De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit

Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit.

Wat is biodiversiteit?

De naam zegt het al, bij biodiversiteit gaat het om de diversiteit van de biologie. Het is kortgezegd de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied. Een gebied zo klein als een waterdruppel of zo groot als een bos of de aarde in zijn geheel. De diversiteit aan soorten dieren, planten, micro-organismen, dat is biodiversiteit. Het gaat er dus om dat er veel verschillende dieren, planten en micro-organismen in een gebied zitten om de biodiversiteit te vergroten. Wist je dat ook de variatie binnen de soorten en  interacties binnen de verschillende ecosystemen belangrijk zijn?

‘’Gezonde biodiversiteit zie je terug in weilanden met vlinders en
bloemen en oceanen vol met vissen en koraal’’

Biodiversiteit is héél belangrijk

Wist je dat biodiversiteit direct of indirect gelinkt is aan wat we eten? Bedenk je maar eens, jouw appel in de fruitmand is eerst een zaadje geweest die moet groeien in gezonde grond met voldoende voedingsstoffen om groot te worden. Om uiteindelijk een appel te oogsten zijn insecten nodig om de bloemen van de appelboom te bestuiven. Het is dus van essentieel belang dat er bij de appelboom een goede biodiversiteit is, zoals een gezonde vruchtbare grond, insecten en micro-organismen. Naast de voedselvoorziening voor ons als mens heeft biodiversiteit een economische waarde, voor het toerisme bijvoorbeeld. Ongeveer 40% van onze wereldeconomie is er van afhankelijk. Het vergroten van de biodiversiteit is al een tijdje het gesprek van de dag en dat is met een reden: hoe rijker de biodiversiteit is, hoe groter de kans voor economische ontwikkeling en het aanpassen aan klimaatverandering. En ten slotte: van een rijke biodiversiteit wordt je productiever, je voelt je beter en het helpt je te aarden en te ontspannen.

Biodiversiteit in Costa Rica

Je hebt net al geleerd dat 5% van alle biodiversiteit In Costa Rica leeft, maar weet je ook hoeveel? Daar gaan we: in Costa Rica leven zo’n 400 soorten reptielen en amfibieën, 250 zoogdieren (waarvan 10% van de hele vleermuispopulatie wereldwijd), 900 vogelsoorten en veel soorten insecten: ongeveer 250.000. Ook leeft een kwart van de bekende vlindersoorten in dit bio diverse land. Wist je dat Costa Rica zo’n 5% van zijn landoppervlakte een beschermde status heeft gegeven? Vandaar dat je er zoveel natuurreservaten en nationale parken tegenkomt. Op het reservaat van Adopteer Regenwoud in Costa Rica wordt momenteel al 140 hectare regenwoud beschermd, met een rijke biodiversiteit! Voor €2,50 un jij 1m2 regenwoud aankopen en het regenwoud jarenlang beschermen. Jij helpt toch ook mee?

De drievingerige luiaard: de weetjes die jij nog niet wist van dit indrukwekkende zoogdier

Wat is er met de vacht? Waarom slapen luiaards zoveel? Deze maand is de drievingerige luiaard het dier van de maand bij Adopteer Regenwoud. En wat is er nou leuker dan van één van de oprichters van Adopteer Regenwoud een aantal leuke weetjes te horen die je niet zomaar in een standaard biologieboek vindt. Maarten van der Beek is één van de biologen bij Adopteer Regenwoud en woont op het Work With Nature reservaat in Costa Rica. (meer…)

Slangen in Costa Rica

De biodiversiteit in Costa Rica is ongelofelijk. De enorme hoeveelheid aan verschillende soorten is voor een bioloog prachtig maar maakt determinatie soms wel erg lastig. Er zijn namelijk zoveel soorten om uit te moeten kiezen! Met 141 verschillende soorten slangen moet het Reptielenboek er regelmatig aan te pas komen (meer…)

Krachten bundelen in Punta de Lanza

Het Work with Nature reservaat vormt samen met Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve een “drielandenpunt”. Deze plek staat bekent als Punta de Lanza ofwel Lanspunt. De gemeenschap bestaat deels uit de oorspronkelijke bevolking van Costa Rica en deels uit “blanco’s” (moderne tico’s). Sinds kort is een vereniging opgericht om meer samen op te trekken. (meer…)

Wat betekent ontbossing voor onze natuur?

Wat betekent ontbossing voor onze natuur? Wat is ontbossing eigenlijk? Deze term wordt gebruikt voor het proces waarbij bomen wijken voor landbouw en veeteelt. Ontbossing vindt dagelijks in grote aantallen plaats, met name in het amazoneregenwoud. Geen mooie zaak! De gevolgen? Het omkappen van bomen betekent niet alleen verlies van onze prachtige natuur en biodiversiteit. […]

Bijzondere glaskikker in het reservaat!

Nu student Sonny, ondertussen nighttour-specialist, zijn stage bijna afsluit, worden er op de valreep nog veel mooie ontdekkingen gedaan. Als klapper op de vuurpijl troffen we afgelopen week een bijzondere glaskikker in het reservaat aan. Deze Hyalinobatrachium dianae – Diane’s Bare-hearted Glass Frog werd pas in 2015 ontdekt en beschreven en is endemisch voor Costa […]

Costa Rica van grootschalige ontbossing naar een tropisch paradijs voor ecotoerisme.

Costa Rica staat bekend om haar prachtige natuur, een land met een uitzonderlijk hoge diversiteit van planten en dieren (één van de hoogste percentages qua biodiversiteit ter wereld). Een land voor de echte ecotoerist.  De afgelopen twintig jaar is ecotoerisme steeds belangrijker geworden voor Costa Rica. In 2019 waren er bijna 3 miljoen toeristen in Costa Rica waarvan 80% als ecotoerist wordt gezien. (meer…)

Reservaat groeit naar 169 hectare!

Weer nieuw regenwoud aangekocht met grote waarde voor het reservaat én de lokale gemeenschap Begin november kocht Adopteer Regenwoud een nieuw bosperceel aan, met strategische en maatschappelijke waarde. De aanloop naar het zetten van de handtekeningen was deze keer bijzonder lang: meer dan een jaar! Omdat de plattegronden meer dan 50 jaar oud waren moesten […]

De grootste regenwouden ter wereld

De grootste regenwouden ter wereld Het is World Rainforest Day vandaag (22 juni)! Een dag om onze regenwouden op aarde in het zonnetje te zetten want het is mega belangrijk om ze te beschermen. Weet jij al welke regenwouden de grootste zijn ter wereld? In deze blog laten we ze aan je zien. We beginnen […]