Hoeveel ocelots wonen er in ons reservaat?

Hoeveel ocelots wonen er in ons reservaat?

Sinds de start van het onderzoek naar de biodiversiteit in 2017 hangt stichting Adopteer Regenwoud wildcamera’s op in het reservaat. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel dieren waargenomen op deze camera’s. Wildcamera’s zijn een goede manier om te ontdekken wat voor zoogdieren er allemaal in het reservaat leven. Vooral schuwe dieren die nacht actief zijn, zijn moeilijk te spotten als je overdag in het reservaat rondloopt. Zo ook de nacht actieve ocelot. Eén van de zes katachtigen die er in Costa Rica leven. In de afgelopen jaren hebben we veel ocelots op onze wildcamera’s gespot. De vraag was altijd of dit dezelfde ocelot was, of dat er meerdere individuen in het reservaat leven.

Beeldanalyse wildcamera’s

Dit jaar is hier onderzoek naar gedaan door één van onze vrijwilligers. Zij heeft alle 285 beelden van de ocelots geanalyseerd en gestructureerd. Zo heeft ze door te kijken naar het vlekken patroon in de vacht de individuele ocelots kunnen onderscheiden. De ene heeft namelijk open en ronde gekleurde vlekken, terwijl de andere ocelot langwerpige vlekken kan hebben.

Aantal ocelot mannetjes en vrouwtjes

Met behulp van de beeldanalyses hebben we kunnen achterhalen dat er in de afgelopen vijf jaar ca. 150 mannelijke ocelots en ca. 80 vrouwelijke zijn waargenomen op de camera’s. We hebben in totaal 5 mannelijke en 7 vrouwelijke ocelots namen kunnen geven. Doordat een aantal van de ocelots over een langere periode vaker zijn waargenomen dan andere ocelots, kunnen we stellen dat vijf ocelots het reservaat van Adopteer Regenwoud als thuisbasis gebruiken. Een fantastisch signaal dat het reservaat gezond is en haar biodiversiteit hoog genoeg om voor deze ocelots te kunnen overleven.

Bekijk hier de onderzoeksresultaten in een overzicht:

 

Graag stellen we jullie voor aan de vijf ocelots die in ons reservaat wonen: Alice, Daniek, Janine, Harrie en Occo!

Zie jij de verschillen?

 

Ook een steentje bijdragen aan de bescherming van deze prachtige ocelots? Adopteer een stukje regenwoud en help haar habitat te beschermen.