Het levende bewijs van succesvolle natuur-bescherming

Brulapen stichten een gezin in het gebied van Adopteer Regenwoud!

Het levende bewijs van succesvolle natuurbescherming

Het levende bewijs van succesvolle natuurbescherming

Ruim 11 jaar geleden kwamen de oprichters van stichting Adopteer Regenwoud voor het eerst in dit prachtige gebied. Wat een mooie omgeving met reusachtige grote bomen, verschillende rivieren en een enorme biodiversiteit aan planten en dieren. Maar toch was er iets wat ze beide meteen opviel. Er waren helemaal geen apen..?

Door veel lokale mensen te spreken werd al snel duidelijk waar de apen gebleven waren. Door overbejaging en de versnippering van vele bospercelen waren de apen uit dit gebied verdwenen. Al snel werd voor de oprichters van de stichting duidelijk dat dit één van de stichting haar doelen moest worden. De apen weer terugkrijgen in dit verstoorde gebied. Belangrijke primaten als de brul- en kapucijnaap horen thuis in deze tropische laagland regenwouden. Naast dat het prachtige dieren zijn om te zien, spelen zij ook een belangrijke rol in het verspreiden van zaden voor diverse boomsoorten.

Groot nieuws!

Na meer dan 11 jaar diverse stukken aaneengesloten land met regenwoud aan te kopen, beschermt de stichting Adopteer Regenwoud nu 224 hectare regenwoud. Dit reservaat van de stichting wordt actief beschermd. Naast het beschermen van dit kwetsbare ecosysteem betrekken we de lokale bevolking actief bij dit project. Op deze manier creëren we steeds meer bewustwording over hoe belangrijk het is om de natuur te beschermen. En hopen we illegale houtkap en jacht terug te dringen.

De activiteiten van de afgelopen jaren hebben er toe geleid dat een aantal jaar geleden voor het eerst een brulaap mannetje in ons gebied kwam wonen. Waarschijnlijk een mannetje die verstoten is uit een groep brulapen in een ander gebied. Nadat dit mannetje bijna twee jaar lang onze projectmanagers en de aanwezige studenten heeft wakker gebruld, heeft zijn gebrul effect gehad. Er is namelijk een vrouwtjes brulaap vanuit een ander gebied overgekomen. Maar hier houdt het fantastische nieuws niet op, want afgelopen week heeft onze bioloog ter plaatse deze foto gemaakt! De vrouwtjes brulaap draagt een baby!!

We kunnen jullie dus met trots vertellen dat de eerste familie brulaap zich in het gebied van Adopteer Regenwoud heeft gevestigd. En om maar eens aan te geven hoe bijzonder dit is. Er komen regelmatig mensen uit het dorp vragen of ze de brulaap kunnen komen bekijken. Omdat veel mensen uit het dorp nog nooit apen gezien hebben.

Wil jij ook bijdragen aan dit fantastische project? Adopteer hier een stukje regenwoud!

 

 

Nieuwe kikkersoort in het reservaat

Na vijf jaar onderzoek naar de biodiversiteit van ons reservaat in Costa Rica, zijn we een groot deel van de algemene diersoorten ondertussen wel tegen gekomen. Als we een nieuw dier voor onze soortenlijst kunnen beschrijven, is dat nu vaak een bijzonder beestje. Er zijn echter ook soorten die volgens de literatuur worden aangemerkt als “algemeen” of “veel voorkomend”, maar nog nooit zijn waargenomen in het reservaat. Vandaag kwamen we zo’n soort tegen: de Hourglass Tree Frog (Dendropsophus ebraccatus). (meer…)

Vlinders in Costa Rica

Als een vlinder voorbij vliegt blijven de meeste mensen wel even stil staan om hem met de ogen te volgen. Vaak hebben ze mooie kleuren en door de grote zachte vleugels in vergelijking tot het kleine lijfje zien ze er bijna knuffelbaar uit. In Costa Rica komen meer dan 1200 soorten vlinders voor en natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar de soorten die voorkomen in het gebied van Adopteer Regenwoud. (meer…)

