Een bijzondere nieuwe stap voor stichting Adopteer Regenwoud!

Een bijzondere nieuwe stap voor stichting Adopteer Regenwoud!

Van 25 hectare grasland naar een florerend regenwoud

Deze maand waren voorzitter Martin en oprichter Matthijs op het hoofdkantoor van Trees for All om een hele mooie samenwerking te bekrachtigen voor herbebossing van 25 hectare weiland. Eén van de grootste projecten in Costa Rica voor de stichting Adopteer Regenwoud tot nu toe. Er zullen in totaal meer dan 27.500 bomen geplant worden.

Lokale bevolking

Dit doet de stichting niet alleen. Door de steun van Trees for All kan er samen met een team van zeven lokale krachten uit het naastgelegen indianenreservaat de uitdaging aangegaan worden om deze 27.500 bomen te planten. Hiermee zorgt Adopteer Regenwoud niet alleen voor natuurherstel maar biedt zij ook zeven families werkgelegenheid en een inkomen gedurende zeker een jaar.

De missie

Adopteer Regenwoud heeft als missie om 2000 hectare regenwoud te beschermen. Dit gebied van 2000 hectaren fungeert als een belangrijke buffer voor het nabij gelegen Nationaal Park Barbilla en het Inheemse Cabécar Reservaat. De druk op het regenwoud is in deze regio goed merkbaar. Vanaf de bewoonde wereld schuift de ontbossing steeds verder op richting het Nationale Park en het Inheemse Reservaat. Adopteer Regenwoud heeft als doel er voor zorgen dat zowel het Nationale park als het Inheemse Reservaat onaangetast blijven. Zodat dieren, zoals bijvoorbeeld de Jaguar, hier zorgeloos kunnen blijven bestaan. Het reservaat ligt in een deel van het land dat erg belangrijk is als corridor (verbinding) voor veel dieren tussen Noord- en Zuid-Amerika. Het is daarbij van belang dat het reservaat bestaat uit een aaneengesloten stuk bos zodat dieren zich vrij kunnen bewegen door het gehele bosgebied. Veel dieren vermijden open plekken en weilanden bij verplaatsingen. Dit vanwege de risico’s die het met zich meebrengt om door onbeschutte gebieden te bewegen. De dieren in het regenwoud en dus ook in ons reservaat hebben ook een belangrijke rol in de natuurlijke bosvorming. Bijna alle zaadverspreiding in het regenwoud gebeurt door dieren.

Waarom herbebossen?

Om het reservaat uit te breiden is het natuurlijk belangrijk dat het nieuwe perceel aan het bestaande reservaat grenst. De stichting heeft altijd de voorkeur om een nieuw aan te kopen perceel te selecteren dat al uit regenwoud bestaat. Adopteer Regenwoud ontkomt er echter niet aan dat zij af en toe ook een perceel moet aankopen waar een deel van het perceel in het verleden ontbost is. In de regio waar de stichting regenwoud beschermt, zijn de bospercelen versnipperd door kleinschalige landbouw en veeteelt. Het kan dus zo zijn dat er tussen het huidige reservaat en een nieuw aan te kopen stuk regenwoud een strook grasland ligt. Om er voor te zorgen dat het reservaat toch een aaneengesloten bos blijft, plant de stichting daar een mix van boomsoorten aan. Hierdoor ontstaat er in een periode van 5 a 10 jaar al een jong bos waar dieren de oversteek weer durven te wagen.

Het project van 27.500 bomen

Afgelopen jaar heeft de stichting het beschermde reservaat in Costa Rica uit kunnen breiden met een gebied van 65 hectare. Veertig hectare hiervan is een stuk prachtig regenwoud dat direct aansluit op het bestaande reservaat. De 25 hectare waar nog geen regenwoud staat,  is nu nog weiland, maar vormt een belangrijke verbinding naar het Nationale Park Barbilla. Deze 25 hectare weiland gaan we nu herbebossen.

