Wat we doen

Ontdek hoe we het regenwoud in Costa Rica beschermen en hoe je ons kunt helpen

Onze aanpak

Samen met onze geweldige partners en enorm gemotiveerde vrijwilligers proberen we donaties op te halen. Voor iedere €2,50 die wij ontvangen, garanderen we de aankoop én bescherming van één vierkante meter regenwoud. Wanneer regenwoud wordt geadopteerd, brengen we het direct onder in de boswet van Costa Rica. Hierdoor wordt kappen of uitdunnen strafbaar. We zijn ook lokaal aanwezig om bescherming te kunnen garanderen. Daarnaast hebben we ter plaatse een onderzoekscentrum opgestart. Hier kunnen studenten van over de hele wereld onderzoek komen doen naar planten en dieren. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat hoe beter je het regenwoud leert kennen, hoe beter je het kunt beschermen.

Bescherming en bewustwording

Het regenwoud in Costa Rica is één van mooiste, bijzonderste en meest biodiverse plekken op aarde: essentieel om te behouden voor huidige en toekomstige generaties. Dit doen wij door land met regenwoud aan te kopen. Het land dat wij aankopen plaatsen we direct onder de natuurbeschermingswet van Costa Rica, waardoor het voor altijd beschermd is tegen commerciële exploitatie. Lees hier meer over het reservaat dat wij beschermen.

Maar wij gaan nog een stapje verder: samen met onze Costa Ricaanse rangers, zorgen we voor betrokkenheid en bewustwording onder de lokale bevolking. Ons uiteindelijke doel is om 2000 hectare regenwoud te beschermen, zodat apen en jaguars langzaam weer terugkeren in het gebied.

Help nu mee

Toekomst perspectief

We werken niet alleen aan het behoud van het regenwoud. Ook het ondersteunen van de lokale bevolking is onderdeel van ons doel. Hun betrokkenheid is essentieel voor het succes van onze stichting, en dus geven we ook wat terug. Door de natuur te beschermen, creëren we een gezondere leefomgeving en werkgelegenheid. Inmiddels hebben we al meerdere lokale mensen in dienst kunnen nemen. Daarnaast zorgt de aanwezigheid van het project ook voor economische groei in het dorp.

Lokale impact

Onderzoek

Ons reservaat ligt in een gebied dat wordt bedreigd door illegale houtkap, jacht, en oprukkende landbouw. We onderzoeken ter plekke de invloed van het landgebruik op de biodiversiteit. Dit doen we met studenten van over de hele wereld. We verzamelen gegevens in ons eigen reservaat en in omliggende percelen. 

Door de biodiversiteit in ons onderzoeksgebied in kaart te brengen leren we het regenwoud nog beter beschermen. Wil je hier ook aan bijdragen?

Meer over onderzoek of stage

Onderwijs en bewustwording

Niet alleen in Costa Rica willen we meer kennis opdoen en verspreiden over het belang van het regenwoud: ook hier in Nederland is het van belang om te weten wat er met het regenwoud gebeurt. Daarom zorgen we ook voor bewustwording en educatie, en we beginnen bij wie de toekomst heeft: de jeugd.

Met ons programma, Regenwoud van de Kinderen, organiseren we op een leuke en educatieve manier workshops. We vinden het namelijk super belangrijk dat volgende generaties niet alleen van het regenwoud kunnen genieten, maar ook van een gezonde aarde. Interesse in een van deze workshops of meer weten over de mogelijkheden?

Regenwoud van de Kinderen

Onze successen

De afgelopen jaren is niet alleen onze stichting enorm gegroeid, maar ook de impact die we maken. We beschermen nu al meer dan 230 hectare grond, én hebben meer dan 4000 bomen aangeplant. We hebben meerdere lokale mensen een baan aan kunnen bieden en in ons onderzoekscentrum werken elke dag meerdere internationale studenten aan de kennis die nodig is om het regenwoud nog beter te beschermen. Uiteraard gaan we hier mee door, en jij kunt daar onderdeel van zijn.

Een bijzondere nieuwe stap voor stichting Adopteer Regenwoud!

Van 25 hectare grasland naar een florerend regenwoud

Deze maand waren voorzitter Martin en oprichter Matthijs op het hoofdkantoor van Trees for All om een hele mooie samenwerking te bekrachtigen voor herbebossing van 25 hectare weiland. Eén van de grootste projecten in Costa Rica voor de stichting Adopteer Regenwoud tot nu toe. Er zullen in totaal meer dan 27.500 bomen geplant worden. (meer…)

Adopteer Regenwoud zet park rangers in voor bescherming regenwoud

De afgelopen jaren was het reservaat van Adopteer Regenwoud goed te overzien voor projectmanager Maarten. Twee a drie keer per week maakt hij samen met de studenten zijn ronde door het projectgebied voor het biodiversiteitsonderzoek. Voor dit onderzoek komen ze in diverse percelen van het gebied, waardoor ze een goed inzicht krijgen over wat er allemaal gebeurt. Mocht er illegaal gekapt worden dan valt dit meteen op. Het zelfde geldt voor illegale jacht. (meer…)

Aansluiting met Nationaal Park Barbilla weer een belangrijke stap dichterbij!

Ondanks onzekere economische tijden en de impact van Corona heeft Stichting Adopteer Regenwoud fantastisch nieuws te melden. De afgelopen maanden hebben we alle zeilen bijgezet en flink moeten onderhandelen om een belangrijke stuk grond aan te kunnen schaffen. En dat is gelukt! We hebben het reservaat kunnen uitbreiden met 65 hectare, ofwel 650.000 vierkante meter! (meer…)

Krachten bundelen in Punta de Lanza

Het Work with Nature reservaat vormt samen met Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve een “drielandenpunt”. Deze plek staat bekent als Punta de Lanza ofwel Lanspunt. De gemeenschap bestaat deels uit de oorspronkelijke bevolking van Costa Rica en deels uit “blanco’s” (moderne tico’s). Sinds kort is een vereniging opgericht om meer samen op te trekken. (meer…)

Work with Nature reservaat op tv!

Eind september is een crew van de NTR bij ons in Costa Rica komen filmen! De opnames zijn voor het programma ‘De Buitendienst’, dat door de NTR wordt omschreven als een natuurprogramma voor kinderen van 8 tot 88 jaar ;-). Lees hier het hele verhaal en bekijk de uitzending!

131 – hectare regenwoud beschermd!

Wauw! Dankzij vele donateurs en fondsen is het gelukt om een nieuw perceel van 38 hectare regenwoud te beschermen. Dit brengt ons totaal op 131 hectare beschermd regenwoud!

2017 – Onderzoek in regenwoud gestart!

Adopteer Regenwoud is samen met Nederlandse studenten van verschillende groenopleidingen begin juni 2017 twee langetermijnonderzoeken in het reservaat van Work with Nature gestart!

2016 – Bouw ranger station

De bouw van een ranger station op een strategische plek in het beschermde Work with Nature reservaat is gerealiseerd! Vanaf nu word het regenwoud continue bewaakt en hebben we een lokale arbeidskracht in dienst.

Reservaat groeit naar 169 hectare!

Weer nieuw regenwoud aangekocht met grote waarde voor het reservaat én de lokale gemeenschap Begin november kocht Adopteer Regenwoud een nieuw bosperceel aan, met strategische en maatschappelijke waarde. De aanloop naar het zetten van de handtekeningen was deze keer bijzonder lang: meer dan een jaar! Omdat de plattegronden meer dan 50 jaar oud waren moesten […]