2023, als ik het mag omschrijven in twee woorden, dan kies ik ‘enerverend’ en ‘veeleisend’. Mede omdat ‘positief’ en ‘groei’ eigenlijk ieder jaar weer de boventoon voeren en dat ook zeker in 2023 weer het geval was. Qua donaties was 2023 weer een recordjaar, waarvoor uiteraard grote dank aan eenieder die heeft bijgedragen. En de som is simpel: meer donaties, betekent meer positieve impact in Costa Rica!
Positieve impact
De positieve impact wordt vergroot met diverse projecten die in 2023 zijn opgestart en uitgevoerd:
Dia del Arból, waarbij alle leerlingen van de lokale basisschool bij ons op bezoek zijn geweest voor lessen over natuurbescherming.
De herbebossing van ca 25 ha weiland in het reservaat door het handmatig planten van 25.000 (!) bomen met ondersteuning van Trees for All. Voor dit project hebben we 5 mannen en 4 vrouwen van de naburige inheemse stam van een mooie baan kunnen voorzien.
Een diversiteit aan kleinere lokale projecten met een meerjarige ondersteuning vanuit de Tui Care Foundation. De sociale betrokkenheid en zichtbaarheid verbetert hierdoor aanzienlijk en er zijn een groot aantal kikkerpoelen gerealiseerd voor bedreigde kikkersoorten.
Het onderzoek naar een volgend niveau tillen in samenwerking met de Universiteit Utrecht. Er wordt hard gewerkt aan het uitzetten van zo’n 20 onderzoek plots door het hele reservaat met als doel om structureel goed lange termijn onderzoek te kunnen doen naar biodiversiteit en ecosystemen.
De ontwikkelingen van afgelopen jaar liggen mooi in lijn met het besluit van eind 2021 om iets minder te focussen op uitbreiding van het reservaat en meer aandacht te geven aan borging en lokaal draagvlak. Gelukkig hebben we toch ook 2,6 hectare prachtig bos kunnen redden van een kappende buurman.
Lokale versterking
Naast deze mooie projecten is er ook heel hard gewerkt om de organisatie lokaal te versterken. Er zijn meer lokale medewerkers en stichting bestuurders aangetrokken en ingewerkt en vergunningen en andere juridische zaken zijn nog beter geregeld, ook met het oog op de toekomst. Rond de jaarwisseling heeft het hele onderzoekscentrum een verbouwing ondergaan om alle faciliteiten nog veiliger en beter toegankelijk te maken.
We hebben ook veel kunnen en moeten leren. Het resultaat van alle hierboven genoemde projecten is echt oprecht fantastisch, maar het heeft ook een zware druk op vooral de Costa Ricaanse organisatie gelegd. Achteraf gezien ook niet zo raar als je bedenkt dat alle ‘normale’ activiteiten ook volle vaart zijn doorgegaan. En die ‘normale’ activiteiten houden het volgende in: een vol bezet onderzoekscentrum runnen inclusief het begeleiden van de studenten, een reservaat van 240 hectare regenwoud beschermen, 10 vaste medewerkers in dienst hebben, doorlopend onderzoek uitvoeren en de resultaten verwerken, dieren redden wanneer mogelijk, de bezittingen van de stichting goed onderhouden, netwerken warm krijgen en houden en de lokale stichting besturen. Dit is natuurlijk al echt een prestatie van formaat om ieder jaar weer goed en gedegen uit te voeren en te begeleiden. Een diep respect en grote dank aan Maarten en Hanneke, onze lokale managers en studentbegeleiders in Costa Rica, is op zijn plaats. En natuurlijk ook naar Matthijs, de operationeel manager in Nederland die naast zijn betaalde werk ook nog minstens net zoveel vrijwilligerswerk voor de stichting doet om alles vanuit Nederland zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.
Nederlandse organisatie maakt mooie stappen
Het meeste van hetgeen hierboven genoemd staat gaat over Costa Rica, formeel gezien een autonome organisatie die vanuit Nederland ondersteund wordt door Adopteer Regenwoud, maar in de praktijk ligt dit veel dichter bij elkaar (gelukkig). Maar ook in Nederland zijn er natuurlijk genoeg mooie dingen gebeurd! Zo hebben we nu dankzij een partner ons eigen blikje frisdrank op de markt, hebben we een geweldig enthousiast en goed bezocht zomerfeest gevierd in Utrecht waar we ook de aftrap hebben gegeven voor een langdurig formeel partnerschap met Universiteit Utrecht, heeft iedereen weer onwijs veel tijd, passie, kennis, kunde en moeite gestopt in de fondsenwerving, de workshops voor basisscholen, de partnerships en onze zichtbaarheid op onder andere de sociale media.
