Ondanks coronacrisis gaan de onderzoeken in Costa Rica door

Ondanks coronacrisis gaan de onderzoeken in Costa Rica door

Ondanks dat er geen studenten zijn vanwege de Coronacrisis, gaan de onderzoeken (deels) door.

In Nederland zijn enkele studenten druk bezig met het analyseren van data, maar ook in Costa Rica worden nog inventarisaties gedaan. Onder begeleiding van gids Tapa lopen Hanneke en Maarten de transecten in verschillende habitats. We hebben weer prachtige ontdekkingen gedaan, maar we hebben ter plaatse niemand om ons enthousiasme mee te delen! Daarom een update van speciale waarnemingen van de afgelopen weken.

Vogel onderzoek
Er werden meerder nieuwe soorten vogels aan de soortenlijst toegevoegd.

  • In het reservaat werd van dichtbij de Middle American Screech-Owl voor het eerst gehoord, een uil die zich graag verstopt in dichte bosjes, maar een uniek geluid maakt.
  • Ook kon de Yellow-Green Vireo worden toegevoegd. De vogel komt vanuit Zuid-Amerika naar Costa Rica om hier te broeden. Een zeldzaamheid voor de Caribische laaglanden!
  • Op weg terug naar Noord-Amerika deden enkele Canada Warblers het reservaat aan. Prachtige kleine vogeltjes die we nooit eerder hadden waargenomen.
  • Nadat we eerder dit jaar al de spectaculaire Ocelated Antbird zagen, was het nu de beurt aan de Bicolored Antbird. De vogelsoorten volgen zwermen van Army Ants. Deze vraatzuchtige mieren eten alles dat beweegt tijdens hun rooftochten, tot hagedissen en schorpioenen. De Antbirds volgen de mieren en plukken vluchtende dieren op voor de mieren erbij zijn.
  • Al enkele maanden wordt het reservaat bewoond door de Black Hawk-Eagle, een grote roofvogel en uithangbord voor ons regenwoud. Sinds een aantal weken lijkt hij een partner gevonden te hebben want we hebben het koppel nu meerdere keren samen zien rondcirkelen boven het bos. Nu wachten op de jongen!
  • De rivier die langs het onderzoeksproject loopt werd de laatste weken veelvuldig bezocht door een paartje Sunbittern. In een veldgids beschreven als “een van de mooiste vogels ter wereld”, maar smaken verschillen. Google maar eens een plaatje van de vogel met gespreide vleugels, een prachtige mozaiek bootst twee grote ogen na.
  • Tijdens de vogeltrek scholen grote groepen roofvogels samen om via vaste routes terug naar Noord-Amerika te migreren, veelal over San Miguel heen. In een half uur zagen we zo’n 300 Mississipi Kites, 200 Broad-winged Hawks, 400 Swainson’s Hawk en 150 Turkey Vultures overvliegen.

Reptielen en amfibieën onderzoek
Ook wat betreft reptielen en amfibiën hadden we niets te klagen.

  • Er werd tijdens de schoonmaak van de reservaatgrenzen, een nieuwe slangensoort voor het project ontdekt. De Southern Scorpion-eater klinkt als een indrukwekkend beest, maar dit juvenieltje was vooral schattig.
  • Verder was het vooral de tijd van de gifslangen. De gevaarlijke en prachtige Allen’s Coral Snake is meestal ’s nachts actief maar werd nu twee keer overdag waargenomen.
  • De Eyelash Viper komt steeds vaker voor in het reservaat. Deze keer zagen we een kleine juveniel, een goed teken voor de toekomst!
  • De Rainforest Hog-nosed Pitviper en Fer-de-Lance werden meerdere op veilige afstand gepasseerd, maar soms kropen we wat dichterbij voor mooie foto’s.
  • Tijdens het omdraaien van de composthoop werd een nieuwe hagedis aan de soortenlijst toegevoegd. De kleine Leaf Litter Gecko ging daarna snel weer tussen de avocadeschillen zitten. Nieuwe soorten worden vaak in een app-groep van oud-studenten besproken. Toen Thomas dacht al eerder een soortgelijke hagedis te hebben gezien, bleek dat nóg een nieuwe soort: de Spotted Dwarf Gecko.
  • Op aanraden van student Merel werd meer aandachtig gelet op de Pug-nosed Anole en met succes: al drie individuen waargenomen waarvan één tijdens een transect.
  • Van stand-in gids Gerald kregen we een Red-eyed Leaf Frog die hij uit de tuin had meegenomen. Omdat in het dorp veel gif wordt gespoten hebben we het grote vrouwtje in het reservaat uitgezet.Aangezien het regenseizoen nu net begint kunnen we binnenkort nieuwe mooi amfibiën waarnemingen verwachten…

Zoogdieren onderzoek

Aan het zoogdierenfront ook mooi nieuws.

