Van dromen naar doen!

Van dromen naar doen!

December, ook voor Adopteer Regenwoud een mooi moment om terug en vooruit te kijken. Ik begin graag met grote dankbaarheid naar alle vrijwilligers en donateurs voor de inzet en bijdrage afgelopen jaar! Al die steun is de motor achter de stichting. We kijken terug op een jaar met fantastische ontwikkelingen. Meerdere dromen van vroeger zijn realiteit geworden. Ik deel graag de grootste mijlpalen en de plannen voor de toekomst met u.

Costa Rica

Allereerst de mooiste berichten uit Costa Rica, dat is tenslotte waar het allemaal om draait. Het eerste brulaap gezinnetje heeft zich in het reservaat gevestigd! Een paar jaar geleden kwam er een mannetje wonen die net zo lang gebruld heeft tot er een vrouwtje op af kwam. Die hebben in 2022 dus een baby gekregen! Lees hier het geweldige verhaal over de terugkomst van de brulaap. In maart hebben we een prachtig project met de lokale basisschool gedaan, waarbij alle kinderen uit het dorp bij het onderzoekscentrum zijn langs geweest voor lessen over het regenwoud. De oudste klassen zijn echt het reservaat in geweest en hebben bomen geplant. Bekijk hier het filmpje van deze bijzondere dagen:

Het jaar waren we begonnen met de uitbreiding van het reservaat met een perceel van 65 hectare, de grootste aankoop in één keer ooit. Lees hier het hele verhaal achter dit mooie succes. Omdat het reservaat door deze aankoop aan alle kanten aan een openbare weg grenst hebben we ook 2 boswachters in dienst genomen om patrouilles te doen, zodat illegale jacht en kap nog meer ontmoedigd wordt. Na de vervelende stilte tijdens corona heeft het onderzoeksproject gelukkig weer bijna het hele jaar vol gezeten met studenten en vrijwilligers, voor het eerst ook twee studenten uit Costa Rica! Bekijk hier het filmpje van vrijwilliger Madelief om een goede indruk te krijgen van het onderzoeksproject.

Op de achtergrond zijn we met hulp van goede juristen bezig geweest om de organisatie drastisch te professionaliseren. Dit was nodig omdat we in alle opzichten organisch groeien. Na 5 jaar stap voor stap bouwen aan de organisatie en het onderzoeksproject in Costa Rica was het tijd om met een duidelijke toekomstvisie een aantal zaken te herstructureren om de continuïteit op de lange termijn te kunnen waarborgen. Het voelt aan alle kanten goed om ook op deze manier de verantwoordelijkheid voor de bijdrage van alle donateurs nog beter te kunnen dragen. Als klap op de vuurpijl zijn aan het einde van het jaar de eerste stappen gezet voor samenwerking met de Universiteit Utrecht voor de uitbreiding van onze onderzoeken.

De Nederlandse stichting

Met alle ontwikkelingen in Costa Rica moet de Nederlandse organisatie ook meegroeien om de juiste ondersteuning te kunnen bieden. Sinds september hebben we daarom onze eerste werknemer. Matthijs Bol, oprichter van de stichting is uit het bestuur gegaan en is nu 3 dagen per week werkzaam voor de stichting. We kunnen nu veel sneller en beter vragen van donateurs beantwoorden en we zijn als organisatie veel beter in staat om actief met onze vrijwilligers te werken aan het wereldkundig maken van wat voor moois we allemaal doen, mede ten behoeve van de fondsenwerving! Sinds Matthijs begonnen is hebben we op alle fronten enorme vooruitgang geboekt en dat zien we ook heel duidelijk terug in een groei van de donaties. Zo is bijvoorbeeld een van onze vroegere dromen uitgekomen: met een kraam 3 dagen in Burger’s Zoo het verhaal van de stichting aan de Bush-bezoekers vertellen. Maar we zijn ook een grootse samenwerking met Trees for All aangegaan voor de herbebossing van 25 hectare weiland, het grootste uitvoeringsproject tot nu toe want er moeten in 2023 maar liefst 27.500 bomen de grond in plus het onderhoud in de jaren erna. Lees hier alles over in ons artikel over de herbebossing. In de zomer hebben we na ruim twee jaar Teams gelukkig weer een heel waardevol live feestje gehad in Utrecht waarbij vrijwilligers en donateurs aanwezig waren. Matthijs, Maarten en ikzelf hebben presentaties gegeven over het onderzoeksproject, de herbebossingsprojecten en de ontwikkeling en plannen van de stichting. Ook weer terug van weggeweest zijn de live workshops op basisscholen voor ons Regenwoud van de Kinderen project. Er zijn gelukkig weer vrijwilligers opgestaan om deze prachtige missie uit te voeren en de kinderen les te geven. Last but not least hebben we het wederom gepresteerd om meer donaties te ontvangen dan de voorgaande jaren. En dat terwijl we op het moment van schrijven nog niet eens de definitieve cijfers hebben.

Als ik bovenstaande zie dan realiseer ik me dat ‘kort houden’ niet helemaal gelukt is. En dan moeten de toekomstplannen nog komen!

