Ontbossing

Ontbossing

Wist je dat er wereldwijd per seconde een voetbalveld aan bomen wordt gekapt? Adopteer Regenwoud zet zich met haar vele partners in om ontbossing tegen te gaan. Onze vrijwilliger Annemarie heeft er een blog over geschreven.

In deze blog vertellen we je meer over:

  • waarom er nog steeds ontbossing plaatsvindt;
  • de inzet van Costa Rica om ontbossing tegen te gaan;
  • de mogelijkheid voor het terugkrijgen van het primaire regenwoud; en 
  • de waardevolle samenwerking tussen Adopteer Regenwoud en Trees for All om 27.500 bomen terug te planten in Costa Rica

Het is de harde werkelijkheid: in 2020 is in totaal wereldwijd 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt (bron: Global Forest Watch).

Ontbossing in Costa Rica

De grote vraag is natuurlijk: waarom vindt nog steeds ontbossing plaats? Het vernietigen van waardevolle natuur wordt gedaan voor landbouw en veeteelt, houtkap, plantages en wegen. Helaas is er nog steeds illegale houtkap, en worden er ook stukken bos gekapt voor de aanleg van wegen en palmolieplantages. Vanuit multinationals, grote veeboeren, grootschalige plantagebouw van tropische gewassen, lokale stropers en houtkap wordt een enorme druk gelegd op de nog aanwezige primaire tropische regenwouden. Op dit moment wordt in Costa Rica per jaar 4% van het bosareaal gekapt.

Costa Rica stopt ontbossing: ‘’Over 100 jaar zie je er niks meer van’’ 

Grote biodiversiteit 

Met zijn grote diversiteit aan flora en fauna is Costa Rica hét land voor natuurliefhebbers. Ook in Costa Rica werden jarenlang grote delen van het regenwoud gekapt. Bomen die belangrijk zijn bij de opslag van CO2 en dus om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar Costa Rica verricht grote inspanningen om de natuur te beschermen. In 2019 won het land de Champions of the Earth Award, de hoogste milieuprijs van de Verenigde Naties, en in 2021 werd Costa Rica verkozen tot winnaar van de Earth Shot prijs in de categorie Protect & Restore Nature.

‘’Costa Rica wil het onmogelijke mogelijk maken: ontbossing stoppen en terugdraaien’’ 

Inmiddels is ruim 52% van het Costa Ricaanse grondgebied bedekt met regenwoud. Maar dit is in het verleden weleens anders geweest.  Rond 1940 was zo’n 75% van het land bedekt met regenwoud, wat grotendeels bestond uit onaangetast primair tropisch regenwoud met een zeer hoge natuurwaarde. Rond de jaren ’70 werden er massaal bossen gekapt voor houtproductie, grootschalige veeteelt en grootschalige plantagebouw van tropische gewassen zoals ananas, bananen en palmolie. Maar liefst 70% van de bossen ging verloren en rivieren werden vervuild door pesticiden die met vliegtuigen over de fruitplantages werden gespoten. Het land had een van de hoogste ontbossing percentages ter wereld, met als resultaat dat de bebossing in 1983 nog maar 26% was.

Het omslagpunt kwam in de jaren ‘90: in 1997 werd het Payment for Environmental Services (PES) in het leven geroepen. PES geeft boeren en grondeigenaren geld voor initiatieven die ten goede komen aan de natuur, zoals het planten van bomen. Goed nieuws: in slechts 30 jaar tijd werd in Costa Rica het percentage bebossing ruim verdubbeld!

Sindsdien is dit systeem verder ontwikkeld naar subsidies voor het geheel niet kappen van het bos. Hierbij kunnen nog wel producten uit het bos gewonnen worden, maar het wordt steeds minder aantrekkelijk gemaakt. Een hogere subsidie kan verkregen worden als het gebied een beschermde status krijgt, waarbij gebruik van het bos verder beperkt wordt.

Sinds 1970 heeft Costa Rica ook een uitgebreid systeem van beschermde natuurgebieden ingevoerd. In totaal is ruim 10% van de totale oppervlakte van Costa Rica gereserveerd als Nationaal Park, en nog eens 17% van de totale oppervlakte heeft een beschermde status als Natuurreservaat, Wildlife Refuge, Bosreservaat en Biologische Reservaten. 

