Ondanks coronacrisis gaan de onderzoeken in Costa Rica door

Ondanks coronacrisis gaan de onderzoeken in Costa Rica door

Ondanks dat er geen studenten zijn vanwege de Coronacrisis, gaan de onderzoeken (deels) door.

In Nederland zijn enkele studenten druk bezig met het analyseren van data, maar ook in Costa Rica worden nog inventarisaties gedaan. Onder begeleiding van gids Tapa lopen Hanneke en Maarten de transecten in verschillende habitats. We hebben weer prachtige ontdekkingen gedaan, maar we hebben ter plaatse niemand om ons enthousiasme mee te delen! Daarom een update van speciale waarnemingen van de afgelopen weken.

Vogel onderzoek
Er werden meerder nieuwe soorten vogels aan de soortenlijst toegevoegd.

 • In het reservaat werd van dichtbij de Middle American Screech-Owl voor het eerst gehoord, een uil die zich graag verstopt in dichte bosjes, maar een uniek geluid maakt.
 • Ook kon de Yellow-Green Vireo worden toegevoegd. De vogel komt vanuit Zuid-Amerika naar Costa Rica om hier te broeden. Een zeldzaamheid voor de Caribische laaglanden!
 • Op weg terug naar Noord-Amerika deden enkele Canada Warblers het reservaat aan. Prachtige kleine vogeltjes die we nooit eerder hadden waargenomen.
 • Nadat we eerder dit jaar al de spectaculaire Ocelated Antbird zagen, was het nu de beurt aan de Bicolored Antbird. De vogelsoorten volgen zwermen van Army Ants. Deze vraatzuchtige mieren eten alles dat beweegt tijdens hun rooftochten, tot hagedissen en schorpioenen. De Antbirds volgen de mieren en plukken vluchtende dieren op voor de mieren erbij zijn.
 • Al enkele maanden wordt het reservaat bewoond door de Black Hawk-Eagle, een grote roofvogel en uithangbord voor ons regenwoud. Sinds een aantal weken lijkt hij een partner gevonden te hebben want we hebben het koppel nu meerdere keren samen zien rondcirkelen boven het bos. Nu wachten op de jongen!
 • De rivier die langs het onderzoeksproject loopt werd de laatste weken veelvuldig bezocht door een paartje Sunbittern. In een veldgids beschreven als “een van de mooiste vogels ter wereld”, maar smaken verschillen. Google maar eens een plaatje van de vogel met gespreide vleugels, een prachtige mozaiek bootst twee grote ogen na.
 • Tijdens de vogeltrek scholen grote groepen roofvogels samen om via vaste routes terug naar Noord-Amerika te migreren, veelal over San Miguel heen. In een half uur zagen we zo’n 300 Mississipi Kites, 200 Broad-winged Hawks, 400 Swainson’s Hawk en 150 Turkey Vultures overvliegen.

Reptielen en amfibieën onderzoek
Ook wat betreft reptielen en amfibiën hadden we niets te klagen.

 • Er werd tijdens de schoonmaak van de reservaatgrenzen, een nieuwe slangensoort voor het project ontdekt. De Southern Scorpion-eater klinkt als een indrukwekkend beest, maar dit juvenieltje was vooral schattig.
 • Verder was het vooral de tijd van de gifslangen. De gevaarlijke en prachtige Allen’s Coral Snake is meestal ’s nachts actief maar werd nu twee keer overdag waargenomen.
 • De Eyelash Viper komt steeds vaker voor in het reservaat. Deze keer zagen we een kleine juveniel, een goed teken voor de toekomst!
 • De Rainforest Hog-nosed Pitviper en Fer-de-Lance werden meerdere op veilige afstand gepasseerd, maar soms kropen we wat dichterbij voor mooie foto’s.
 • Tijdens het omdraaien van de composthoop werd een nieuwe hagedis aan de soortenlijst toegevoegd. De kleine Leaf Litter Gecko ging daarna snel weer tussen de avocadeschillen zitten. Nieuwe soorten worden vaak in een app-groep van oud-studenten besproken. Toen Thomas dacht al eerder een soortgelijke hagedis te hebben gezien, bleek dat nóg een nieuwe soort: de Spotted Dwarf Gecko.
 • Op aanraden van student Merel werd meer aandachtig gelet op de Pug-nosed Anole en met succes: al drie individuen waargenomen waarvan één tijdens een transect.
 • Van stand-in gids Gerald kregen we een Red-eyed Leaf Frog die hij uit de tuin had meegenomen. Omdat in het dorp veel gif wordt gespoten hebben we het grote vrouwtje in het reservaat uitgezet.Aangezien het regenseizoen nu net begint kunnen we binnenkort nieuwe mooi amfibiën waarnemingen verwachten…

Zoogdieren onderzoek

Aan het zoogdierenfront ook mooi nieuws.

  • De inmiddels uitgebreide lijst van voorkomende soorten werd weer iets langer. De zeldzame Northern Naked-tailed Armadillo, aka “The Tank”, stampte door het reservaat en werd door een cameraval geregistreerd.
  • Het was weer een tijdje geleden dat een paartje Ocelot samen te zien was. Een teken dat deze soort het nog steeds erg goed doet bij Work with Nature!
  • De Collared Peccary migreert constant in kleine groepjes door zijn grote leefgebied. Soms zien we ze maanden niet, nu kwamen er twee grote en vier kleintjes voorbij.

Help mee
Ook dit werk staat onder druk door de huidige crisis. Momenteel loopt er een crowdfunding om onze werknemers te kunnen aanhouden.
Er is al veel gedoneerd, maar nog niet genoeg. Kijk eens op:  Campagne Lokale Bevolking WwN