Gerald, een gids die beschermt waar hij van houdt.
Geschreven door: vrijwilliger Claire Doisy uit Frankrijk
Wanneer je bij Adopteer Regenwoud in Costa Rica verblijft, zul je zeker één van de sleutelfiguren van het project ontmoeten: Gerald. Deze glimlachende jongeman, waarvan niemand echt de leeftijd weet, zal je helpen een weg door de jungle te vinden en zal je leren om een machete te gebruiken. Hij weet ongeveer alles wat er te weten valt over bomen en insecten, en wanneer je het geluk hebt een Nederlander te zijn, kan hij zelfs een gesprekje met je aanknopen in jouw moedertaal. Gerald is een discreet persoon die zichzelf onmisbaar heeft gemaakt, in zowel de tuin als in de jungle vindt hij altijd zijn weg.
Leraar geschiedenis of natuurgids?
Gerald is geboren in San Miguel, een klein dorp met niet meer dan 200 inwoners, waar de stichting Adopteer Regenwoud actief is. Hij heeft geschiedenis gestudeerd en wilde graag leraar geschiedenis worden, maar het leven had andere plannen. Hij kwam 5 jaar geleden bij Adopteer Regenwoud terecht, samen met zijn broer, voor het eerste herbebossingsproject. Twee jaar later werd hij gids om de projectmanagers Maarten en Hanneke te helpen.
Gerald: “Wat ik wist over biologie voordat ik hier kwam, heb ik op school geleerd. Doordat ik dichtbij het bos woon, leer ik ook over medicinale planten. Ik ontdekte een heleboel over planten van de lokale en inheemse bevolking’’.
Volgens Gerald, is er een soort steekvliegje in de omgeving die een ernstige huidziekte veroorzaakt. Om van deze ziekte af te komen moet je naar de kliniek waar je elke dag 2 injecties krijgt tot de parasiet overlijdt. De inheemse bevolking kent een plant in het bos die deze parasiet na 2 à 3 dagen doodt. Projectcoördinator Maarten heeft na 20 injecties toch maar eens de lokale geneeswijze geprobeerd. Met het resultaat dat de parasiet binnen twee dagen was verdwenen.
Geralds motivatie
Gerald’s motivatie komt voort door de noodzaak om het dorp San Miguel te beschermen en te helpen verbeteren, ‘Mijn idee is om de nieuwe generatie kinderen te helpen zich te ontwikkelen tot mensen die openstaan voor nieuwe ideeën, om zo het dorp in zijn geheel te verbeteren’’.
Deze diepgewortelde motivatie komt deels voort uit een ontroerend verhaal:
‘’Toen ik een kind was en op school zat, leefden we dichterbij de rivier. Mijn moeder bracht mij thuis van school, en op de terugweg kwamen we een duif tegen met een gebroken poot. Misschien dat iemand een steen naar hem gegooid heeft, of hem wilde doden met een wapen, ik weet het niet. We besloten om de duif mee naar huis te nemen. Wij dachten dat hij zou overlijden, dus we gingen voor hem zorgen en gaven hem eten. Het was een jong en hij moest nog groeien, een voller verenkleed krijgen en leren vliegen. Hij was pas enkele dagen oud en beetje bij beetje begon hij te herstellen. Vervolgens at hij meer en groeide meer, dit proces was erg stimulerend voor mij omdat we zagen dat we hem konden redden. Toen de vleugel langzaam begon te genezen, leerde ik hem vliegen, tot hij een punt bereikte waarop hij goed kon vliegen. Hij vloog naar een boom dichtbij het huis en sliep daar. Hij vloog tweemaal naar het huis om voedsel te zoeken tot hij op een dag, zo’n maand later niet meer terugkwam. Het was een volwassen duif geworden. Toentertijd was ik er verdrietig om, maar van binnen voelde ik me blij door deze succesvolle actie. Vanuit daar groeide het idee dat ik meer wilde doen voor natuurbehoud in het dorp en het bos. Ik ben opgegroeid met de motivatie voor nieuwe ideeën en het creëren van bewustzijn bij mensen, zo dat ze gaan begrijpen dat natuurbehoud belangrijk is’’.
