De Jaguar, koning van de jungle

De Jaguar, koning van de jungle

Door Zoë Schreurs

De jaguar spreekt tot ieders verbeelding en dat doet hij al tijden, van Noord tot Zuid-Amerika. Wist je dat zijn naam komt van de Guarani-taal van Indigenous stammen in Paraguay? Het betekent: “Hij die kan doden met 1 sprong.” Geen slechte observatie, gezien een jaguar zo door het schild van een schildpad of de dikke huid van een krokodil kan bijten. 

Zo kunnen ze prooien tot 4 keer hun gewicht verschalken. In tegenstelling tot andere grote katten bijten ze hun prooi niet in de nek of de kop, maar in de rug. Het zijn zo vaardige zwemmers dat ze zelfs in het water grotere prooien kunnen verschalken.

Jaguars zijn opportunistische jagers en eten zowat alles wat zo ongelukkig is om hun pad te kruisen. Zolang het maar vlees is. Herten zijn het equivalent van eens lekker uit eten gaan, maar ook aapjes, luiaards, gordeldieren, miereneters, agouti’s, ratten, vogels, vissen en reuzenslangen vallen goed in de smaak.. 

De jaguar jaagt meestal op de grond, door zijn prooi te besluipen en te bespringen. Al is het ook een goede visser. Hij wacht geduldig op een rotsblok om dan de vis met zijn poot uit het water te slaan. 

Al de goede looks

De jaguar is de grootste, sterkste kat van Amerika. Hij gebruikt zijn staart om evenwicht te houden bij het springen. Alhoewel je hem kent als lichtbruin met donkere vlekken zijn er ook zwarte varianten. Wist je dat je ook dan nog vlekken kan zien in het zonlicht?

De jaguar kan zo’n 1m80 in lengte worden en tot 100 kilo wegen. Ze kunnen 12 tot 15 jaar oud worden in het wild. 

Jaguar of luipaard, hoe zie je nu het verschil? Nou, niet moeilijk! Als je kijkt naar de vlekken in de vacht, merk je dat de jaguar in het midden van zijn vlekken soms zwarte puntjes heeft. Die vlekken noemen ze rozetten, omdat ze op rozen lijken die rond een centrale vlek zijn gevormd. Een luipaard heeft dat niet. De rozetten dienen trouwens als camouflage. Bovendien is de jaguar wat forser gebouwd, maar zeg hem dat maar niet, ligt wat gevoelig… En waar jaguars houden van water zullen luipaarden dit vermijden.

Wist je trouwens dat er vroeger ook een Europese jaguar was? De soort is nu uitgestorven, maar een team van paleontologen van NCB Naturalis Leiden, Universiteit Utrecht, Natuurhistorisch museum Rotterdam, en Oertijdmuseum Boxtel hebben in de provincie Brabant in 2002 enkele belangrijke vondsten gedaan. Zo ook een kies, die na onderzoek van een Europese jaguar bleek te zijn. De soort was veel groter dan de Amerikaanse jaguar die we nu kennen. Zo werden ze wel 200 kg zwaar. Ze leefden tussen de 2 en 4 miljoen jaar geleden, toen was het hier ook nog subtropisch warm en jungle-achtig. 

Heerser van de onderwereld

Dankzij hun opvallende schoonheid en vroegere verspreiding over heel Amerika spelen jaguars een belangrijke rol in inheemse culturen. De Maya’s vereerden de jaguar en hadden niet één maar meerdere jaguargoden, halfgoden en transformers. Omdat het dier nachtactief is, dachten ze bijvoorbeeld dat het de onderwereld beheerste. Veel sculpturen, aardewerkstukken en andere artefacten beelden goden af met kenmerken die op jaguars lijken. Jaguars stonden zo hoog in aanzien dat alleen de heersende klasse de pelzen mocht aantrekken. Op deze manier werden jaguarhuiden een symbool van autoriteit.

Home sweet boom

Jaguars leven alleen en komen enkel samen om te paren. Maar zo heb je natuurlijk ook weinig of geen bescherming. Daarom zoeken ze om te slapen overdag liefst een hoge tak ergens op.

De gemiddelde territoriumgrootte van een jaguar is 2000 hectare. Hun leefgebieden omvatten natte en droge bossen, savannes en struikgewas. Jaguars zijn goede zwemmers en klimmers en zijn afhankelijk van gezonde zoetwatersystemen en toegang tot grote hoeveelheden territorium om te overleven. Zo gaan ze zelden meer dan 500m van water vandaan. 

Die 2000 hectare is natuurlijk niet niks. En door habitat verlies en -versnippering beginnen ze stilaan in de problemen te komen. Zo zijn ze wereldwijd al 50% van hun habitat kwijt. Wereldwijd zijn er nog maar zo’n 15.000 jaguars over. Jaguars zullen immers niet snel van een stuk regenwoud naar een ander oversteken. De jaguar is mensenschuw en blijft liever in zijn bekende omgeving. Maar door de versnippering ontstaat het risico op inteelt en vergroot de kans op genetische ziektes.