Dankzij jullie steun
Onze dank is groot aan iedereen die onze passie deelt en daar op zijn of haar manier aan bijdraagt. Klein of groot, de bijdrage telt. Alle donateurs, partners, vrijwilligers, fans, ambassadeurs en iedereen die hier niet genoemd maar wel betrokken is: wij vormen samen de stichting, wij delen en versterken samen de passie, wij dragen bij aan het realiseren van een prachtig en uniek project in Costa Rica.
Voor 2024 streven we naar mooie en belangrijke verdere ontwikkelingen, waaronder hopelijk weer een uitbreiding van het reservaat om de aansluiting met het Nationale Park Barbilla te realiseren. Maar wel met iets meer rust dan in 2023.
Ondanks onzekere economische tijden en de impact van Corona heeft Stichting Adopteer Regenwoud fantastisch nieuws te melden. De afgelopen maanden hebben we alle zeilen bijgezet en flink moeten onderhandelen om een belangrijke stuk grond aan te kunnen schaffen. En dat is gelukt! We hebben het reservaat kunnen uitbreiden met 65 hectare, ofwel 650.000 vierkante meter! (meer…)
We zijn ontzettend trots om te kunnen vertellen dat het reservaat met 48,5 hectare is uitgebreid! En het is niet zomaar een uitbreiding, het is eindelijk de verbinding tussen het reservaat van Adopteer Regenwoud en Nationaal Park Barbilla waar we al zo lang naar toe hebben gewerkt. (meer…)
Is het mogelijk om op ontbost gebied waar al jaren koeien grazen het originele regenwoud weer terug te krijgen? In Costa Rica gaan ze in ieder geval de uitdaging aan. Dit artikel vertelt in het kort hoe een Nederlandse stichting in Costa Rica gedegradeerd land weer probeert om te vormen naar een volwaardig regenwoud. (meer…)
Als een vlinder voorbij vliegt blijven de meeste mensen wel even stil staan om hem met de ogen te volgen. Vaak hebben ze mooie kleuren en door de grote zachte vleugels in vergelijking tot het kleine lijfje zien ze er bijna knuffelbaar uit. In Costa Rica komen meer dan 1200 soorten vlinders voor en natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar de soorten die voorkomen in het gebied van Adopteer Regenwoud. (meer…)
Sinds 2010 maakt Adopteer Regenwoud zich hard voor het behoud van regenwoud in Costa Rica. Maarten en Matthijs zijn sinds 2002 verliefd op het Costa Ricaanse landschap en besloten sindsdien iets terug te doen voor de lokale natuur. En zo is de stichting ontstaan. Inmiddels omvat Adopteer Regenwoud meerdere bestuursleden, een raad van advies, ambassadeurs […]
Het Work with Nature reservaat vormt samen met Nationaal Park Barbilla en het Bajo Chirripó Indigenous Reserve een “drielandenpunt”. Deze plek staat bekent als Punta de Lanza ofwel Lanspunt. De gemeenschap bestaat deels uit de oorspronkelijke bevolking van Costa Rica en deels uit “blanco’s” (moderne tico’s). Sinds kort is een vereniging opgericht om meer samen op te trekken. (meer…)
Na vijf jaar onderzoek naar de biodiversiteit van ons reservaat in Costa Rica, zijn we een groot deel van de algemene diersoorten ondertussen wel tegen gekomen. Als we een nieuw dier voor onze soortenlijst kunnen beschrijven, is dat nu vaak een bijzonder beestje. Er zijn echter ook soorten die volgens de literatuur worden aangemerkt als “algemeen” of “veel voorkomend”, maar nog nooit zijn waargenomen in het reservaat. Vandaag kwamen we zo’n soort tegen: de Hourglass Tree Frog (Dendropsophus ebraccatus). (meer…)
Costa Rica, een land waarvan bijna de helft bestaat uit regenwoud, is een waar vogelparadijs. Meer dan 900 soorten vogels en één van de weinige plekken op aarde waar per vierkante kilometer, zo veel vogelsoorten te vinden zijn. Eén van de meest mooie en bijzondere vogels die zijn habitat heeft in Costa Rica, is wel de Resplendent Quetzal. (meer…)
Van 25 hectare grasland naar een florerend regenwoud