We houden van wat we bewonderen
Door het vertellen van dit verhaal, deed Gerald mij denken aan een Franse quote: ‘’’We houden van wat we bewonderen en we beschermen wat we liefhebben’’. Bij het genezen van de jonge duif, leerde Gerald van hem te houden en te beschermen. Ik geloof dat dit hetzelfde is als met het bos en het dorp San Miguel. Door Hanneke en Maarten te ontmoeten, lijkt het erop dat Gerald zijn doel heeft bereikt:
‘’Op een dag werkte ik samen met Maarten, het was de eerste herbebossing van 2000 bomen. We bevonden ons op het hoogste punt nabij San Miguel waar we overzicht hadden over het hele bos en op dat moment herinnerde ik mij het verhaal van de jonge duif, van wat we hadden gedaan. Ik heb al zo lang geprobeerd om iets te doen voor natuurbehoud, maar ik voelde mij alleen hierin, niemand luisterde naar mij en niemand gaf er iets om. Toen kwam Maarten met het idee van de stichting, de herbebossing en ik voelde mij daar erg dankbaar voor. Die dag is erg speciaal voor mij geweest’’.
Samen met de lokale bevolking
Door zoals met Gerald hand in hand samen te werken met de inwoners van San Miguel, bouwt Adopteer Regenwoud aan een lokaal ecosysteem om het bos te behouden en te helpen beheren. Ook al is het project constant in ontwikkeling, blijft het ontzettend belangrijk om banden te leggen met de lokale gemeenschap. Daarnaast is het ook een perfecte manier om mensen te ontmoeten die dezelfde passie delen en dezelfde doelen stellen om het regenwoud te beschermen.
En dan sta je daar, boven op een heuveltop, lekker een beetje te huilen. Of toch verwoede pogingen te doen om je medevrijwilliger niet te laten zien hoe aangedaan je bent. Mijn naam is Zoë, ik woon dichtbij Hasselt in België. Ik ben leerkracht in het volwassenenonderwijs, en enthousiaste, maar zeer beginnende leerling wanneer het aankomt op de natuur. Graag vertel ik jullie over mijn prachtige ervaringen als vrijwilliger in het reservaat van Adopteer Regenwoud. (meer…)
In het voorjaar van 2023 was daar opeens een kans om naar Costa Rica te gaan voor Adopteer Regenwoud. Ik was een jaar eerder ook al in Costa Rica en daar tipte me iemand over een organisatie van twee Nederlandse jongens die zich bezighielden met het beschermen en herstellen van het regenwoud. Toen ik thuiskwam besloot ik contact op te nemen. Ik was immers nog lang niet klaar in Costa Rica en ik was direct enthousiast toen ik zag waar Adopteer Regenwoud zich allemaal mee bezig hield. Na leuke gesprekken met de oprichters Matthijs en Maarten, in het echt en via videobellen, reisde ik in juni af naar het reservaat in Costa Rica. (meer…)
Een bijzondere dag: onze stichting bestaat tien jaar! Wat ooit begon als een jongensdroom van twee vrienden, groeide uit tot een reservaat van ruim 140 hectare aan beschermd regenwoud. Zonder onze partners, donateurs, vrijwilligers, sponsors, lokale bevolking en talloze initiatieven zou dit niet denkbaar zijn geweest. Een oneindige passie voor de natuur motiveert ons elke […]