Bescherming leefgebied

Dit is de reden waarom stichting Adopteer Regenwoud haar doel is om 2000 hectare regenwoud in Costa Rica te beschermen, en zo twee belangrijke leefgebieden van de jaguar met elkaar te verbinden. Waardoor ze zich makkelijker kunnen verplaatsen en dus ook hun genen kunnen uitwisselen en hun voorbestaan veilig stellen.

Help mee het leefgebied van de jaguar te beschermen.
Adopteer een stukje Regenwoud


 

De Kolibrie

De meeste soorten zijn tussen de 7,5 en 13 cm groot. Je zou haast denken dat het een uit de kluiten gewassen hommel is! Kolibries (Trochilidae) zijn de allerkleinste vogels ter wereld. Ze zijn een familie van vogels uit de orde gierzwaluw-achtige. De familie telt meer dan 300 soorten. De meeste soorten komen voor in Zuid-Amerika. Zó ontzettend leuk………..is het om kolibries te spotten, het kleinste vogeltje ter wereld! Vliegensvlug zijn ze, je ziet de vleugels meer trillen dan fladderen, zó klein en zó snel en wendbaar. Lees hier alles over dit bijzondere vogeltje. (meer…)

CO2 opslag bomen – Hoe werkt het?

We weten allemaal wel hoe belangrijk bomen en planten zijn voor het produceren van zuurstof en het opnemen van CO2. Zéker de laatste tijd is er veel nieuws over de klimaatcrisis, opwarming van de aarde, zeespiegelstijging, CO2-compensatie en het belang van behoud van bomen, planten en bossen. In deze blog wat achtergrond informatie over hoe bomen nu onze CO2 uitstoot opslaan. (meer…)

Langdurig onderzoeksproject met Universiteit Utrecht

Voorzitter Martin Havik en Hoogleraar Edwin Pos van Universiteit Utrecht maken de samenwerking wereldkundig tijdens het zomerfeest.

Het onderzoeksproject van Stichting Adopteer Regenwoud gaat een uitdagende nieuwe fase in dankzij een langdurige samenwerking met de Universiteit van Utrecht. De stichting was toe aan een nieuwe stap om het onderzoeksproject te professionaliseren en de Universiteit Utrecht was op zoek naar een stabiele en betrouwbare partner in Centraal Amerika om degelijk onderzoek in het regenwoud te kunnen uitvoeren. Voor beide partijen is dit dus een prachtige samenwerking! Hierdoor zullen we een grote stap maken in het professionaliseren van ons huidige onderzoek naar de biodiversiteit in ons reservaat. Samen met de bezoekende studenten zullen we ons richten op wetenschappelijk onderzoek waarbij de diversiteit en ontwikkeling van de natuur in ons reservaat, met een nadruk op de flora, centraal staat. (meer…)

𝗗𝗲 𝗺𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗯𝗶𝗷𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗻𝗲𝗺𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗼𝗻𝘀 𝗿𝗲𝘀𝗲𝗿𝘃𝗮𝗮𝘁 𝘁𝗼𝘁 𝗻𝘂 𝘁𝗼𝗲!

In de afgelopen jaren zagen we al veel zeldzame en bijzondere dieren in ons reservaat zoals de Northern Nacked-tailed Armadillo, Black-and-White Hawk-Eagle en meerdere katachtigen. Wat we onlangs tegenkwamen is voor wetenschappers echter nog vele malen interessanter. (meer…)

Bijzondere glaskikker in het reservaat!

Nu student Sonny, ondertussen nighttour-specialist, zijn stage bijna afsluit, worden er op de valreep nog veel mooie ontdekkingen gedaan. Als klapper op de vuurpijl troffen we afgelopen week een bijzondere glaskikker in het reservaat aan. Deze Hyalinobatrachium dianae – Diane’s Bare-hearted Glass Frog werd pas in 2015 ontdekt en beschreven en is endemisch voor Costa […]

De drievingerige luiaard: de weetjes die jij nog niet wist van dit indrukwekkende zoogdier

Wat is er met de vacht? Waarom slapen luiaards zoveel? Deze maand is de drievingerige luiaard het dier van de maand bij Adopteer Regenwoud. En wat is er nou leuker dan van één van de oprichters van Adopteer Regenwoud een aantal leuke weetjes te horen die je niet zomaar in een standaard biologieboek vindt. Maarten van der Beek is één van de biologen bij Adopteer Regenwoud en woont op het Work With Nature reservaat in Costa Rica. (meer…)

Hoeveel ocelots wonen er in ons reservaat?