‘’Ruim 27% van het landoppervlak is inmiddels ingericht als beschermd natuurgebied’’

Het National Conservation Areas System (Sinac, Sistema Nacional de Áreas de Conservación), opgericht door de regering in 1998, houdt toezicht op de bijna tweehonderd beschermde gebieden, met inbegrip van meer dan 50 dierenreservaten, 32 grote Nationale Parken, meer dan een dozijn bosreservaten en een aantal biologische reservaten.

Kunnen we het primaire regenwoud ooit weer terugkrijgen?

Nee, het regenwoud dat is gekapt, komt nooit meer terug zoals het was. Met name het primaire regenwoud bevat een zeer hoge biodiversiteit. Er komen planten en dieren voor die nergens anders ter wereld voorkomen. De biodiversiteit omvat niet alleen soortenrijkdom, maar is ook een maat voor de stabiliteit van een ecosysteem, ofwel hoe goed een (natuur)gebied bestand is tegen schommelingen in bijvoorbeeld temperatuur of neerslag.

‘’Delen van het tropisch regenwoud kunnen snel herstellen, maar het duurt duizenden jaren om dezelfde biodiversiteit weer terug te krijgen. Planten- en diersoorten die eenmaal zijn uitgestorven, zijn we voor altijd kwijt’’

Het is dus belangrijk om Costa Rica te helpen: 

a.) door het aanwezige primaire regenwoud te beschermen, en 

b.) om een bijdrage te leveren aan het mogelijk maken van herbebossing van in het verleden kaal gekapte gebieden.

Samenwerking Adopteer Regenwoud & Trees for All

Juist daarom zijn we zo blij met de samenwerking tussen Adopteer Regenwoud en Trees for All, waardoor we in staat zijn om een groot stuk kaal gekapt gebied te herbeplanten met 27.500 bomen. Meer informatie over dit project vind je hier. Door de samenwerking met Trees for All hoeven de dieren geen kaal stuk land meer over te steken, met alle risico’s van dien, wanneer ze zich willen verplaatsen. Een deel van deze bomen zal bestaan uit Almendra bomen, die de inmiddels zeldzame groene Ara van voedsel voorziet.

Help jij ook mee aan herstel van het regenwoud en daarmee het vergroten van de biodiversiteit? Adopteer hier een stukje regenwoud.

Het tropisch regenwoud in huis halen? Hoe dan?!

Met groene planten die hun oorsprong hebben in het tropisch regenwoud. Door: Annemarie Silkens Costa Rica staat bekend om zijn geweldige flora en fauna, met name in de regenwouden en de nevelwouden. De plantenwereld van Costa Rica is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er komen ruim 12.000 verschillende plantensoorten voor, waarvan er maar liefst ca. 1.200 […]

Langdurig onderzoeksproject met Universiteit Utrecht

Voorzitter Martin Havik en Hoogleraar Edwin Pos van Universiteit Utrecht maken de samenwerking wereldkundig tijdens het zomerfeest.

Het onderzoeksproject van Stichting Adopteer Regenwoud gaat een uitdagende nieuwe fase in dankzij een langdurige samenwerking met de Universiteit van Utrecht. De stichting was toe aan een nieuwe stap om het onderzoeksproject te professionaliseren en de Universiteit Utrecht was op zoek naar een stabiele en betrouwbare partner in Centraal Amerika om degelijk onderzoek in het regenwoud te kunnen uitvoeren. Voor beide partijen is dit dus een prachtige samenwerking! Hierdoor zullen we een grote stap maken in het professionaliseren van ons huidige onderzoek naar de biodiversiteit in ons reservaat. Samen met de bezoekende studenten zullen we ons richten op wetenschappelijk onderzoek waarbij de diversiteit en ontwikkeling van de natuur in ons reservaat, met een nadruk op de flora, centraal staat. (meer…)

CO2

Duurzaam reizen, hoe werkt dat?

Vakantie vieren: we love it! Maar heb jij wel eens stilgestaan wat voor impact jouw vakantie heeft op het milieu? Een verre reis naar een tropisch oord, met het hele gezin naar de camping in Frankrijk of toch gezellig naar Center Parcs in eigen land? Hoe duurzaam is dat eigenlijk? En hoe maak jij je reis toch duurzaam? Is duurzaam reizen wel mogelijk? Gelukkig kun je jouw ecologische footprint op een aantal manieren minimaliseren. Wij geven je een aantal tips hoe jij je reis toch duurzamer kunt maken. (meer…)

Aansluiting met Nationaal Park Barbilla weer een belangrijke stap dichterbij!

