Vader van student verzorgt EHBO training in het regenwoud van Costa Rica

Vader van student verzorgt EHBO training in het regenwoud van Costa Rica

Mijn jongste dochter Iris studeert Toegepaste Biologie in Den Bosch. Ik heb haar bezocht op haar stageplek in Costa Rica, waar ze 5 maanden verbleef. Ik schrijf hier een stukje over want ik had de kans om naast een bezoek aan mijn dochter een EHBO training te verzorgen voor de staf en gidsen van de stichting. Daarnaast heeft het bezoek mij ook iets heel belangrijks geleerd over natuurbehoud.

Update Eerste Hulp

Mijn eerste reactie toen ik hoorde dat Iris stage wilde doen in Costa Rica was enthousiasme, mijn tweede bezorgdheid. Natuurlijk is het een enorm leuke kans om een stage in zo’n mooi land te doen, met zoveel natuur en zo’n grote biodiversiteit. Maar als bezorgde vader had ik wel wat bedenkingen…

Ik ging dus gelijk tot actie over. Ik nam contact op met de Stichting Work with Nature (de stagegever) en luisterde naar hoe het verblijf geregeld werd, en hoe ze de veiligheid en gezondheid van de studenten waarborgen.

Eén van de onderwerpen die ter sprake kwam was de EHBO-opleiding van de staf en gidsen. Toevalligerwijs verzorg ik naast mijn werk ook trainingen op het gebied van eerste hulp, en het bezoek aan mijn dochter was een prima moment om een update te verzorgen

Opzet van de training

Om de training af te stemmen op de risico’s wilde ik weten hoe de studenten op het project in Costa Rica leven en werken. Belangrijkste zaken waren: hoge temperatuur en luchtvochtigheid, veel regen en modder in het regenseizoen, slecht begaanbaar terrein door begroeiing en hoogteverschillen, dag en nacht observaties en hikes, giftige planten, insecten en reptielen.

Op basis hiervan heb ik een training opgezet, gebaseerd op de EHBO en sport-EHBO opleidingen van het Rode Kruis en het MARCH Protocol, een behandelprogramma vanuit het Amerikaanse leger gericht op het behandelen van trauma.

EHBO kit

Met de stichting was afgesproken dat ik de leiding en de gidsen zou trainen. Ik vond het belangrijk om hen meteen klaar te stomen om te handelen. Hiervoor bezorgde ik hen samen met de startup ‘First 15’ allemaal een individuele EHBO kit met hierin een simpele instructiekaart, een tourniquet, nitril handschoenen, een traumaverband, een reanimatiemasker en een thermische deken.

First 15 helpt mensen om de eerste 15 minuten na een ongeval goed te handelen. Ze sponsorden de training door een flink aantal kits en extra demonstratiemateriaal te doneren. Verder doneerde ik zelf vanuit mijn eigen BV de tasjes voor de EHBO kits, net als de CPR-pop voor de training en extra gebruiksmateriaal om de tasjes te vullen.

De training

De training sloeg goed aan ondanks dat er vertaald moest worden naar het Spaans. De deelnemers oefenden succesvol met de geschonken materialen.

Een aantal dingen vielen mij op:

– In een Spaanstalig land is Staying Alive niet het beste nummer om een ritme van 110/120 BPM over te brengen. Voor reanimatie/hartmassage is dat het aanbevolen ritme! Een tip is dus om een nummer te gebruiken dat past binnen de muziekcultuur van een land. Google “CPR song” en je krijgt voldoende alternatieven waaruit je kunt kiezen.

– Mijn ervaringen met de First 15 tourniquet zijn erg goed. De First 15 tourniquet, met elastisch klittenband en simpele gesp, was een heel stuk makkelijker dan andere alternatieven. De instructie “zo hard mogelijk aantrekken tot je geen hartslag meer voelt in pols of enkel” was voldoende.

– Tijdens de evacuatie-oefening toonden de gidsen zich als “Masters of the Machete”. In enkele minuten maakten ze een brancard waarmee ze een slachtoffer veilig konden vervoeren.

Al met al een leuke dag met positieve resultaten en reacties van de deelnemers op de training!

“Koop een stukje regenwoud!” Ja hoor, zal wel!

Ik had twee redenen om dit stuk te schrijven: de training en de nieuwe inzichten die ik kreeg over natuurbehoud via kleinschalige acties.

Ik zag wel eens advertenties om een stukje regenwoud te kopen, en op die manier natuurbehoud te steunen. Ik dacht dan altijd: “Ja hoor, zal wel!”, ” Wat gaat dat nu voor verschil maken?!”

Ik kan nu zeggen dat ik met eigen ogen heb gezien dat het werkt: De stichting Adopteer Regenwoud heeft de afgelopen jaren zoveel regenwoud gekocht dat zij een groene corridor hebben gecreëerd tussen het belangrijke nationale park Barbilla en het prachtige Cabecar indianenreservaat. Hierdoor bestaat er nu een ononderbroken natuurstrook waar de natuur gebruik van kan maken. Dit was het puzzelstukje dat de natuur nodig had om Costa Rica te kunnen doorkruisen. Misschien een relatief klein initiatief maar met een grote impact.

Tenslotte

Iris heeft ondertussen haar stage met goed gevolg afgesloten, ik heb ervaren hoe echte natuur eruitziet en de medewerkers van de stichting gaan met een goed gevulde EHBO kit en de juiste kennis op pad. En ik heb een stukje regenwoud gekocht omdat ik heb gezien dat het werkt!

Robert Klingens, vader van HAS Den Bosch studente Iris.

Adopteer hier je eigen stukje regenwoud en draag bij aan de bescherming van regenwoud in Costa Rica