptielen. We kwamen bijna niemand tegen, heerlijk zo! Na 2,5 maand was het tijd om afscheid te nemen van iedereen. Een verdrietig moment, maar gelukkig had ik een mooi vooruitzicht. Ik ging met mijn vriendin nog een maand door Costa Rica reizen. Nu ik weer in Nederland ben besef ik wat een geweldige tijd ik heb gehad. Wat een prachtig land is Costa Rica en wat hebben Maarten, Hanneke en de stichting iets moois opgebouwd daar! Diep respect en bewondering!

 

Vrijwilliger in Nederland

Ivan is inmiddels in Nederland ook actief voor de stichting Adopteer Regenwoud. Hier is hij vrijwilliger voor het basisscholen project het Regenwoud van de Kinderen.

Wil jij ook vrijwilliger van stichting Adopteer Regenwoud worden? Neem dan contact met ons op!

 

 

 

 


 

Hoe het allemaal begon

Op 12-jarige leeftijd verhuisden Maarten en zijn ouders van de grote stad Haarlem naar het dorpje Zegveld in de regio Utrecht. Ze kwamen te wonen naast de familie Bol waar Maarten al snel een maatje vond in zijn buurjongen Matthijs. Inmiddels 25 jaar verder zijn Maarten en Matthijs nog steeds buren van elkaar. Echter niet meer in het kleine dorpje in Nederland maar in de tropische regenwouden van Costa Rica. (meer…)

Zoë over haar prachtige ervaringen als vrijwilliger in Costa Rica

En dan sta je daar, boven op een heuveltop, lekker een beetje te huilen. Of toch verwoede pogingen te doen om je medevrijwilliger niet te laten zien hoe aangedaan je bent. Mijn naam is Zoë, ik woon dichtbij Hasselt in België. Ik ben leerkracht in het volwassenenonderwijs, en enthousiaste, maar zeer beginnende leerling wanneer het aankomt op de natuur. Graag vertel ik jullie over mijn prachtige ervaringen als vrijwilliger in het reservaat van Adopteer Regenwoud. (meer…)

Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat betekent ontbossing voor onze natuur? Wat is ontbossing eigenlijk? Deze term wordt gebruikt voor het proces waarbij bomen wijken voor landbouw en veeteelt. Ontbossing vindt dagelijks in grote aantallen plaats, met name in het amazoneregenwoud. Geen mooie zaak! De gevolgen? Het omkappen van bomen betekent niet alleen verlies van onze prachtige natuur en biodiversiteit. […]

Langdurig onderzoeksproject met Universiteit Utrecht

Voorzitter Martin Havik en Hoogleraar Edwin Pos van Universiteit Utrecht maken de samenwerking wereldkundig tijdens het zomerfeest.

Het onderzoeksproject van Stichting Adopteer Regenwoud gaat een uitdagende nieuwe fase in dankzij een langdurige samenwerking met de Universiteit van Utrecht. De stichting was toe aan een nieuwe stap om het onderzoeksproject te professionaliseren en de Universiteit Utrecht was op zoek naar een stabiele en betrouwbare partner in Centraal Amerika om degelijk onderzoek in het regenwoud te kunnen uitvoeren. Voor beide partijen is dit dus een prachtige samenwerking! Hierdoor zullen we een grote stap maken in het professionaliseren van ons huidige onderzoek naar de biodiversiteit in ons reservaat. Samen met de bezoekende studenten zullen we ons richten op wetenschappelijk onderzoek waarbij de diversiteit en ontwikkeling van de natuur in ons reservaat, met een nadruk op de flora, centraal staat. (meer…)

Het tropisch regenwoud in huis halen? Hoe dan?!