In totaal worden 27.500 bomen geplant. De boomsoorten zijn geselecteerd aan de hand van hun specifieke groei-eigenschappen. Het is daarbij belangrijk dat we zo snel mogelijk met de bomen die wij aanplanten weer een bosklimaat creëren. Dit bosklimaat is een randvoorwaarde voor de groei van de uiteindelijke doelsoorten (oorspronkelijke boom- en plantensoorten uit het regenwoud). Deze groeien alleen in een schaduwrijke omgeving met de juiste luchtvochtigheid. De zaden van deze doelsoorten, zoals woudreuzen, worden hoofdzakelijk verspreid vanuit het aangrenzende regenwoud door dieren. Het is dus van belang dat deze dieren (zoals; apen, vogels, knaagdieren) weer terug naar het gebied komen doordat de aanplant van verschillende bomen het aantrekkelijker heeft gemaakt voor ze..

Geschikte boomsoorten

Bij ons vorige herbebossingsproject van 4 hectare weiland kwamen er 14 boomsoorten in aanmerking. Deze 14 boomsoorten zijn inheems in de regio en komen dus allemaal van origine voor in dit gebied. Omdat dit herbebossingsproject een experiment was om te kijken welke boomsoorten het meest geschikt zouden zijn voor herbebossing, hebben we alle 14 inheemse boomsoorten aangeplant. De afgelopen drie jaar hebben we deze bomen gemonitord met behulp van diverse bosbouw studenten. Alle bomen waren genummerd en werden elke 6 maanden opgemeten. Op deze manier hebben we een goed inzicht gekregen in welke bomen het goed doen in de regio, en welke bomen het minder doen of helemaal niet geschikt zijn. Uiteindelijk hebben we gekozen om een mix van de zes meest succesvolle bomen uit ons herbebossing experiment te gaan gebruiken voor de herbebossing van deze 25 hectare weiland die nu omgevormd gaat worden.

Buffons Ara

Naast de zes geselecteerde boomsoorten, worden ook bijna 4000 Almendro bomen aangeplant. Dit is een boomsoort die in Costa Rica langzaam verdwijnt door ontbossing. Deze boom is enorm belangrijk voor de ernstig bedreigde Buffons Ara (Great Green Macaw). Een prachtige grote groene Ara waarvan de populatie onder druk staat en er nog maar 1000 in het wild leven. De Buffons ara is afhankelijk van deze specifieke boomsoort om haar nest in te bouwen. Wij hopen als stichting bij te dragen aan de populatiegroei van dit prachtige dier.

Samenwerking met Universiteit EARTH

Alle jonge bomen worden aangeschaft via de nabijgelegen Costa Ricaanse Universidad EARTH. Een bosbouw universiteit die in het bezit is van een bomenkwekerij. We hebben bij het voorgaande herbebossingsproject een prettige samenwerking ervaren, waardoor we EARTH graag weer ondersteunen met de aanschaf van de boompjes.

Kort samengevat

Doelstelling

  1. Aanplanten van bomen op grasland dat tientallen jaren geleden is ontbost, om zo de ecologische landbrug (verbindingszone) naar het Nationale Park Barbilla te herstellen;
  2. Lokale werkgelegenheid, inkomen en bewustwording genereren;
  3. Bescherming vergroten van regenwoud en het tegengaan van illegale jacht door fysieke aanwezigheid van lokale werknemers.

Resultaten 

  1. 25 Hectare van het land opnieuw begroeid met een diversiteit aan bomen, planten en bloemen;
  2. Vergroting van de leefgebieden voor alle aanwezige dieren en micro-organismen die van essentieel belang zijn voor biodiversiteitsbehoud, migratie en uitbreiding
  3. Zeven families van werkgelegenheid en inkomsten voorzien voor gegarandeerd een jaar. Waarbij er zeker 2 huishoudens minimaal 3 jaar van zullen profiteren.
  4. Het vastleggen van CO2. (het aanplanten van bomen is één van de meest efficiënte methodes)

Meer weten over stichting Adopteer Regenwoud haar activiteiten? Neem een kijkje op onze website

Meer lezen over herbebossing in Costa Rica? Klik hier