Adopteer Regenwoud zet park rangers in voor bescherming regenwoud

Adopteer Regenwoud zet park rangers in voor bescherming regenwoud

De afgelopen jaren was het reservaat van Adopteer Regenwoud goed te overzien voor projectmanager Maarten. Twee a drie keer per week maakt hij samen met de studenten zijn ronde door het projectgebied voor het biodiversiteitsonderzoek. Voor dit onderzoek komen ze in diverse percelen van het gebied, waardoor ze een goed inzicht krijgen over wat er allemaal gebeurt. Mocht er illegaal gekapt worden dan valt dit meteen op. Het zelfde geldt voor illegale jacht. Naast de lokale aanwezigheid hangen er op verschillende plekken in het reservaat cameravallen. Deze worden wekelijks gecontroleerd. Mochten er jagers of stropers door ons reservaat lopen, dan is dit snel opgemerkt.

Uitbreiding reservaat

Echter door de groei van Adopteer Regenwoud en de laatste aankoop van 65 hectare, zit de stichting nu op een gebied van 230 hectare regenwoud wat zij beschermt. Dit is zo groot dat het voor de projectmanager niet te doen is om dit naast al zijn andere taken wekelijks te kunnen controleren. Om te garanderen dat het reservaat toch goed beschermd blijft hebben we de hulp ingeschakeld van twee park rangers. Het is een klus die je liever niet alleen doet, omdat je soms meerdere uren lopen van het dorp verwijderd bent.

Lokale hulp

Dennis en Gian Carlos zijn twee bekenden van de stichting. Beide wonen met hun gezin in het naastgelegen dorp San Miguel en zijn vanaf de start van het project betrokken. Regelmatig helpen ze bij klussen als het herbebossingsproject en het schoonhouden van de paden door het reservaat. Twee jongens die vanaf kleins af aan dit grote gebied doorkruisen en iedereen in de omgeving kennen. We zijn dan ook super blij dat zij de taak als park rangers op zich willen nemen!

Eerste bezoek reservaat

Afgelopen week waren Dennis en Gian Carlos voor het eerst op pad als boswachters in het reservaat. Ze hebben op verschillende strategische punten nieuwe borden geplaatst (zie foto hierboven). Daarnaast hebben ze achterstallig onderhoud gepleegd aan de landgrenzen. Elke week bezoeken ze een ander gebied. Wanneer ze bijzondere dieren of planten tegenkomen proberen ze uiteraard even een foto of filmpje te maken om dat met ons te delen. Op dit filmpje is de Groene Ara te horen. Een prachtige zeldzame papegaai die met uitsterven word bedreigd.

Bescherming reservaat

Wij van stichting Adopteer Regenwoud zijn trots op deze mooie stap om de bescherming van het reservaat te kunnen waarborgen. En dat we Dennis en Gian Carlos deze baan aan kunnen bieden. Zonder de hulp van de lokale mensen zouden we nooit zo ver zijn gekomen. Geweldig dat Dennis en Gian Carlos ons willen helpen bij de bescherming van dit prachtige regenwoud!

Meerdere fondsen hebben ons geholpen om twee park rangers te kunnen financieren.

Wil jij ook bijdragen aan dit of een soort gelijk project? Neem dan contact met ons op.