De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit

Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit.

Wat is biodiversiteit?

Thomas Swallowtail – Papilio thoas

De naam zegt het al, bij biodiversiteit gaat het om de diversiteit van de biologie. Het is kortgezegd de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied. Een gebied zo klein als een waterdruppel of zo groot als een bos of de aarde in zijn geheel. De diversiteit aan soorten dieren, planten, micro-organismen, dat is biodiversiteit. Het gaat er dus om dat er veel verschillende dieren, planten en micro-organismen in een gebied zitten om de biodiversiteit te vergroten. Wist je dat ook de variatie binnen de soorten en  interacties binnen de verschillende ecosystemen belangrijk zijn?

‘’Gezonde biodiversiteit zie je terug in weilanden met vlinders en
bloemen en oceanen vol met vissen en koraal’’

Biodiversiteit is héél belangrijk

Wist je dat biodiversiteit direct of indirect gelinkt is aan wat we eten? Bedenk je maar eens, jouw appel in de fruitmand is eerst een zaadje geweest die moet groeien in gezonde grond met voldoende voedingsstoffen om groot te worden. Om uiteindelijk een appel te oogsten zijn insecten nodig om de bloemen van de appelboom te bestuiven. Het is dus van essentieel belang dat er bij de appelboom een goede biodiversiteit is, zoals een gezonde vruchtbare grond, insecten en micro-organismen. Naast de voedselvoorziening voor ons als mens heeft biodiversiteit een economische waarde, voor het toerisme bijvoorbeeld. Ongeveer 40% van onze wereldeconomie is er van afhankelijk. Het vergroten van de biodiversiteit is al een tijdje het gesprek van de dag en dat is met een reden: hoe rijker de biodiversiteit is, hoe groter de kans voor economische ontwikkeling en het aanpassen aan klimaatverandering. En ten slotte: van een rijke biodiversiteit wordt je productiever, je voelt je beter en het helpt je te aarden en te ontspannen.

Biodiversiteit in Costa Rica

Je hebt net al geleerd dat 5% van alle biodiversiteit In Costa Rica leeft, maar weet je ook hoeveel? Daar gaan we: in Costa Rica leven zo’n 400 soorten reptielen en amfibieën, 250 zoogdieren (waarvan 10% van de hele vleermuispopulatie wereldwijd), 900 vogelsoorten en veel soorten insecten: ongeveer 250.000. Ook leeft een kwart van de bekende vlindersoorten in dit bio diverse land. Wist je dat Costa Rica zo’n 5% van zijn landoppervlakte een beschermde status heeft gegeven? Vandaar dat je er zoveel natuurreservaten en nationale parken tegenkomt. Op het reservaat van Adopteer Regenwoud in Costa Rica wordt momenteel al 230 hectare regenwoud beschermt, met een rijke biodiversiteit! Wil jij weten welke diersoorten er in het reservaat van Adopteer Regenwoud voorkomen? Bekijk dan hier onze soortenlijst!

Voor €2,50 kun jij 1m2 regenwoud aankopen en het regenwoud jarenlang beschermen. Jij helpt toch ook mee?
Adopteer hier een stukje regenwoud!