Reservaat groeit naar 169 hectare!

Reservaat groeit naar 169 hectare!

Weer nieuw regenwoud aangekocht met grote waarde voor het reservaat én de lokale gemeenschap

Begin november kocht Adopteer Regenwoud een nieuw bosperceel aan, met strategische en maatschappelijke waarde. De aanloop naar het zetten van de handtekeningen was deze keer bijzonder lang: meer dan een jaar! Omdat de plattegronden meer dan 50 jaar oud waren moesten de grenzen opnieuw gezocht worden en door een topograaf in kaart gebracht. Het bestaande perceel moest ook nog eens gesplitst worden en uiteindelijk kwam er een bijeenkomst met de burgemeester aan te pas om de zaken glad te strijken. Nu is het dan zo ver.

burgermeester san miquel Voor Adopteer Regenwoud is dit perceel van grote strategische waarde. De 28 hectaren bevinden zich in het hart van het reservaat, dat er voorheen als een hoefijzer omheen liep. Bovendien is het regenwoud aan weerszijden van de openbare weg, die het reservaat doorkruist, met deze aankoop in handen gekomen van de stichting. In de toekomst zijn er plannen om deze weg (nu slechts te voet of te paard begaanbaar) te verbeteren, zodat er fietsen en auto’s overheen kunnen. Doordat we al het bos aan weerszijden in handen hebben, is het gemakkelijker om de toegang tot het reservaat te controleren.

Waterbron voor het dorp beschermd

Een ander belangrijk doel is ook dichterbij gekomen: de watervoorziening voor ons dorp, San Miguel. Net als veel gemeenschappen is ook San Miguel zelf verantwoordelijk voor de watervoorziening via een lokaal comité, de Asada. Door ontbossing en klimaatverandering heeft het dorp de afgelopen jaren steeds meer last van waterschaarste. In de afgelopen maanden is meermalen overleg geweest tussen de stichting en de Asada omtrent de aanleg van een wateropvanglocatie in het reservaat. Het nieuwe perceel heeft een goed bereikbare waterbron en onderzoeken hebben uitgewezen dat de waterkwaliteit uitzonderlijk hoog is. Binnenkort kan begonnen worden met de aanleg van een opvangbassin en buizensysteem, zodat de waterschaarste in San Miguel wordt opgelost met schoon en betrouwbaar water uit ons reservaat!

We zijn iedereen die ons heeft geholpen ontzettend dankbaar! De vrijwilligers die in de coronaperiode door zijn blijven knokken, de donateurs die ons zijn blijven steunen en de bijdrage van fondsen die deze aankoop mede mogelijk maakten. Stay tuned want binnenkort mogelijk nog meer nieuws.

Mijlpaal: Stichting viert 10-jarig jubileum

Een bijzondere dag: onze stichting bestaat tien jaar! Wat ooit begon als een jongensdroom van twee vrienden, groeide uit tot een reservaat van ruim 140 hectare aan beschermd regenwoud. Zonder onze partners, donateurs, vrijwilligers, sponsors, lokale bevolking en talloze initiatieven zou dit niet denkbaar zijn geweest. Een oneindige passie voor de natuur motiveert ons elke […]

Costa Rica van grootschalige ontbossing naar een tropisch paradijs voor ecotoerisme.

Costa Rica staat bekend om haar prachtige natuur, een land met een uitzonderlijk hoge diversiteit van planten en dieren (één van de hoogste percentages qua biodiversiteit ter wereld). Een land voor de echte ecotoerist.  De afgelopen twintig jaar is ecotoerisme steeds belangrijker geworden voor Costa Rica. In 2019 waren er bijna 3 miljoen toeristen in Costa Rica waarvan 80% als ecotoerist wordt gezien. (meer…)

Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat betekent ontbossing voor onze natuur? Wat is ontbossing eigenlijk? Deze term wordt gebruikt voor het proces waarbij bomen wijken voor landbouw en veeteelt. Ontbossing vindt dagelijks in grote aantallen plaats, met name in het amazoneregenwoud. Geen mooie zaak! De gevolgen? Het omkappen van bomen betekent niet alleen verlies van onze prachtige natuur en biodiversiteit. […]

Hoe het allemaal begon

Op 12-jarige leeftijd verhuisden Maarten en zijn ouders van de grote stad Haarlem naar het dorpje Zegveld in de regio Utrecht. Ze kwamen te wonen naast de familie Bol waar Maarten al snel een maatje vond in zijn buurjongen Matthijs. Inmiddels 25 jaar verder zijn Maarten en Matthijs nog steeds buren van elkaar. Echter niet meer in het kleine dorpje in Nederland maar in de tropische regenwouden van Costa Rica. (meer…)

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je […]

Krachten bundelen in Punta de Lanza

Het Work with Nature reservaat vormt samen met Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve een “drielandenpunt”. Deze plek staat bekent als Punta de Lanza ofwel Lanspunt. De gemeenschap bestaat deels uit de oorspronkelijke bevolking van Costa Rica en deels uit “blanco’s” (moderne tico’s). Sinds kort is een vereniging opgericht om meer samen op te trekken. (meer…)

Arie over zijn bezoek aan het reservaat

Na een comfortabele vlucht in een Boeing dreamliner van KLM naar San José en een autorit van enkele uren komen mijn vrouw Geertje en ik aan op de ‘farm’. Deze farm, dichtbij het plaatsje San Miguel, is een stukje grond van 9 hectare groot. Dit is de thuisbasis van stichting Adopteer Regenwoud. Hier werkt onze […]