Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat is ontbossing eigenlijk? Deze term wordt gebruikt voor het proces waarbij bomen wijken voor landbouw en veeteelt. Ontbossing vindt dagelijks in grote aantallen plaats, met name in het amazoneregenwoud. Geen mooie zaak! De gevolgen? Het omkappen van bomen betekent niet alleen verlies van onze prachtige natuur en biodiversiteit. Het heeft effect op de omgevingstemperatuur: die stijgt. Deze stijging wordt veroorzaakt door verbranding van bomen en doordat zuurstof (O2) plaatsmaakt voor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Bomen slaan veel CO2 op en dit komt vrij bij ontbossing. De cijfers? Schrik niet: wereldwijd verdwijnt er jaarlijks ongeveer 13 miljoen hectare bos op aarde, volgens de FAO. Om het iets tastbaarder te maken: dit staat gelijk aan 18.207.280 voelbalvelden. Circa 34 voetbalvelden per seconde!

In de verte turend over ons uitgestrekte regenwoud is dit nauwelijks te bevatten. Alsof de grond letterlijk onder je vandaan getrokken wordt. Toch werden we tien jaar geleden met de waarheid geconfronteerd. Het Costa Ricaanse Regenwoud moest beetje bij beetje plaatsmaken voor landbouw. Het beestachtige regenwoud werd stilletjes verlaten, tot we het roer wisten te draaien. Het water werd weer blauw. De 3.000 e boom is geplant. De 300e vogel is recent weer gespot. En we zijn nog maar net begonnen met dit tegengeluid! Om te begrijpen hoe we ontbossing kunnen tegengaan, is het belangrijk om de oorzaak ervan kunnen begrijpen.

Waarom vindt ontbossing in zulke enorme aantallen plaats?

Het klinkt misschien wat platgeslagen, maar wat drijft de mensen om dit paradijs de grond in te stampen? Als je het aan de lokale bevolking vraagt, is het vooral een kwestie is van geld. De wereldbevolking groeit en daarmee de vraag om voedsel. Voedsel levert gewoonweg meer geld op dan regenwoud. Geld dat illegaal verdiend wordt. Ontbossing wordt namelijk vanuit de overheid niet zomaar getolereerd. In Costa Rica probeert men er juist alles aan te doen om meer regenwoud te behouden. Het is wel lastig te controleren en te vaak vindt er nog een grootschalige bosbrand plaats. Bewustzijn groeit, ook bij voedselproducenten. Steeds vaker kiest men voor de duurzame weg. Echter, zeker bij grotere commerciรซle bedrijven is er nog heel veel te verbeteren.

Er glooit hoop achter de boomtoppen. Het einde van het regenwoud in Costa Rica is nog lang niet in zicht. Integendeel! Met een sterk team aan lokale bevolking, vrijwilligers en studenten brengen wij het leven letterlijk terug. Door dagelijks ons regenwoud te vergroten met de aankoop aan vierkante meters en dit onder te brengen bij de boswet van Costa Rica, blijft het regenwoud beschermd. Ontdek hoe wij ontbossing tegengaan in het tropisch regenwoud.