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit

Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit. (meer…)

Adopteer Regenwoud zet park rangers in voor bescherming regenwoud

De afgelopen jaren was het reservaat van Adopteer Regenwoud goed te overzien voor projectmanager Maarten. Twee a drie keer per week maakt hij samen met de studenten zijn ronde door het projectgebied voor het biodiversiteitsonderzoek. Voor dit onderzoek komen ze in diverse percelen van het gebied, waardoor ze een goed inzicht krijgen over wat er allemaal gebeurt. Mocht er illegaal gekapt worden dan valt dit meteen op. Het zelfde geldt voor illegale jacht. Naast de lokale aanwezigheid hangen er op verschillende plekken in het reservaat cameravallen. Deze worden wekelijks gecontroleerd. Mochten er jagers of stropers door ons reservaat lopen, dan is dit snel opgemerkt. (meer…)

Reservaat groeit naar 169 hectare!

Weer nieuw regenwoud aangekocht met grote waarde voor het reservaat én de lokale gemeenschap Begin november kocht Adopteer Regenwoud een nieuw bosperceel aan, met strategische en maatschappelijke waarde. De aanloop naar het zetten van de handtekeningen was deze keer bijzonder lang: meer dan een jaar! Omdat de plattegronden meer dan 50 jaar oud waren moesten […]

Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat betekent ontbossing voor onze natuur? Wat is ontbossing eigenlijk? Deze term wordt gebruikt voor het proces waarbij bomen wijken voor landbouw en veeteelt. Ontbossing vindt dagelijks in grote aantallen plaats, met name in het amazoneregenwoud. Geen mooie zaak! De gevolgen? Het omkappen van bomen betekent niet alleen verlies van onze prachtige natuur en biodiversiteit. […]

Costa Rica van grootschalige ontbossing naar een tropisch paradijs voor ecotoerisme.

Costa Rica staat bekend om haar prachtige natuur, een land met een uitzonderlijk hoge diversiteit van planten en dieren (één van de hoogste percentages qua biodiversiteit ter wereld). Een land voor de echte ecotoerist.  De afgelopen twintig jaar is ecotoerisme steeds belangrijker geworden voor Costa Rica. In 2019 waren er bijna 3 miljoen toeristen in Costa Rica waarvan 80% als ecotoerist wordt gezien. (meer…)

Krachten bundelen in Punta de Lanza

Het Work with Nature reservaat vormt samen met Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve een “drielandenpunt”. Deze plek staat bekent als Punta de Lanza ofwel Lanspunt. De gemeenschap bestaat deels uit de oorspronkelijke bevolking van Costa Rica en deels uit “blanco’s” (moderne tico’s). Sinds kort is een vereniging opgericht om meer samen op te trekken. (meer…)

Aansluiting met Nationaal Park Barbilla weer een belangrijke stap dichterbij!

Ondanks onzekere economische tijden en de impact van Corona heeft Stichting Adopteer Regenwoud fantastisch nieuws te melden. De afgelopen maanden hebben we alle zeilen bijgezet en flink moeten onderhandelen om een belangrijke stuk grond aan te kunnen schaffen. En dat is gelukt! We hebben het reservaat kunnen uitbreiden met 65 hectare, ofwel 650.000 vierkante meter! (meer…)

Vogels spotten in Costa Rica

Costa Rica, een land waarvan bijna de helft bestaat uit regenwoud, is een waar vogelparadijs. Meer dan 900 soorten vogels en één van de weinige plekken op aarde waar per vierkante kilometer, zo veel vogelsoorten te vinden zijn. Eén van de meest mooie en bijzondere vogels die zijn habitat heeft in Costa Rica, is wel de Resplendent Quetzal. (meer…)