Vogels spotten in Costa Rica

Vogels spotten in Costa Rica

Costa Rica, een land waarvan bijna de helft bestaat uit regenwoud, is een waar vogelparadijs. Meer dan 900 soorten vogels en één van de weinige plekken op aarde waar per vierkante kilometer, zo veel vogelsoorten te vinden zijn. Eén van de meest mooie en bijzondere vogels die zijn habitat heeft in Costa Rica, is wel de Resplendent Quetzal.

De mooiste vogel ter wereld

De Quetzal wordt door veel vogelliefhebbers wel de mooiste vogel ter wereld genoemd. Helaas is de Quetzal met uitsterven bedreigd en uiterst zeldzaam. Dat komt vooral door het verlies aan habitat door ontbossing. Daarnaast werden Quetzales in vroegere tijden vaak gedood vanwege de prachtige lange staartveren van de mannetjes. Deze staartveren ontwikkelt het mannetje alleen in het broedseizoen, en kunnen zo’n 80-100 cm lang worden. Daarmee word de Quetzal ook wel de koning van het nevelwoud genoemd.

De Quetzal leeft alleen in de nevelwouden van midden en zuid Amerika, die op grote hoogte liggen, zo’n 1.500 – 3.000 meter boven zeeniveau. In Costa Rica zijn dat de nevelwouden van Monte Verde, en het nevelwoud bij San Gerardo de Dota. Deze laatste ligt ook naast het Parque Nacional de Quetzales, de naam zegt al genoeg!

 

Lokale vogelgids

Wanneer je een bezoek brengt aan de nevelwouden van Costa Rica, probeer dan in ieder geval met een guía local op stap te gaan. Zij weten precies de broedplaatsen van de Quetzales te vinden. Overigens moet je er wél vroeg voor op pad, want de Quetzal is vooral actief in de vroege ochtend.

Daarom stonden wij om 06.30 uur klaar om met een gids op pad te gaan. Onze gids heette Michael, sprak goed Engels, en kon ons ook veel vertellen over de leefwijze van de Quetzales, wat ze eten e.d. En daarnaast ook over de vele andere vogels die daar te spotten zijn.

Natuurlijk waren we niet de enige vroege vogels op deze spot-plek. Een heel rijtje met enthousiastelingen had zich, allemaal met gids, verzameld. En na enig wachten werd ons geduld beloond! De gidsen herkennen de specifieke roep van de vogel en weten dat ze in de buurt zijn. En ineens zie je ‘m dan!! Heel bijzonder om deze prachtvogel ineens langs te zien vliegen. Mannetje en vrouwtje voeren beiden de jongen en vliegen daarom af en aan.

Bedreigingen

De Quetzal voedt zich vooral met avocado’s, welke ze in z’n geheel doorslikken. De pitten poepen ze dan weer uit, en zo helpen ze mee met de verspreiding en vermeerdering van de avocado bomen. De natuur zit goed in elkaar, en zonder toedoen van de mens zou deze, maar ook vele andere vogels, niet met uitsterven bedreigd zijn. Daarom is het van het grootste belang dat de specifieke habitat van deze en vele andere vogels beschermd wordt. En tevens dat de lokale bevolking leert hoe ze met en in de natuur kunnen leven, zonder schade te berokkenen. Lokale Ngo’s als Adopteer Regenwoud spelen hier een belangrijke rol in.

Andere vogelsoorten

Naast de Quetzal zijn in Costa Rica tal van andere bijzondere, soms zeldzame, vogels te spotten. Denk daarbij aan de toekan, veel soorten kolibri’s, diverse  tanagers, flycatchers en natuurlijk de prachtige ara. Allemaal rijkelijk te vinden in de regenwouden van Costa Rica, een waar vogel paradijs.

Wilt u bijdragen aan de bescherming van dit prachtige vogel paradijs?
Adopteer dan hier een stukje regenwoud, en help mee de natuur te beschermen!

Op zoek naar een geschikte Nederlandse reisorganisatie gespecialiseerd in vogelreizen in Costa Rica? Neem dan eens een kijkje op de website van Aratinga Tours.