    • De inmiddels uitgebreide lijst van voorkomende soorten werd weer iets langer. De zeldzame Northern Naked-tailed Armadillo, aka “The Tank”, stampte door het reservaat en werd door een cameraval geregistreerd.
    • Het was weer een tijdje geleden dat een paartje Ocelot samen te zien was. Een teken dat deze soort het nog steeds erg goed doet bij Work with Nature!
    • De Collared Peccary migreert constant in kleine groepjes door zijn grote leefgebied. Soms zien we ze maanden niet, nu kwamen er twee grote en vier kleintjes voorbij.

Help mee
Ook dit werk staat onder druk door de huidige crisis. Momenteel loopt er een crowdfunding om onze werknemers te kunnen aanhouden.
Er is al veel gedoneerd, maar nog niet genoeg. Kijk eens op:  Campagne Lokale Bevolking WwN

Hoeveel ocelots wonen er in ons reservaat?

Sinds de start van het onderzoek naar de biodiversiteit in 2017 hangt stichting Adopteer Regenwoud wildcamera’s op in het reservaat. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel dieren waargenomen op deze camera’s. Wildcamera’s zijn een goede manier om te ontdekken wat voor zoogdieren er allemaal in het reservaat leven. Vooral schuwe dieren die nacht actief zijn, zijn moeilijk te spotten als je overdag in het reservaat rondloopt. Zo ook de nacht actieve ocelot. Eén van de zes katachtigen die er in Costa Rica leven. In de afgelopen jaren hebben we veel ocelots op onze wildcamera’s gespot. De vraag was altijd of dit dezelfde ocelot was, of dat er meerdere individuen in het reservaat leven. (meer…)

Adopteer Regenwoud zet park rangers in voor bescherming regenwoud

De afgelopen jaren was het reservaat van Adopteer Regenwoud goed te overzien voor projectmanager Maarten. Twee a drie keer per week maakt hij samen met de studenten zijn ronde door het projectgebied voor het biodiversiteitsonderzoek. Voor dit onderzoek komen ze in diverse percelen van het gebied, waardoor ze een goed inzicht krijgen over wat er allemaal gebeurt. Mocht er illegaal gekapt worden dan valt dit meteen op. Het zelfde geldt voor illegale jacht. (meer…)

Krachten bundelen in Punta de Lanza

Het Work with Nature reservaat vormt samen met Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve een “drielandenpunt”. Deze plek staat bekent als Punta de Lanza ofwel Lanspunt. De gemeenschap bestaat deels uit de oorspronkelijke bevolking van Costa Rica en deels uit “blanco’s” (moderne tico’s). Sinds kort is een vereniging opgericht om meer samen op te trekken. (meer…)

Vlinders in Costa Rica

Als een vlinder voorbij vliegt blijven de meeste mensen wel even stil staan om hem met de ogen te volgen. Vaak hebben ze mooie kleuren en door de grote zachte vleugels in vergelijking tot het kleine lijfje zien ze er bijna knuffelbaar uit. In Costa Rica komen meer dan 1200 soorten vlinders voor en natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar de soorten die voorkomen in het gebied van Adopteer Regenwoud. (meer…)

Al zoveel bereikt, maar ook nog zoveel te dromen

Sinds 2010 maakt Adopteer Regenwoud zich hard voor het behoud van regenwoud in Costa Rica. Maarten en Matthijs zijn sinds 2002 verliefd op het Costa Ricaanse landschap en besloten sindsdien iets terug te doen voor de lokale natuur. En zo is de stichting ontstaan. Inmiddels omvat Adopteer Regenwoud meerdere bestuursleden, een raad van advies, ambassadeurs […]

Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat betekent ontbossing voor onze natuur? Wat is ontbossing eigenlijk? Deze term wordt gebruikt voor het proces waarbij bomen wijken voor landbouw en veeteelt. Ontbossing vindt dagelijks in grote aantallen plaats, met name in het amazoneregenwoud. Geen mooie zaak! De gevolgen? Het omkappen van bomen betekent niet alleen verlies van onze prachtige natuur en biodiversiteit. […]

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit

Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit. (meer…)

Reservaat groeit naar 169 hectare!