In Costa Rica kun je er niet omheen: de Oophaga pumilio. Pumilio betekent dwerg, en al zijn ze amper 3 cm groot, het is moeilijk om de giftige aardbeikikkertjes te missen. In het Engels noemen ze Strawberry Poison Dart frogs, omdat indigenous volkeren vroeger hun gif gebruikten om giftige pijlen mee te maken (poison darts). Ze worden ook liefkozend de ‘blue jeans frog’ genoemd, omdat ze er vaak uitzien als rode kikkertjes in een spijkerbroek. Al hebben ze lang niet allemaal dezelfde kleuren. Er zijn er ook die volledig rood of blauw zijn, eerder geel, groen of oranje, of met zwarte strepen of stippen. Zo zijn er zo’n 15 tot 30 kleurvarianten. (meer…)
Na een comfortabele vlucht in een Boeing dreamliner van KLM naar San José en een autorit van enkele uren komen mijn vrouw Geertje en ik aan op de ‘farm’. Deze farm, dichtbij het plaatsje San Miguel, is een stukje grond van 9 hectare groot. Dit is de thuisbasis van stichting Adopteer Regenwoud. Hier werkt onze […]
Veel mensen griezelen een beetje van de gier, juist vanwege hun specifieke uiterlijk en het feit dat ze kadavers eten. Gieren zijn echter onmisbaar voor de natuur, het zijn echte schoonmakers. Lees hier alles over gieren en waarom ze onmisbaar zijn voor het ecosysteem.
Vanaf begin mei liep ik stage bij Work with Nature, hier heb ik echt de tijd van mijn leven ervaren. Ik heb samen met mede student Max een onderzoek gedaan naar de dagvlinder populaties in drie verschillende habitattypes. En dankzij de fantastische ondersteuning van de begeleiders Maarten en Hanneke is het uitgegroeid tot een project waar ik heel trots op ben. (meer…)
Voor mijn opleiding Bedrijfsleider Dierverzorging Wildlife heb ik meerdere stages gelopen, meestal draaiden die om dierverzorging maar dit keer koos ik ervoor om een ander type organisatie te bezoeken. In augustus 2023 landde ik in Costa Rica om 8 weken door te brengen bij het onderzoeksproject van Adopteer Regenwoud. (meer…)
Feline Wiegers, 21 jaar – Hbo Toegepaste Biologie – stageduur: 16 weken Voedselbos planten “Op de Work with Nature farm werk ik aan het onderzoeken, opzetten en planten van een productief voedselbos. In de voorbereiding heb ik negen zogeheten ‘plots’ neergezet op strategische plekken. Binnen deze plots onderzoek ik de biodiversiteit boven en onder de […]
Weer nieuw regenwoud aangekocht met grote waarde voor het reservaat én de lokale gemeenschap Begin november kocht Adopteer Regenwoud een nieuw bosperceel aan, met strategische en maatschappelijke waarde. De aanloop naar het zetten van de handtekeningen was deze keer bijzonder lang: meer dan een jaar! Omdat de plattegronden meer dan 50 jaar oud waren moesten […]
World Family Day, ook bekend als Internationale Dag van het Gezin, wordt wereldwijd gevierd op 15 mei om de waarde van familiebanden en gezinsrelaties te erkennen. Op deze dag wordt de nadruk gelegd op ondersteuning, liefde en samenwerking binnen families.
