Vogels spotten in Costa Rica

Vogels spotten in Costa Rica

Costa Rica, een land waarvan bijna de helft bestaat uit regenwoud, is een waar vogelparadijs. Meer dan 900 soorten vogels en één van de weinige plekken op aarde waar per vierkante kilometer, zo veel vogelsoorten te vinden zijn. Eén van de meest mooie en bijzondere vogels die zijn habitat heeft in Costa Rica, is wel de Resplendent Quetzal.

De mooiste vogel ter wereld

De Quetzal wordt door veel vogelliefhebbers wel de mooiste vogel ter wereld genoemd. Helaas is de Quetzal met uitsterven bedreigd en uiterst zeldzaam. Dat komt vooral door het verlies aan habitat door ontbossing. Daarnaast werden Quetzales in vroegere tijden vaak gedood vanwege de prachtige lange staartveren van de mannetjes. Deze staartveren ontwikkelt het mannetje alleen in het broedseizoen, en kunnen zo’n 80-100 cm lang worden. Daarmee word de Quetzal ook wel de koning van het nevelwoud genoemd.

De Quetzal leeft alleen in de nevelwouden van midden en zuid Amerika, die op grote hoogte liggen, zo’n 1.500 – 3.000 meter boven zeeniveau. In Costa Rica zijn dat de nevelwouden van Monte Verde, en het nevelwoud bij San Gerardo de Dota. Deze laatste ligt ook naast het Parque Nacional de Quetzales, de naam zegt al genoeg!

 

Lokale vogelgids

Wanneer je een bezoek brengt aan de nevelwouden van Costa Rica, probeer dan in ieder geval met een guía local op stap te gaan. Zij weten precies de broedplaatsen van de Quetzales te vinden. Overigens moet je er wél vroeg voor op pad, want de Quetzal is vooral actief in de vroege ochtend.

Daarom stonden wij om 06.30 uur klaar om met een gids op pad te gaan. Onze gids heette Michael, sprak goed Engels, en kon ons ook veel vertellen over de leefwijze van de Quetzales, wat ze eten e.d. En daarnaast ook over de vele andere vogels die daar te spotten zijn.

Natuurlijk waren we niet de enige vroege vogels op deze spot-plek. Een heel rijtje met enthousiastelingen had zich, allemaal met gids, verzameld. En na enig wachten werd ons geduld beloond! De gidsen herkennen de specifieke roep van de vogel en weten dat ze in de buurt zijn. En ineens zie je ‘m dan!! Heel bijzonder om deze prachtvogel ineens langs te zien vliegen. Mannetje en vrouwtje voeren beiden de jongen en vliegen daarom af en aan.

Bedreigingen

De Quetzal voedt zich vooral met avocado’s, welke ze in z’n geheel doorslikken. De pitten poepen ze dan weer uit, en zo helpen ze mee met de verspreiding en vermeerdering van de avocado bomen. De natuur zit goed in elkaar, en zonder toedoen van de mens zou deze, maar ook vele andere vogels, niet met uitsterven bedreigd zijn. Daarom is het van het grootste belang dat de specifieke habitat van deze en vele andere vogels beschermd wordt. En tevens dat de lokale bevolking leert hoe ze met en in de natuur kunnen leven, zonder schade te berokkenen. Lokale Ngo’s als Adopteer Regenwoud spelen hier een belangrijke rol in.

Andere vogelsoorten

Naast de Quetzal zijn in Costa Rica tal van andere bijzondere, soms zeldzame, vogels te spotten. Denk daarbij aan de toekan, veel soorten kolibri’s, diverse  tanagers, flycatchers en natuurlijk de prachtige ara. Allemaal rijkelijk te vinden in de regenwouden van Costa Rica, een waar vogel paradijs.

Wilt u bijdragen aan de bescherming van dit prachtige vogel paradijs?
Adopteer dan hier een stukje regenwoud, en help mee de natuur te beschermen!

Op zoek naar een geschikte Nederlandse reisorganisatie gespecialiseerd in vogelreizen in Costa Rica? Neem dan eens een kijkje op de website van Aratinga Tours.

