Over het reservaat

Facts & Figures

Het reservaat van Adopteer Regenwoud

Adopteer Regenwoud heeft als missie om 2000 hectare regenwoud te beschermen. Dit gebied van 2000 hectaren fungeert als een belangrijke buffer voor het nabij gelegen Nationaal Park Barbilla en het Inheemse Cabécar Reservaat. Het regenwoud in Costa Rica is één van mooiste, bijzonderste en meest biodiverse plekken op aarde: essentieel om te behouden voor huidige en toekomstige generaties. De druk op het regenwoud is in deze regio goed merkbaar. Vanaf de bewoonde wereld schuift de ontbossing steeds verder op richting het Nationale Park en het Inheemse Reservaat. Adopteer Regenwoud heeft als doel er voor zorgen dat zowel het Nationale park als het Inheemse Reservaat onaangetast blijven. Zodat dieren, zoals bijvoorbeeld de Jaguar, hier zorgeloos kunnen blijven bestaan.

Draag ook bij: adopteer jouw stukje regenwoud
Image-description

De locatie

Het reservaat van Adopteer Regenwoud ligt in het Oosten van Costa Rica. Het is typisch laagland regenwoud met een hoge luchtvochtigheid en enorme biodiversiteit aan planten en dieren. Het laagste punt bevind zich ongeveer 50m boven zee niveau en vanaf het hoogste punt kijk je uit over de Caribische zee op 250 meter hoogte.  Het reservaat bevind zich in de ecologische verbindingszone die Noord- en Zuid-Amerika verbindt (Meso-Amerikaanse wildlife corridor). Een belangrijk gebied voor dieren om vrij te kunnen migreren. Het is onderdeel van ‘Reserva de Biosfera La Amistad’ dat is aangewezen als een UNESCO wereld erfgoed gebied.

Klik op de coördinaten voor de exacte locatie: 10°00’24.6″N 83°21’19.9″W

Plan een bezoek aan ons reservaat

Wat leeft er in het reservaat

Sinds 2017 loopt er een doorlopend biodiversiteitsonderzoek met behulp van Nederlandse studenten. Samen inventariseren we alles wat er in het reservaat leeft. Het is ongelooflijk hoe veel diersoorten we tot nu toe hebben waargenomen. Neem als voorbeeld het aantal amfibieën. Tot nu toe zijn er 37 verschillende soorten waargenomen alleen in ons reservaat, terwijl heel Nederland in totaal 16 soorten amfibieën telt. Dit onderzoek loopt pas een aantal jaar, dus wie weet wat we nog allemaal tegen gaan komen. Hier een opsomming van het aantal verschillende soorten per diergroep die we de afgelopen jaren hebben waargenomen in het reservaat:

41 zoogdieren
319 vogels
303 vlinders
68 reptielen
37 amfibieën
36 vissen
86 libellen

Soortenlijst inventarisaties

Verscheidenheid aan planten en bomen

De afgelopen jaren hebben we vooral onderzoek gedaan naar dieren die in het regenwoud van de stichting leven. Aankomende jaren gaan we in samenwerking met een Nederlandse en Costa Ricaanse Universiteit onderzoek doen naar de diversiteit van planten en bomen. De verwachtingen zijn hoog, we kijken dan ook uit naar de samenwerking.

Duik voor 2 minuten even in ons reservaat en bewonder de prachtige beelden van alle dieren die hier in leven:

Ons grote doel is om 2.000 hectare regenwoud aan te kopen en te beschermen

Begonnen met 3 hectare Doel: 2000 hectare
227 hectare regenwoud beschermd!