Ons verhaal

Hoe en waarom we regenwoud in Costa Rica beschermen?
Lees hier meer over het ontstaan van onze stichting.

Image-description

Het ontstaan

In 2002 zijn Maarten en Matthijs, de oprichters van de stichting, voor het eerst in Costa Rica. Ze worden daar direct hevig verliefd op het regenwoud. Maar hen valt vooral de snelheid waarmee het regenwoud verdwijnt erg op. Hier wilden ze snel iets aan doen en dit prachtige regenwoud beschermen. 

In 2011 wordt daarom Stichting Work with Nature in het leven geroepen. De oprichters kopen dan met eigen geld het eerste stuk regenwoud in een zeer kwetsbaar gebied. In de opvolgende jaren wordt de stichting uitgebreid met een bestuur, raad van advies en een groot aantal vrijwilligers en zijn er vele donateurs aangesloten. En natuurlijk een steeds groter stuk regenwoud. Wat we sindsdien allemaal bereikt hebben?

Bekijk onze nieuwsberichten
Image-description

De stichting

Work with Nature is ontstaan uit pure passie voor het regenwoud en de biodiversiteit. Deze passie vormt het DNA van de stichting en is de onbeperkt houdbare drijfveer om door te gaan met het goede werk dat de stichting doet en nastreeft. De stichting is gevestigd in Nederland en focust zich hoofdzakelijk op fondsenwerving en educatie om zo de doelen in Costa Rica waar te kunnen maken.

Image-description

Missie & visie

Missie
Als stichting Work with Nature beschermen wij Costa Ricaans regenwoud en faciliteren wij onderzoek in dit gebied.

Visie
Work with Nature zet zich in voor het behoud en herstel van minimaal 2000 hectare regenwoud in Costa Rica door middel van aankoop van regenwoud en actieve bescherming van zowel dit regenwoud als de biodiversiteit.  

Lees de uitgebreide beschrijving in ons beleidsplan. 

Beleidsplan en meer
Image-description

De locatie

Het reservaat grenst aan en vormt een buffer voor Nationaal Park Barbilla en ligt nabij het dorp San Miguel waar ook het onderzoekscentrum is gevestigd. Het betreft een speciaal soort Caribisch laagland regenwoud dat zeer onder druk staat van grootschalige fruitplantages.

Het reservaat ligt in de Meso-Amerikaanse wildlife corridor die Noord- en Zuid-Amerika verbindt. Het is onderdeel van ‘Reserva de Biosfera La Amistad’ dat is aangewezen als een UNESCO wereld erfgoed gebied. Coordinaten: 10°00’24.6″N 83°21’19.9″W

Image-description

ANBI & CBF

Het bestuur staat garant voor een goed georganiseerde stichting die haar beloftes nakomt. Maar dat alleen is niet genoeg. Daarom draagt de stichting ook het keurmerk Erkend Goed Doel van CBF en de ANBI status bij de Belastingdienst. Het CBF toetst of goede doelen aan strenge kwaliteitseisen voldoen, zodat je zeker weet dat je met een gerust hart kunt doneren. Door de ANBI status kun je mogelijk belastingvoordeel krijgen over je donatie.

CBF Erkenningsrapport (pdf)
Image-description

Uitgaven

De totale begroting gaat over meerdere jaren en over het gehele reservaat dat we voor ogen hebben te beschermen. Voor iedere donatie geldt de volgende verdeling van uitgaven.

Image-description

Lokale partners

De stichting is onlosmakelijk verbonden aan de lokale stichting “Fundación Work with Nature MMM en Costa Rica”, welke wordt bestuurd door drie bestuursleden uit de Nederlandse stichting en een aantal Costa Ricaanse personen. Deze stichting is verantwoordelijk voor alle uitvoerende taken zoals aankoop, bescherming en onderhoud. De stichting in Nederland is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de financiering hiervan.

Nabij het reservaat draait sinds 2017 een door twee professionele biologen begeleid doorlopend onderzoeksproject waar het hele jaar door een bezetting van 10 tot 12 studenten/onderzoekers is. Er zijn diverse faciliteiten gebouwd om deze gasten te accommoderen en gedegen onderzoek mogelijk te maken.

Website over het onderzoek