Met groene planten die hun oorsprong hebben in het tropisch regenwoud. Door: Annemarie Silkens Costa Rica staat bekend om zijn geweldige flora en fauna, met name in de regenwouden en de nevelwouden. De plantenwereld van Costa Rica is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er komen ruim 12.000 verschillende plantensoorten voor, waarvan er maar liefst ca. 1.200 […]

Vlinders in Costa Rica

Als een vlinder voorbij vliegt blijven de meeste mensen wel even stil staan om hem met de ogen te volgen. Vaak hebben ze mooie kleuren en door de grote zachte vleugels in vergelijking tot het kleine lijfje zien ze er bijna knuffelbaar uit. In Costa Rica komen meer dan 1200 soorten vlinders voor en natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar de soorten die voorkomen in het gebied van Adopteer Regenwoud. (meer…)

De Mantelbrulaap

De mantelbrulaap is een van de grootste apen in Centraal Amerika, met mannetjes die bijna een meter groot zijn en tot 10 kg wegen. Het is een van de 15 soorten brulapen. Helaas zijn een aantal van die soorten bedreigd, voornamelijk vanwege habitatverlies en de vangst en verkoop om als huisdieren te dienen. Hun Engelse naam ‘mantled howler monkeys’ krijgen ze van de lange haren aan hun zijkant, die lijken op een mantel. Hun staart kunnen ze gebruiken als extra ledemaat om hun evenwicht te bewaren en heeft een kale tip, zodat ze betere grip hebben rond takken. Met die staart kunnen ze hun hele gewicht houden en er zelfs mee voelen zoals met hun handen. De staart kan wel 5 keer zo lang zijn als de rest van hun lichaam. Vooral jonge aapjes kan je regelmatig aan hun staart zien hangen, oudere apen gebruiken de staart meer als stabilisator. (meer…)

Reservaat groeit naar 169 hectare!

Weer nieuw regenwoud aangekocht met grote waarde voor het reservaat én de lokale gemeenschap Begin november kocht Adopteer Regenwoud een nieuw bosperceel aan, met strategische en maatschappelijke waarde. De aanloop naar het zetten van de handtekeningen was deze keer bijzonder lang: meer dan een jaar! Omdat de plattegronden meer dan 50 jaar oud waren moesten […]

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit

Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit. (meer…)

Strawberry poison dart frog

Door Zoë Schreurs

In Costa Rica kun  je er niet omheen: de Oophaga pumilio. Pumilio betekent dwerg, en al zijn ze amper 3 cm groot, het is moeilijk om de giftige aardbeikikkertjes te missen. In het Engels noemen ze Strawberry Poison Dart frogs, omdat indigenous volkeren vroeger hun gif gebruikten om giftige pijlen mee te maken (poison darts). Ze worden ook liefkozend de ‘blue jeans frog’ genoemd, omdat ze er vaak uitzien als rode kikkertjes in een spijkerbroek. Al hebben ze lang niet allemaal dezelfde kleuren. Er zijn er ook die volledig rood of blauw zijn, eerder geel, groen of oranje, of met zwarte strepen of stippen. Zo zijn er zo’n 15 tot 30 kleurvarianten.
(meer…)

Arie over zijn bezoek aan het reservaat

Na een comfortabele vlucht in een Boeing dreamliner van KLM naar San José en een autorit van enkele uren komen mijn vrouw Geertje en ik aan op de ‘farm’. Deze farm, dichtbij het plaatsje San Miguel, is een stukje grond van 9 hectare groot. Dit is de thuisbasis van stichting Adopteer Regenwoud. Hier werkt onze […]

Aansluiting met Nationaal Park Barbilla weer een belangrijke stap dichterbij!

Ondanks onzekere economische tijden en de impact van Corona heeft Stichting Adopteer Regenwoud fantastisch nieuws te melden. De afgelopen maanden hebben we alle zeilen bijgezet en flink moeten onderhandelen om een belangrijke stuk grond aan te kunnen schaffen. En dat is gelukt! We hebben het reservaat kunnen uitbreiden met 65 hectare, ofwel 650.000 vierkante meter! (meer…)

Costa Rica van grootschalige ontbossing naar een tropisch paradijs voor ecotoerisme.

