Gerald, een gids die beschermt waar hij van houdt.

Gerald, een gids die beschermt waar hij van houdt.

Geschreven door: vrijwilliger Claire Doisy uit Frankrijk

Wanneer je bij Adopteer Regenwoud in Costa Rica verblijft, zul je zeker één van de sleutelfiguren van het project ontmoeten: Gerald. Deze glimlachende jongeman, waarvan niemand echt de leeftijd weet, zal je helpen een weg door de jungle te vinden en zal je leren om een machete te gebruiken. Hij weet ongeveer alles wat er te weten valt over bomen en insecten, en wanneer je het geluk hebt een Nederlander te zijn, kan hij zelfs een gesprekje met je aanknopen in jouw moedertaal. Gerald is een discreet persoon die zichzelf onmisbaar heeft gemaakt, in zowel de tuin als in de jungle vindt hij altijd zijn weg.

Leraar geschiedenis of natuurgids?

Gerald is geboren in San Miguel, een klein dorp met niet meer dan 200 inwoners, waar de stichting Adopteer Regenwoud actief is. Hij heeft geschiedenis gestudeerd en wilde graag leraar geschiedenis worden, maar het leven had andere plannen. Hij kwam 5 jaar geleden bij Adopteer Regenwoud terecht, samen met zijn broer, voor het eerste herbebossingsproject. Twee jaar later werd hij gids om de projectmanagers Maarten en Hanneke te helpen.

Gerald: “Wat ik wist over biologie voordat ik hier kwam, heb ik op school geleerd. Doordat ik dichtbij het bos woon, leer ik ook over medicinale planten. Ik ontdekte een heleboel over planten van de lokale en inheemse bevolking’’.
Volgens Gerald, is er een soort steekvliegje in de omgeving die een ernstige huidziekte veroorzaakt. Om van deze ziekte af te komen moet je naar de kliniek waar je elke dag 2 injecties krijgt tot de parasiet overlijdt. De inheemse bevolking kent een plant in het bos die deze parasiet na 2 à 3 dagen doodt. Projectcoördinator Maarten heeft na 20 injecties toch maar eens de lokale geneeswijze geprobeerd. Met het resultaat dat de parasiet binnen twee dagen was verdwenen.

Geralds motivatie

Gerald’s motivatie komt voort door de noodzaak om het dorp San Miguel te beschermen en te helpen verbeteren, ‘Mijn idee is om de nieuwe generatie kinderen te helpen zich te ontwikkelen tot mensen die openstaan voor nieuwe ideeën, om zo het dorp in zijn geheel te verbeteren’’.
Deze diepgewortelde motivatie komt deels voort uit een ontroerend verhaal:

‘’Toen ik een kind was en op school zat, leefden we dichterbij de rivier. Mijn moeder bracht mij thuis van school, en op de terugweg kwamen we een duif tegen met een gebroken poot. Misschien dat iemand een steen naar hem gegooid heeft, of hem wilde doden met een wapen, ik weet het niet. We besloten om de duif mee naar huis te nemen. Wij dachten dat hij zou overlijden, dus we gingen voor hem zorgen en gaven hem eten. Het was een jong en hij moest nog groeien, een voller verenkleed krijgen en leren vliegen. Hij was pas enkele dagen oud en beetje bij beetje begon hij te herstellen. Vervolgens at hij meer en groeide meer, dit proces was erg stimulerend voor mij omdat we zagen dat we hem konden redden. Toen de vleugel langzaam begon te genezen, leerde ik hem vliegen, tot hij een punt bereikte waarop hij goed kon vliegen. Hij vloog naar een boom dichtbij het huis en sliep daar. Hij vloog tweemaal naar het huis om voedsel te zoeken tot hij op een dag, zo’n maand later niet meer terugkwam. Het was een volwassen duif geworden. Toentertijd was ik er verdrietig om, maar van binnen voelde ik me blij door deze succesvolle actie. Vanuit daar groeide het idee dat ik meer wilde doen voor natuurbehoud in het dorp en het bos. Ik ben opgegroeid met de motivatie voor nieuwe ideeën en het creëren van bewustzijn bij mensen, zo dat ze gaan begrijpen dat natuurbehoud belangrijk is’’.

We houden van wat we bewonderen

Door het vertellen van dit verhaal, deed Gerald mij denken aan een Franse quote: ‘’’We houden van wat we bewonderen en we beschermen wat we liefhebben’’. Bij het genezen van de jonge duif, leerde Gerald van hem te houden en te beschermen. Ik geloof dat dit hetzelfde is als met het bos en het dorp San Miguel. Door Hanneke en Maarten te ontmoeten, lijkt het erop dat Gerald zijn doel heeft bereikt:

‘’Op een dag werkte ik samen met Maarten, het was de eerste herbebossing van 2000 bomen. We bevonden ons op het hoogste punt nabij San Miguel waar we overzicht hadden over het hele bos en op dat moment herinnerde ik mij het verhaal van de jonge duif, van wat we hadden gedaan. Ik heb al zo lang geprobeerd om iets te doen voor natuurbehoud, maar ik voelde mij alleen hierin, niemand luisterde naar mij en niemand gaf er iets om. Toen kwam Maarten met het idee van de stichting, de herbebossing en ik voelde mij daar erg dankbaar voor. Die dag is erg speciaal voor mij geweest’’.

Samen met de lokale bevolking

Door zoals met Gerald hand in hand samen te werken met de inwoners van San Miguel, bouwt Adopteer Regenwoud aan een lokaal ecosysteem om het bos te behouden en te helpen beheren. Ook al is het project constant in ontwikkeling, blijft het ontzettend belangrijk om banden te leggen met de lokale gemeenschap. Daarnaast is het ook een perfecte manier om mensen te ontmoeten die dezelfde passie delen en dezelfde doelen stellen om het regenwoud te beschermen.

Wil jij bijdragen aan dit mooie project? Word donateur van Adopteer Regenwoud.