Een nieuwe fase

De afgelopen jaren hebben we de focus van onze activiteiten gehad op de aankoop van regenwoud en het realiseren van het onderzoeksproject. In verhouding hebben we behalve het creëren van werkgelegenheid voor een aantal mensen nog weinig voor of met de lokale bevolking gedaan.

Nu het reservaat een omvang van ruim boven de 200 hectare heeft zijn we één van de grotere ‘grondbezitters’ in de omgeving en met het onderzoeksproject zijn we ook een belangrijke werkgever geworden. Het is altijd onze visie geweest dat het hele project een lokaal gedragen project moet worden. We blijven uiteraard continu bezig met het uitbreiden van het reservaat en herbebossing waar nodig om onze ambitie van 2000 ha te realiseren, maar de focus van de komende jaren zal liggen op het vergroten van de lokale betrokkenheid met als doel het project veel meer lokaal ingebed te krijgen. Dit gaan we doen door veel meer projecten te doen met en voor de mensen uit San Miguel en de omliggende dorpen. Daarnaast is door de omvang van het reservaat veel meer actieve bescherming nodig, wat we realiseren door de inzet van rangers. Concreet houdt dit in dat er in verhouding meer geld naar deze activiteiten zal gaan en iets minder naar aankoop van nieuwe percelen. Dit sluit heel mooi aan op het originele plan dat we op papier hebben gezet toen de stichting is opgericht. Ook actieve samenwerkingen met lokale organisaties (nationaal park Barbilla, Sinac, Minae, Punta de Lanza, etc) krijgen veel meer aandacht, allemaal met als doel om het reservaat en de directe omgeving op de lange termijn structureel goed beschermd te krijgen. De precieze plannen volgen nog in het jaarverslag dat in het eerste kwartaal van 2023 gepubliceerd zal worden.

We hopen dat u ons blijft steunen in deze hele mooie ontwikkelingen en dat u bij ons langs komt als u het geluk heeft een keer naar Costa Rica te kunnen komen!

Trots, dankbaar, tevreden en vol met passie en energie ga ik zelf in ieder geval in 2023 weer aan de gang voor Adopteer Regenwoud!

Salud en Pura vida!

Martin Havik

Voorzitter

 

 


 

Vogels spotten in Costa Rica

Costa Rica, een land waarvan bijna de helft bestaat uit regenwoud, is een waar vogelparadijs. Meer dan 900 soorten vogels en één van de weinige plekken op aarde waar per vierkante kilometer, zo veel vogelsoorten te vinden zijn. Eén van de meest mooie en bijzondere vogels die zijn habitat heeft in Costa Rica, is wel de Resplendent Quetzal. (meer…)

Arie over zijn bezoek aan het reservaat

Na een comfortabele vlucht in een Boeing dreamliner van KLM naar San José en een autorit van enkele uren komen mijn vrouw Geertje en ik aan op de ‘farm’. Deze farm, dichtbij het plaatsje San Miguel, is een stukje grond van 9 hectare groot. Dit is de thuisbasis van stichting Adopteer Regenwoud. Hier werkt onze […]

Adopteer Regenwoud zet park rangers in voor bescherming regenwoud

De afgelopen jaren was het reservaat van Adopteer Regenwoud goed te overzien voor projectmanager Maarten. Twee a drie keer per week maakt hij samen met de studenten zijn ronde door het projectgebied voor het biodiversiteitsonderzoek. Voor dit onderzoek komen ze in diverse percelen van het gebied, waardoor ze een goed inzicht krijgen over wat er allemaal gebeurt. Mocht er illegaal gekapt worden dan valt dit meteen op. Het zelfde geldt voor illegale jacht. (meer…)

Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat betekent ontbossing voor onze natuur? Wat is ontbossing eigenlijk? Deze term wordt gebruikt voor het proces waarbij bomen wijken voor landbouw en veeteelt. Ontbossing vindt dagelijks in grote aantallen plaats, met name in het amazoneregenwoud. Geen mooie zaak! De gevolgen? Het omkappen van bomen betekent niet alleen verlies van onze prachtige natuur en biodiversiteit. […]

Een bijzondere nieuwe stap voor stichting Adopteer Regenwoud!

Van 25 hectare grasland naar een florerend regenwoud

Deze maand waren voorzitter Martin en oprichter Matthijs op het hoofdkantoor van Trees for All om een hele mooie samenwerking te bekrachtigen voor herbebossing van 25 hectare weiland. Eén van de grootste projecten in Costa Rica voor de stichting Adopteer Regenwoud tot nu toe. Er zullen in totaal meer dan 27.500 bomen geplant worden. (meer…)

Krachten bundelen in Punta de Lanza

Het Work with Nature reservaat vormt samen met Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve een “drielandenpunt”. Deze plek staat bekent als Punta de Lanza ofwel Lanspunt. De gemeenschap bestaat deels uit de oorspronkelijke bevolking van Costa Rica en deels uit “blanco’s” (moderne tico’s). Sinds kort is een vereniging opgericht om meer samen op te trekken. (meer…)