Hoewel we bij ‘Adopteer Regenwoud’ natuurlijk allemaal een beetje familie zijn, willen we vandaag een bijzondere familie binnen onze organisatie in het zonnetje zetten. Dit jonge koppel, vergezeld door hun twee jonge avonturiers, verhuisde naar Costa Rica en zet zich dag en nacht in voor het behoud van het regenwoud. Ik sprak met Hanneke, de vrouw van mede-oprichter Maarten. Hanneke is een kracht op zichzelf en haar inzet en enthousiasme zijn onmisbaar voor onze stichting, zoals elke vrijwilliger en student zal beamen. (meer…)
Britt van Houten, 21 jaar – Hbo Toegepaste Biologie – stageduur: 9 weken Onderzoek naar zoogdieren in Costa Rica “In samenwerking met Work with Nature bekijken we de invloed die mensen hebben (gehad) op de biodiversiteit en de ontwikkeling daarvan op de natuur. Het terrein van Work with Nature kent momenteel zeven habitats met elk […]
Op 12-jarige leeftijd verhuisden Maarten en zijn ouders van de grote stad Haarlem naar het dorpje Zegveld in de regio Utrecht. Ze kwamen te wonen naast de familie Bol waar Maarten al snel een maatje vond in zijn buurjongen Matthijs. Inmiddels 25 jaar verder zijn Maarten en Matthijs nog steeds buren van elkaar. Echter niet meer in het kleine dorpje in Nederland maar in de tropische regenwouden van Costa Rica. (meer…)
De mensheid heeft door de eeuwen heen ontelbare hectares bos gekapt. Maar niet alle bossen zijn hetzelfde. Natuurlijk, een bos in Costa Rica heeft bomen en eekhoorns, net zoals een bos hier in Europa. Maar alhoewel we zeker vergelijkingen kunnen trekken tussen onze gematigde bossen en tropische bossen, zijn er misschien nog wel meer verschillen dan vergelijkingspunten. In deze blog gaan we dieper in op waarom het kappen van tropisch regenwoud nog veel desastreuzer is en hoe de gevolgen veel verder reiken. En gekapt wordt er zeker nog. Wereldwijd verloren de tropen 4,1 miljoen hectare primair bos in 2022, 10% meer dan in 2021, zo rapporteerde het platform Global Forest Watch.(meer…)
December, ook voor Adopteer Regenwoud een mooi moment om terug en vooruit te kijken. Ik begin graag met grote dankbaarheid naar alle vrijwilligers en donateurs voor de inzet en bijdrage afgelopen jaar! Al die steun is de motor achter de stichting. We kijken terug op een jaar met fantastische ontwikkelingen. Meerdere dromen van vroeger zijn realiteit geworden. Ik deel graag de grootste mijlpalen en de plannen voor de toekomst met u. (meer…)
De mantelbrulaap is een van de grootste apen in Centraal Amerika, met mannetjes die bijna een meter groot zijn en tot 10 kg wegen. Het is een van de 15 soorten brulapen. Helaas zijn een aantal van die soorten bedreigd, voornamelijk vanwege habitatverlies en de vangst en verkoop om als huisdieren te dienen. Hun Engelse naam ‘mantled howler monkeys’ krijgen ze van de lange haren aan hun zijkant, die lijken op een mantel. Hun staart kunnen ze gebruiken als extra ledemaat om hun evenwicht te bewaren en heeft een kale tip, zodat ze betere grip hebben rond takken. Met die staart kunnen ze hun hele gewicht houden en er zelfs mee voelen zoals met hun handen. De staart kan wel 5 keer zo lang zijn als de rest van hun lichaam. Vooral jonge aapjes kan je regelmatig aan hun staart zien hangen, oudere apen gebruiken de staart meer als stabilisator.(meer…)
Ondanks onzekere economische tijden en de impact van Corona heeft Stichting Adopteer Regenwoud fantastisch nieuws te melden. De afgelopen maanden hebben we alle zeilen bijgezet en flink moeten onderhandelen om een belangrijke stuk grond aan te kunnen schaffen. En dat is gelukt! We hebben het reservaat kunnen uitbreiden met 65 hectare, ofwel 650.000 vierkante meter! (meer…)
Mijn jongste dochter Iris studeert Toegepaste Biologie in Den Bosch. Ik heb haar bezocht op haar stageplek in Costa Rica, waar ze 5 maanden verbleef. Ik schrijf hier een stukje over want ik had de kans om naast een bezoek aan mijn dochter een EHBO training te verzorgen voor de staf en gidsen van de stichting. Daarnaast heeft het bezoek mij ook iets heel belangrijks geleerd over natuurbehoud. (meer…)