Costa Rica staat bekend om haar prachtige natuur, een land met een uitzonderlijk hoge diversiteit van planten en dieren (één van de hoogste percentages qua biodiversiteit ter wereld). Een land voor de echte ecotoerist.  De afgelopen twintig jaar is ecotoerisme steeds belangrijker geworden voor Costa Rica. In 2019 waren er bijna 3 miljoen toeristen in Costa Rica waarvan 80% als ecotoerist wordt gezien. (meer…)

2023 Het jaar van de projecten en samenwerking

Woord van de voorzitter

2023, als ik het mag omschrijven in twee woorden, dan kies ik ‘enerverend’ en ‘veeleisend’. Mede omdat ‘positief’ en ‘groei’ eigenlijk ieder jaar weer de boventoon voeren en dat ook zeker in 2023 weer het geval was. Qua donaties was 2023 weer een recordjaar, waarvoor uiteraard grote dank aan eenieder die heeft bijgedragen. En de som is simpel: meer donaties, betekent meer positieve impact in Costa Rica! (meer…)

Een bijzondere nieuwe stap voor stichting Adopteer Regenwoud!

Van 25 hectare grasland naar een florerend regenwoud

Deze maand waren voorzitter Martin en oprichter Matthijs op het hoofdkantoor van Trees for All om een hele mooie samenwerking te bekrachtigen voor herbebossing van 25 hectare weiland. Eén van de grootste projecten in Costa Rica voor de stichting Adopteer Regenwoud tot nu toe. Er zullen in totaal meer dan 27.500 bomen geplant worden. (meer…)

Mijlpaal: Stichting viert 10-jarig jubileum

Een bijzondere dag: onze stichting bestaat tien jaar! Wat ooit begon als een jongensdroom van twee vrienden, groeide uit tot een reservaat van ruim 140 hectare aan beschermd regenwoud. Zonder onze partners, donateurs, vrijwilligers, sponsors, lokale bevolking en talloze initiatieven zou dit niet denkbaar zijn geweest. Een oneindige passie voor de natuur motiveert ons elke […]

Al zoveel bereikt, maar ook nog zoveel te dromen

Sinds 2010 maakt Adopteer Regenwoud zich hard voor het behoud van regenwoud in Costa Rica. Maarten en Matthijs zijn sinds 2002 verliefd op het Costa Ricaanse landschap en besloten sindsdien iets terug te doen voor de lokale natuur. En zo is de stichting ontstaan. Inmiddels omvat Adopteer Regenwoud meerdere bestuursleden, een raad van advies, ambassadeurs […]

Vader van student verzorgt EHBO training in het regenwoud van Costa Rica

Mijn jongste dochter Iris studeert Toegepaste Biologie in Den Bosch. Ik heb haar bezocht op haar stageplek in Costa Rica, waar ze 5 maanden verbleef. Ik schrijf hier een stukje over want ik had de kans om naast een bezoek aan mijn dochter een EHBO training te verzorgen voor de staf en gidsen van de stichting. Daarnaast heeft het bezoek mij ook iets heel belangrijks geleerd over natuurbehoud. (meer…)

Nieuwe kikkersoort in het reservaat

Na vijf jaar onderzoek naar de biodiversiteit van ons reservaat in Costa Rica, zijn we een groot deel van de algemene diersoorten ondertussen wel tegen gekomen. Als we een nieuw dier voor onze soortenlijst kunnen beschrijven, is dat nu vaak een bijzonder beestje. Er zijn echter ook soorten die volgens de literatuur worden aangemerkt als “algemeen” of “veel voorkomend”, maar nog nooit zijn waargenomen in het reservaat. Vandaag kwamen we zo’n soort tegen: de Hourglass Tree Frog (Dendropsophus ebraccatus). (meer…)

