De toekan, spectaculaire vogel uit het regenwoud.

De toekan, spectaculaire vogel uit het regenwoud.

Costa Rica staat bekend om zijn tropische regenwouden, de nevelwouden, de biodiversiteit en ook om de enorme hoeveelheid vogels die daar leven, meer dan 900 verschillende soorten. Veel mensen beschouwen de toekan als de mooiste vogel ter wereld. De toekan is zowel een verpletterend mooie vogel als een grappig dier waar niemand de ogen vanaf kan houden. De toekan wordt daarom ook regelmatig als een karakter in animatiefilms gebruikt.

Weinig vogels zijn zo karakteristiek en opzienbarend als de toekan. De gigantische, kleurrijke snavel is het eerst dat opvalt, en een logische vraag is hoe het dier hiermee overweg kan. De toekan kan juist vanwege zijn grote snavel niet zo goed vliegen. Het gewicht van de grote zware snavel drukt hem omlaag. Daarom maakt hij duikvluchten van boom naar boom. Toekans voelen zich in het tropische regenwoud prima op hun plaats. En tropisch regenwoud is er gelukkig (nog) genoeg in Costa Rica. Toekans danken hun naam aan het woord ’tucano’ dat hen is gegeven door de Tupi indianen in Brazilië.

Leefwijze

Met de grote snavel verorbert hij vruchten, met zijn pootjes hupt hij van tak naar tak. Als een regenbui losbarst neemt hij een douche! De toekan eet vooral vruchten die ze met het einde van de snavel plukken, dan achterover gooien en doorslikken. Maar ze eten ook insecten en kleine reptielen en soms vallen ze zelfs vogelnesten aan. In Costa Rica leven 6 verschillende soorten, waarvan de Keel-billed Tucan (zwavelborsttoekan) de bekendste is. In totaal zijn er 47 verschillende soorten toekans.

De snavel

De snavels van toekans hebben ook een bijzondere functie. Hij werkt namelijk als een soort temperatuur schakel. Wanneer het te koud of te warm is, kunnen toekans meer of minder bloed naar hun snavel laten stromen. Dit doen ze om zichzelf op te warmen of om af te koelen. Zo zul je toekans altijd zien slapen met hun snavel in hun verenpak gestopt om te voorkomen dat hun snavel te snel afkoelt. Het zogenaamde ‘snavelworstelen’ en vruchten gooien en vangen vinden ze leuke bezigheden, en ook bij het vinden van een partner maakt de toekan gebruik van spelletjes.

Spirituele betekenis

Deze tropische vogels hebben voor sommige personen een bijzondere betekenis. Zo zouden traditionele medicijnmannen de toekan zien als een symbool voor het uitvliegen naar de spirituele wereld. De toekan staat voor eenheid, aantrekkingskracht en communicatie, maar ook voor sociaal, vertrouwen en vakmanschap. Hij leert je communiceren, om je boodschap over te brengen wanneer dat nodig is, door zijn kracht en vertrouwen te geven in het proces.

Waar in Costa Rica leeft de toekan?

De toekan leeft onder andere in het nevelwoud van Monteverde, in Tortuguero National park en in Puerto Viejo. Maar ook in Manuel Antonio National park zijn ze te vinden. Je hebt soorten toekans die vooral hoog in de bergen leven, zoals de Emerald Toucanet. Maar ook vrij algemene soorten die je bijna overal kunt tegenkomen. Voorbeelden zijn de Zwartsnavel Toekan en de Zwafelborst Toeken. Toekans blijven praktisch altijd hoog in de bomen. Je zou zeggen dat ze gemakkelijk te spotten zijn, vanwege hun enorme en kleurrijke snavel. Maar toch is dat best lastig, want hun veren zorgen voor goede camouflage. Gelukkig maken ze een karakteristiek geluid, wat kilometers ver te horen is. Als je het geluid eenmaal hebt gehoord, herken je het direct en weet je dat je omhoog moet kijken! Wanneer je rondrijdt in Costa Rica, let dan op bomen met lange peulvruchten (Cecropia boom). Vaak zitten in die bomen toekans.

Bedreiging

De toekan is erg belangrijk voor het regenwoud omdat ze helpen de zaden te verspreiden van de vruchten en bessen die ze eten. Toekans worden het meest door de mens bedreigd. Ze worden soms gevangen als voedsel, maar ze worden helaas ook wel als huisdier verkocht. Tropische bossen worden nog altijd vernield, ofwel voor hout, ofwel voor de productie van bijvoorbeeld palmolie, ananassen of bananen. Helaas gebeurd dit ook op grote schaal in Costa Rica. Biodiversiteit gaat hiermee verloren, alsmede het leefgebied van veel dieren.
Om deze reden is bescherming van het regenwoud in Costa Rica zó enorm belangrijk. De regering van Costa Rica kan dit niet alleen. Stichtingen als die van Adopteer Regenwoud spelen een belangrijke rol in het actief beschermen en herbebossen van Regenwoud in Costa Rica.

Wil jij ook bijdragen aan de bescherming van deze prachtige toekan en haar leefgebied?
Adopteer dan hier een stukje regenwoud