Weer nieuw regenwoud aangekocht met grote waarde voor het reservaat én de lokale gemeenschap Begin november kocht Adopteer Regenwoud een nieuw bosperceel aan, met strategische en maatschappelijke waarde. De aanloop naar het zetten van de handtekeningen was deze keer bijzonder lang: meer dan een jaar! Omdat de plattegronden meer dan 50 jaar oud waren moesten […]

Nieuwe kikkersoort in het reservaat

Na vijf jaar onderzoek naar de biodiversiteit van ons reservaat in Costa Rica, zijn we een groot deel van de algemene diersoorten ondertussen wel tegen gekomen. Als we een nieuw dier voor onze soortenlijst kunnen beschrijven, is dat nu vaak een bijzonder beestje. Er zijn echter ook soorten die volgens de literatuur worden aangemerkt als “algemeen” of “veel voorkomend”, maar nog nooit zijn waargenomen in het reservaat. Vandaag kwamen we zo’n soort tegen: de Hourglass Tree Frog (Dendropsophus ebraccatus). (meer…)

Van dromen naar doen!

December, ook voor Adopteer Regenwoud een mooi moment om terug en vooruit te kijken. Ik begin graag met grote dankbaarheid naar alle vrijwilligers en donateurs voor de inzet en bijdrage afgelopen jaar! Al die steun is de motor achter de stichting. We kijken terug op een jaar met fantastische ontwikkelingen. Meerdere dromen van vroeger zijn realiteit geworden. Ik deel graag de grootste mijlpalen en de plannen voor de toekomst met u. (meer…)

Aansluiting met Nationaal Park Barbilla weer een belangrijke stap dichterbij!

Ondanks onzekere economische tijden en de impact van Corona heeft Stichting Adopteer Regenwoud fantastisch nieuws te melden. De afgelopen maanden hebben we alle zeilen bijgezet en flink moeten onderhandelen om een belangrijke stuk grond aan te kunnen schaffen. En dat is gelukt! We hebben het reservaat kunnen uitbreiden met 65 hectare, ofwel 650.000 vierkante meter! (meer…)

Costa Rica van grootschalige ontbossing naar een tropisch paradijs voor ecotoerisme.

Costa Rica staat bekend om haar prachtige natuur, een land met een uitzonderlijk hoge diversiteit van planten en dieren (één van de hoogste percentages qua biodiversiteit ter wereld). Een land voor de echte ecotoerist.  De afgelopen twintig jaar is ecotoerisme steeds belangrijker geworden voor Costa Rica. In 2019 waren er bijna 3 miljoen toeristen in Costa Rica waarvan 80% als ecotoerist wordt gezien. (meer…)

Vogels spotten in Costa Rica

Costa Rica, een land waarvan bijna de helft bestaat uit regenwoud, is een waar vogelparadijs. Meer dan 900 soorten vogels en één van de weinige plekken op aarde waar per vierkante kilometer, zo veel vogelsoorten te vinden zijn. Eén van de meest mooie en bijzondere vogels die zijn habitat heeft in Costa Rica, is wel de Resplendent Quetzal. (meer…)

Een bijzondere nieuwe stap voor stichting Adopteer Regenwoud!

Van 25 hectare grasland naar een florerend regenwoud

Deze maand waren voorzitter Martin en oprichter Matthijs op het hoofdkantoor van Trees for All om een hele mooie samenwerking te bekrachtigen voor herbebossing van 25 hectare weiland. Eén van de grootste projecten in Costa Rica voor de stichting Adopteer Regenwoud tot nu toe. Er zullen in totaal meer dan 27.500 bomen geplant worden. (meer…)

𝗗𝗲 𝗺𝗲𝗲𝘀𝘁 𝗯𝗶𝗷𝘇𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗻𝗲𝗺𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗶𝗻 𝗼𝗻𝘀 𝗿𝗲𝘀𝗲𝗿𝘃𝗮𝗮𝘁 𝘁𝗼𝘁 𝗻𝘂 𝘁𝗼𝗲!

In de afgelopen jaren zagen we al veel zeldzame en bijzondere dieren in ons reservaat zoals de Northern Nacked-tailed Armadillo, Black-and-White Hawk-Eagle en meerdere katachtigen. Wat we onlangs tegenkwamen is voor wetenschappers echter nog vele malen interessanter. (meer…)