Sinds de start van het onderzoek naar de biodiversiteit in 2017 hangt stichting Adopteer Regenwoud wildcamera’s op in het reservaat. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel dieren waargenomen op deze camera’s. Wildcamera’s zijn een goede manier om te ontdekken wat voor zoogdieren er allemaal in het reservaat leven. Vooral schuwe dieren die nacht actief zijn, zijn moeilijk te spotten als je overdag in het reservaat rondloopt. Zo ook de nacht actieve ocelot. Eén van de zes katachtigen die er in Costa Rica leven. In de afgelopen jaren hebben we veel ocelots op onze wildcamera’s gespot. De vraag was altijd of dit dezelfde ocelot was, of dat er meerdere individuen in het reservaat leven. (meer…)

Slangen in Costa Rica

De biodiversiteit in Costa Rica is ongelofelijk. De enorme hoeveelheid aan verschillende soorten is voor een bioloog prachtig maar maakt determinatie soms wel erg lastig. Er zijn namelijk zoveel soorten om uit te moeten kiezen! Met 141 verschillende soorten slangen moet het Reptielenboek er regelmatig aan te pas komen (meer…)

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit

Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit. (meer…)

Nieuwe kikkersoort in het reservaat

Na vijf jaar onderzoek naar de biodiversiteit van ons reservaat in Costa Rica, zijn we een groot deel van de algemene diersoorten ondertussen wel tegen gekomen. Als we een nieuw dier voor onze soortenlijst kunnen beschrijven, is dat nu vaak een bijzonder beestje. Er zijn echter ook soorten die volgens de literatuur worden aangemerkt als “algemeen” of “veel voorkomend”, maar nog nooit zijn waargenomen in het reservaat. Vandaag kwamen we zo’n soort tegen: de Hourglass Tree Frog (Dendropsophus ebraccatus). (meer…)

Het tropisch regenwoud in huis halen? Hoe dan?!

Met groene planten die hun oorsprong hebben in het tropisch regenwoud. Door: Annemarie Silkens Costa Rica staat bekend om zijn geweldige flora en fauna, met name in de regenwouden en de nevelwouden. De plantenwereld van Costa Rica is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er komen ruim 12.000 verschillende plantensoorten voor, waarvan er maar liefst ca. 1.200 […]

Morpho vlinder in Costa Rica

Deze prachtige blauwe vlinder van wel 15-20 cm breed lijkt met elke vleugelslag te verschijnen en weer te verdwijnen. Zijn onderkant is namelijk een slim trucje van Moeder Natuur. Aan de onderkant is hij onopvallend rood-bruin, met oogjes om aanvallers af te schrikken. Het felle iriserende blauw is dan weer om de competitie af te schrikken en vrouwtjes aan te trekken. (meer…)

De toekan, spectaculaire vogel uit het regenwoud.

Costa Rica staat bekend om zijn tropische regenwouden, de nevelwouden, de biodiversiteit en ook om de enorme hoeveelheid vogels die daar leven, meer dan 900 verschillende soorten. Veel mensen beschouwen de toekan als de mooiste vogel ter wereld. De toekan is zowel een verpletterend mooie vogel als een grappig dier waar niemand de ogen vanaf kan houden. De toekan wordt daarom ook regelmatig als een karakter in animatiefilms gebruikt. (meer…)

Bladsnijdermieren

Wie al eens door de Amerika’s heeft gereisd kent ze sowieso, een stroom aan mieren die allemaal blaadjes meevoeren. Het lijkt wel een mini-snelweg die 30 meter kan doorlopen. Het gaat hier over de bladsnijdermieren. Voor toeristen een bron van verbazing, voor lokale boeren en moestuiniers een ware pest die zomaar je geliefde bomen en planten kaal vreet. Wist je trouwens dat er wel 47 verschillende soorten bladsnijdermieren zijn?

Velen denken dat de mieren de blaadjes afsnijden om zelf op te eten, maar niks is minder waar. De mieren snijden de bladeren af en vervoeren ze naar een schimmel in hun nest. Een samenwerkingsverband met een hele historie, zo blijkt. (meer…)

Vlinders in Costa Rica

Als een vlinder voorbij vliegt blijven de meeste mensen wel even stil staan om hem met de ogen te volgen. Vaak hebben ze mooie kleuren en door de grote zachte vleugels in vergelijking tot het kleine lijfje zien ze er bijna knuffelbaar uit. In Costa Rica komen meer dan 1200 soorten vlinders voor en natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar de soorten die voorkomen in het gebied van Adopteer Regenwoud. (meer…)

De Ceibaboom

De Ceibaboom, ook wel kapokboom genoemd, is een indrukwekkende verschijning met zijn stam vol doornen en een groeisnelheid van 2 tot 4 meter per jaar. Met die doornen kan de boom zichzelf beschermen tegen allerlei dieren. De boom is één van de woudreuzen van het tropisch regenwoud en wordt tot 70 meter hoog. De dikste Ceibaboom ooit gemeten staat in Brazilië met een omtrek van meer dan 30 meter. De boom steekt zo hoog boven de rest van het regenwoud uit, dat zijn takken weer een nieuwe habitat vormen voor allerlei planten die meer zonlicht nodig hebben. In de commerciële koffie- en cacaoplantages wordt de Ceiba gebruikt om schaduw te creëren. (meer…)

De grootste regenwouden ter wereld

Het is World Rainforest Day vandaag (22 juni)! Een dag om onze regenwouden op aarde in het zonnetje te zetten want het is mega belangrijk om ze te beschermen. Weet jij al welke regenwouden de grootste zijn ter wereld? In deze blog laten we ze aan je zien. We beginnen op plek 10. Plek 10: […]