Adopteer Regenwoud zet park rangers in voor bescherming regenwoud

De afgelopen jaren was het reservaat van Adopteer Regenwoud goed te overzien voor projectmanager Maarten. Twee a drie keer per week maakt hij samen met de studenten zijn ronde door het projectgebied voor het biodiversiteitsonderzoek. Voor dit onderzoek komen ze in diverse percelen van het gebied, waardoor ze een goed inzicht krijgen over wat er allemaal gebeurt. Mocht er illegaal gekapt worden dan valt dit meteen op. Het zelfde geldt voor illegale jacht. (meer…)

Vogels spotten in Costa Rica

Costa Rica, een land waarvan bijna de helft bestaat uit regenwoud, is een waar vogelparadijs. Meer dan 900 soorten vogels en één van de weinige plekken op aarde waar per vierkante kilometer, zo veel vogelsoorten te vinden zijn. Eén van de meest mooie en bijzondere vogels die zijn habitat heeft in Costa Rica, is wel de Resplendent Quetzal. (meer…)

𝗗𝗲 𝗺𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗯𝗶𝗷𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗻𝗲𝗺𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗼𝗻𝘀 𝗿𝗲𝘀𝗲𝗿𝘃𝗮𝗮𝘁 𝘁𝗼𝘁 𝗻𝘂 𝘁𝗼𝗲!

In de afgelopen jaren zagen we al veel zeldzame en bijzondere dieren in ons reservaat zoals de Northern Nacked-tailed Armadillo, Black-and-White Hawk-Eagle en meerdere katachtigen. Wat we onlangs tegenkwamen is voor wetenschappers echter nog vele malen interessanter. (meer…)

De Jaguar, koning van de jungle

Door Zoë Schreurs De jaguar spreekt tot ieders verbeelding en dat doet hij al tijden, van Noord tot Zuid-Amerika. Wist je dat zijn naam komt van de Guarani-taal van Indigenous stammen in Paraguay? Het betekent: “Hij die kan doden met 1 sprong.” Geen slechte observatie, gezien een jaguar zo door het schild van een schildpad […]

Krachten bundelen in Punta de Lanza

Het Work with Nature reservaat vormt samen met Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve een “drielandenpunt”. Deze plek staat bekent als Punta de Lanza ofwel Lanspunt. De gemeenschap bestaat deels uit de oorspronkelijke bevolking van Costa Rica en deels uit “blanco’s” (moderne tico’s). Sinds kort is een vereniging opgericht om meer samen op te trekken. (meer…)

Hoeveel ocelots wonen er in ons reservaat?

Sinds de start van het onderzoek naar de biodiversiteit in 2017 hangt stichting Adopteer Regenwoud wildcamera’s op in het reservaat. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel dieren waargenomen op deze camera’s. Wildcamera’s zijn een goede manier om te ontdekken wat voor zoogdieren er allemaal in het reservaat leven. Vooral schuwe dieren die nacht actief zijn, zijn moeilijk te spotten als je overdag in het reservaat rondloopt. Zo ook de nacht actieve ocelot. Eén van de zes katachtigen die er in Costa Rica leven. In de afgelopen jaren hebben we veel ocelots op onze wildcamera’s gespot. De vraag was altijd of dit dezelfde ocelot was, of dat er meerdere individuen in het reservaat leven. (meer…)

Van dromen naar doen!

December, ook voor Adopteer Regenwoud een mooi moment om terug en vooruit te kijken. Ik begin graag met grote dankbaarheid naar alle vrijwilligers en donateurs voor de inzet en bijdrage afgelopen jaar! Al die steun is de motor achter de stichting. We kijken terug op een jaar met fantastische ontwikkelingen. Meerdere dromen van vroeger zijn realiteit geworden. Ik deel graag de grootste mijlpalen en de plannen voor de toekomst met u. (meer…)