Ondanks onzekere economische tijden en de impact van Corona heeft Stichting Adopteer Regenwoud fantastisch nieuws te melden. De afgelopen maanden hebben we alle zeilen bijgezet en flink moeten onderhandelen om een belangrijke stuk grond aan te kunnen schaffen. En dat is gelukt! We hebben het reservaat kunnen uitbreiden met 65 hectare, ofwel 650.000 vierkante meter! (meer…)

De Jaguar, koning van de jungle

Door Zoë Schreurs De jaguar spreekt tot ieders verbeelding en dat doet hij al tijden, van Noord tot Zuid-Amerika. Wist je dat zijn naam komt van de Guarani-taal van Indigenous stammen in Paraguay? Het betekent: “Hij die kan doden met 1 sprong.” Geen slechte observatie, gezien een jaguar zo door het schild van een schildpad […]

CO2

CO2-compensatie: hoe werkt dat?

Wil jij je CO2 compenseren? Maar heb je geen idee hoe CO2-compensatie werkt? In dit artikel vertellen we je alle in en outs over CO2-compensatie. Zodat jij jouw CO2-uitstoot kan verminderen en op een goede manier kan compenseren.  (meer…)

CO2 opslag bomen – Hoe werkt het?

We weten allemaal wel hoe belangrijk bomen en planten zijn voor het produceren van zuurstof en het opnemen van CO2. Zéker de laatste tijd is er veel nieuws over de klimaatcrisis, opwarming van de aarde, zeespiegelstijging, CO2-compensatie en het belang van behoud van bomen, planten en bossen. In deze blog wat achtergrond informatie over hoe bomen nu onze CO2 uitstoot opslaan. (meer…)

Een bijzondere nieuwe stap voor stichting Adopteer Regenwoud!

Van 25 hectare grasland naar een florerend regenwoud

Deze maand waren voorzitter Martin en oprichter Matthijs op het hoofdkantoor van Trees for All om een hele mooie samenwerking te bekrachtigen voor herbebossing van 25 hectare weiland. Eén van de grootste projecten in Costa Rica voor de stichting Adopteer Regenwoud tot nu toe. Er zullen in totaal meer dan 27.500 bomen geplant worden. (meer…)

𝗗𝗲 𝗺𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗯𝗶𝗷𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗻𝗲𝗺𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗼𝗻𝘀 𝗿𝗲𝘀𝗲𝗿𝘃𝗮𝗮𝘁 𝘁𝗼𝘁 𝗻𝘂 𝘁𝗼𝗲!

In de afgelopen jaren zagen we al veel zeldzame en bijzondere dieren in ons reservaat zoals de Northern Nacked-tailed Armadillo, Black-and-White Hawk-Eagle en meerdere katachtigen. Wat we onlangs tegenkwamen is voor wetenschappers echter nog vele malen interessanter. (meer…)

CO2

Costa Ricaans Regenwoud: de compensatie voor C02 uitstoot

Help mee het regenwoud in Costa Rica te beschermen en compenseer jouw CO2-uitstoot!

Het regenwoud, de longen van onze aarde. Dit tropisch gebied heeft een zeer belangrijke rol in de strijd tegen het broeikaseffect. Door de uitstoot van CO2 wordt de aarde opgewarmd als een broeikaseffect. Het regenwoud is onze beschermer, door CO2 op te nemen en O2 (zuurstof) terug te geven. Door menselijke activiteiten zoals het verbranden van fossiele brandstoffen is de balans van het broeikaseffect verstoord. Dit resulteert erin dat de aarde opwarmt, met vervelende gevolgen voor al het leven op aarde… Maar daar kun jij wat aan doen! (meer…)

Zoë over haar prachtige ervaringen als vrijwilliger in Costa Rica

En dan sta je daar, boven op een heuveltop, lekker een beetje te huilen. Of toch verwoede pogingen te doen om je medevrijwilliger niet te laten zien hoe aangedaan je bent. Mijn naam is Zoë, ik woon dichtbij Hasselt in België. Ik ben leerkracht in het volwassenenonderwijs, en enthousiaste, maar zeer beginnende leerling wanneer het aankomt op de natuur. Graag vertel ik jullie over mijn prachtige ervaringen als vrijwilliger in het reservaat van Adopteer Regenwoud. (meer…)