Al zoveel bereikt, maar ook nog zoveel te dromen

Sinds 2010 maakt Adopteer Regenwoud zich hard voor het behoud van regenwoud in Costa Rica. Maarten en Matthijs zijn sinds 2002 verliefd op het Costa Ricaanse landschap en besloten sindsdien iets terug te doen voor de lokale natuur. En zo is de stichting ontstaan. Inmiddels omvat Adopteer Regenwoud meerdere bestuursleden, een raad van advies, ambassadeurs […]

Vlinders in Costa Rica

Als een vlinder voorbij vliegt blijven de meeste mensen wel even stil staan om hem met de ogen te volgen. Vaak hebben ze mooie kleuren en door de grote zachte vleugels in vergelijking tot het kleine lijfje zien ze er bijna knuffelbaar uit. In Costa Rica komen meer dan 1200 soorten vlinders voor en natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar de soorten die voorkomen in het gebied van Adopteer Regenwoud. (meer…)

Hoeveel ocelots wonen er in ons reservaat?

Sinds de start van het onderzoek naar de biodiversiteit in 2017 hangt stichting Adopteer Regenwoud wildcamera’s op in het reservaat. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel dieren waargenomen op deze camera’s. Wildcamera’s zijn een goede manier om te ontdekken wat voor zoogdieren er allemaal in het reservaat leven. Vooral schuwe dieren die nacht actief zijn, zijn moeilijk te spotten als je overdag in het reservaat rondloopt. Zo ook de nacht actieve ocelot. Eén van de zes katachtigen die er in Costa Rica leven. In de afgelopen jaren hebben we veel ocelots op onze wildcamera’s gespot. De vraag was altijd of dit dezelfde ocelot was, of dat er meerdere individuen in het reservaat leven. (meer…)

Mijlpaal: Stichting viert 10-jarig jubileum

Een bijzondere dag: onze stichting bestaat tien jaar! Wat ooit begon als een jongensdroom van twee vrienden, groeide uit tot een reservaat van ruim 140 hectare aan beschermd regenwoud. Zonder onze partners, donateurs, vrijwilligers, sponsors, lokale bevolking en talloze initiatieven zou dit niet denkbaar zijn geweest. Een oneindige passie voor de natuur motiveert ons elke […]

Costa Rica van grootschalige ontbossing naar een tropisch paradijs voor ecotoerisme.

Costa Rica staat bekend om haar prachtige natuur, een land met een uitzonderlijk hoge diversiteit van planten en dieren (één van de hoogste percentages qua biodiversiteit ter wereld). Een land voor de echte ecotoerist.  De afgelopen twintig jaar is ecotoerisme steeds belangrijker geworden voor Costa Rica. In 2019 waren er bijna 3 miljoen toeristen in Costa Rica waarvan 80% als ecotoerist wordt gezien. (meer…)

Hoe het allemaal begon

Op 12-jarige leeftijd verhuisden Maarten en zijn ouders van de grote stad Haarlem naar het dorpje Zegveld in de regio Utrecht. Ze kwamen te wonen naast de familie Bol waar Maarten al snel een maatje vond in zijn buurjongen Matthijs. Inmiddels 25 jaar verder zijn Maarten en Matthijs nog steeds buren van elkaar. Echter niet meer in het kleine dorpje in Nederland maar in de tropische regenwouden van Costa Rica. (meer…)

Aansluiting met Nationaal Park Barbilla weer een belangrijke stap dichterbij!

Ondanks onzekere economische tijden en de impact van Corona heeft Stichting Adopteer Regenwoud fantastisch nieuws te melden. De afgelopen maanden hebben we alle zeilen bijgezet en flink moeten onderhandelen om een belangrijke stuk grond aan te kunnen schaffen. En dat is gelukt! We hebben het reservaat kunnen uitbreiden met 65 hectare, ofwel 650.000 vierkante meter! (meer…)

Nieuwe kikkersoort in het reservaat

Na vijf jaar onderzoek naar de biodiversiteit van ons reservaat in Costa Rica, zijn we een groot deel van de algemene diersoorten ondertussen wel tegen gekomen. Als we een nieuw dier voor onze soortenlijst kunnen beschrijven, is dat nu vaak een bijzonder beestje. Er zijn echter ook soorten die volgens de literatuur worden aangemerkt als “algemeen” of “veel voorkomend”, maar nog nooit zijn waargenomen in het reservaat. Vandaag kwamen we zo’n soort tegen: de Hourglass Tree Frog (Dendropsophus ebraccatus). (meer…)

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit

Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit. (meer…)

Reservaat groeit naar 169 hectare!

Weer nieuw regenwoud aangekocht met grote waarde voor het reservaat én de lokale gemeenschap Begin november kocht Adopteer Regenwoud een nieuw bosperceel aan, met strategische en maatschappelijke waarde. De aanloop naar het zetten van de handtekeningen was deze keer bijzonder lang: meer dan een jaar! Omdat de plattegronden meer dan 50 jaar oud waren moesten […]