Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat is ontbossing eigenlijk? Deze term wordt gebruikt voor het proces waarbij bomen wijken voor landbouw en veeteelt. Ontbossing vindt dagelijks in grote aantallen plaats, met name in het amazoneregenwoud. Geen mooie zaak! De gevolgen? Het omkappen van bomen betekent niet alleen verlies van onze prachtige natuur en biodiversiteit. Het heeft effect op de omgevingstemperatuur: die stijgt. Deze stijging wordt veroorzaakt door verbranding van bomen en doordat zuurstof (O2) plaatsmaakt voor de uitstoot van koolstofdioxide (CO2). Bomen slaan veel CO2 op en dit komt vrij bij ontbossing. De cijfers? Schrik niet: wereldwijd verdwijnt er jaarlijks ongeveer 13 miljoen hectare bos op aarde, volgens de FAO. Om het iets tastbaarder te maken: dit staat gelijk aan 18.207.280 voelbalvelden. Circa 34 voetbalvelden per seconde!

In de verte turend over ons uitgestrekte regenwoud is dit nauwelijks te bevatten. Alsof de grond letterlijk onder je vandaan getrokken wordt. Toch werden we tien jaar geleden met de waarheid geconfronteerd. Het Costa Ricaanse Regenwoud moest beetje bij beetje plaatsmaken voor landbouw. Het beestachtige regenwoud werd stilletjes verlaten, tot we het roer wisten te draaien. Het water werd weer blauw. De 3.000 e boom is geplant. De 300e vogel is recent weer gespot. En we zijn nog maar net begonnen met dit tegengeluid! Om te begrijpen hoe we ontbossing kunnen tegengaan, is het belangrijk om de oorzaak ervan kunnen begrijpen.

Waarom vindt ontbossing in zulke enorme aantallen plaats?

Het klinkt misschien wat platgeslagen, maar wat drijft de mensen om dit paradijs de grond in te stampen? Als je het aan de lokale bevolking vraagt, is het vooral een kwestie is van geld. De wereldbevolking groeit en daarmee de vraag om voedsel. Voedsel levert gewoonweg meer geld op dan regenwoud. Geld dat illegaal verdiend wordt. Ontbossing wordt namelijk vanuit de overheid niet zomaar getolereerd. In Costa Rica probeert men er juist alles aan te doen om meer regenwoud te behouden. Het is wel lastig te controleren en te vaak vindt er nog een grootschalige bosbrand plaats. Bewustzijn groeit, ook bij voedselproducenten. Steeds vaker kiest men voor de duurzame weg. Echter, zeker bij grotere commerciële bedrijven is er nog heel veel te verbeteren.

Er glooit hoop achter de boomtoppen. Het einde van het regenwoud in Costa Rica is nog lang niet in zicht. Integendeel! Met een sterk team aan lokale bevolking, vrijwilligers en studenten brengen wij het leven letterlijk terug. Door dagelijks ons regenwoud te vergroten met de aankoop aan vierkante meters en dit onder te brengen bij de boswet van Costa Rica, blijft het regenwoud beschermd. Ontdek hoe wij ontbossing tegengaan in het tropisch regenwoud.

Costa Rica van grootschalige ontbossing naar een tropisch paradijs voor ecotoerisme.

Costa Rica staat bekend om haar prachtige natuur, een land met een uitzonderlijk hoge diversiteit van planten en dieren (één van de hoogste percentages qua biodiversiteit ter wereld). Een land voor de echte ecotoerist.  De afgelopen twintig jaar is ecotoerisme steeds belangrijker geworden voor Costa Rica. In 2019 waren er bijna 3 miljoen toeristen in Costa Rica waarvan 80% als ecotoerist wordt gezien. (meer…)

Krachten bundelen in Punta de Lanza

Het Work with Nature reservaat vormt samen met Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve een “drielandenpunt”. Deze plek staat bekent als Punta de Lanza ofwel Lanspunt. De gemeenschap bestaat deels uit de oorspronkelijke bevolking van Costa Rica en deels uit “blanco’s” (moderne tico’s). Sinds kort is een vereniging opgericht om meer samen op te trekken. (meer…)

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je […]

Reservaat groeit naar 169 hectare!

Weer nieuw regenwoud aangekocht met grote waarde voor het reservaat én de lokale gemeenschap Begin november kocht Adopteer Regenwoud een nieuw bosperceel aan, met strategische en maatschappelijke waarde. De aanloop naar het zetten van de handtekeningen was deze keer bijzonder lang: meer dan een jaar! Omdat de plattegronden meer dan 50 jaar oud waren moesten […]