Nieuwe kikkersoort in het reservaat

Na vijf jaar onderzoek naar de biodiversiteit van ons reservaat in Costa Rica, zijn we een groot deel van de algemene diersoorten ondertussen wel tegen gekomen. Als we een nieuw dier voor onze soortenlijst kunnen beschrijven, is dat nu vaak een bijzonder beestje. Er zijn echter ook soorten die volgens de literatuur worden aangemerkt als “algemeen” of “veel voorkomend”, maar nog nooit zijn waargenomen in het reservaat. Vandaag kwamen we zo’n soort tegen: de Hourglass Tree Frog (Dendropsophus ebraccatus). (meer…)

Reservaat groeit naar 169 hectare!

Weer nieuw regenwoud aangekocht met grote waarde voor het reservaat én de lokale gemeenschap Begin november kocht Adopteer Regenwoud een nieuw bosperceel aan, met strategische en maatschappelijke waarde. De aanloop naar het zetten van de handtekeningen was deze keer bijzonder lang: meer dan een jaar! Omdat de plattegronden meer dan 50 jaar oud waren moesten […]

Adopteer Regenwoud zet park rangers in voor bescherming regenwoud

De afgelopen jaren was het reservaat van Adopteer Regenwoud goed te overzien voor projectmanager Maarten. Twee a drie keer per week maakt hij samen met de studenten zijn ronde door het projectgebied voor het biodiversiteitsonderzoek. Voor dit onderzoek komen ze in diverse percelen van het gebied, waardoor ze een goed inzicht krijgen over wat er allemaal gebeurt. Mocht er illegaal gekapt worden dan valt dit meteen op. Het zelfde geldt voor illegale jacht. Naast de lokale aanwezigheid hangen er op verschillende plekken in het reservaat cameravallen. Deze worden wekelijks gecontroleerd. Mochten er jagers of stropers door ons reservaat lopen, dan is dit snel opgemerkt. (meer…)

Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat betekent ontbossing voor onze natuur? Wat is ontbossing eigenlijk? Deze term wordt gebruikt voor het proces waarbij bomen wijken voor landbouw en veeteelt. Ontbossing vindt dagelijks in grote aantallen plaats, met name in het amazoneregenwoud. Geen mooie zaak! De gevolgen? Het omkappen van bomen betekent niet alleen verlies van onze prachtige natuur en biodiversiteit. […]

Aansluiting met Nationaal Park Barbilla weer een belangrijke stap dichterbij!

Ondanks onzekere economische tijden en de impact van Corona heeft Stichting Adopteer Regenwoud fantastisch nieuws te melden. De afgelopen maanden hebben we alle zeilen bijgezet en flink moeten onderhandelen om een belangrijke stuk grond aan te kunnen schaffen. En dat is gelukt! We hebben het reservaat kunnen uitbreiden met 65 hectare, ofwel 650.000 vierkante meter! (meer…)

Vlinders in Costa Rica

Als een vlinder voorbij vliegt blijven de meeste mensen wel even stil staan om hem met de ogen te volgen. Vaak hebben ze mooie kleuren en door de grote zachte vleugels in vergelijking tot het kleine lijfje zien ze er bijna knuffelbaar uit. In Costa Rica komen meer dan 1200 soorten vlinders voor en natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar de soorten die voorkomen in het gebied van Adopteer Regenwoud. (meer…)

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit

Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit. (meer…)

Krachten bundelen in Punta de Lanza

Het Work with Nature reservaat vormt samen met Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve een “drielandenpunt”. Deze plek staat bekent als Punta de Lanza ofwel Lanspunt. De gemeenschap bestaat deels uit de oorspronkelijke bevolking van Costa Rica en deels uit “blanco’s” (moderne tico’s). Sinds kort is een vereniging opgericht om meer samen op te trekken. (meer…)

Costa Rica van grootschalige ontbossing naar een tropisch paradijs voor ecotoerisme.

Costa Rica staat bekend om haar prachtige natuur, een land met een uitzonderlijk hoge diversiteit van planten en dieren (één van de hoogste percentages qua biodiversiteit ter wereld). Een land voor de echte ecotoerist.  De afgelopen twintig jaar is ecotoerisme steeds belangrijker geworden voor Costa Rica. In 2019 waren er bijna 3 miljoen toeristen in Costa Rica waarvan 80% als ecotoerist wordt gezien. (meer…)