Deze maand waren voorzitter Martin en oprichter Matthijs op het hoofdkantoor van Trees for All om een hele mooie samenwerking te bekrachtigen voor herbebossing van 25 hectare weiland. Eén van de grootste projecten in Costa Rica voor de stichting Adopteer Regenwoud tot nu toe. Er zullen in totaal meer dan 27.500 bomen geplant worden. (meer…)
December, ook voor Adopteer Regenwoud een mooi moment om terug en vooruit te kijken. Ik begin graag met grote dankbaarheid naar alle vrijwilligers en donateurs voor de inzet en bijdrage afgelopen jaar! Al die steun is de motor achter de stichting. We kijken terug op een jaar met fantastische ontwikkelingen. Meerdere dromen van vroeger zijn realiteit geworden. Ik deel graag de grootste mijlpalen en de plannen voor de toekomst met u. (meer…)
De afgelopen jaren was het reservaat van Adopteer Regenwoud goed te overzien voor projectmanager Maarten. Twee a drie keer per week maakt hij samen met de studenten zijn ronde door het projectgebied voor het biodiversiteitsonderzoek. Voor dit onderzoek komen ze in diverse percelen van het gebied, waardoor ze een goed inzicht krijgen over wat er allemaal gebeurt. Mocht er illegaal gekapt worden dan valt dit meteen op. Het zelfde geldt voor illegale jacht. (meer…)
Weer nieuw regenwoud aangekocht met grote waarde voor het reservaat én de lokale gemeenschap Begin november kocht Adopteer Regenwoud een nieuw bosperceel aan, met strategische en maatschappelijke waarde. De aanloop naar het zetten van de handtekeningen was deze keer bijzonder lang: meer dan een jaar! Omdat de plattegronden meer dan 50 jaar oud waren moesten […]
Bedreigde papagaai soort Afgelopen week namen we met het onderzoeksproject van Adopteer Regenwoud deel aan de Censo Internacional de la Guacamaya Verde 2022. Oftewel de Internationale telling van de Grote Groene Ara. Over de hele wereld nemen tientallen organisaties deel om inzicht te krijgen in de huidige toestand van deze papegaaisoort. De gehele wereldpopulatie van […]
Ruim 11 jaar geleden kwamen de oprichters van stichting Adopteer Regenwoud voor het eerst in dit prachtige gebied. Wat een mooie omgeving met reusachtige grote bomen, verschillende rivieren en een enorme biodiversiteit aan planten en dieren. Maar toch was er iets wat ze beide meteen opviel. Er waren helemaal geen apen..? (meer…)
In de afgelopen jaren zagen we al veel zeldzame en bijzondere dieren in ons reservaat zoals de Northern Nacked-tailed Armadillo, Black-and-White Hawk-Eagle en meerdere katachtigen. Wat we onlangs tegenkwamen is voor wetenschappers echter nog vele malen interessanter. (meer…)
Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit. (meer…)
Wat betekent ontbossing voor onze natuur? Wat is ontbossing eigenlijk? Deze term wordt gebruikt voor het proces waarbij bomen wijken voor landbouw en veeteelt. Ontbossing vindt dagelijks in grote aantallen plaats, met name in het amazoneregenwoud. Geen mooie zaak! De gevolgen? Het omkappen van bomen betekent niet alleen verlies van onze prachtige natuur en biodiversiteit. […]
Ondanks dat er geen studenten zijn vanwege de Coronacrisis, gaan de onderzoeken (deels) door.
In Nederland zijn enkele studenten druk bezig met het analyseren van data, maar ook in Costa Rica worden nog inventarisaties gedaan. Onder begeleiding van gids Tapa lopen Hanneke en Maarten de transecten in verschillende habitats. (meer…)
Costa Rica staat bekend om haar prachtige natuur, een land met een uitzonderlijk hoge diversiteit van planten en dieren (één van de hoogste percentages qua biodiversiteit ter wereld). Een land voor de echte ecotoerist. De afgelopen twintig jaar is ecotoerisme steeds belangrijker geworden voor Costa Rica. In 2019 waren er bijna 3 miljoen toeristen in Costa Rica waarvan 80% als ecotoerist wordt gezien. (meer…)
In het voorjaar van 2023 was daar opeens een kans om naar Costa Rica te gaan voor Adopteer Regenwoud. Ik was een jaar eerder ook al in Costa Rica en daar tipte me iemand over een organisatie van twee Nederlandse jongens die zich bezighielden met het beschermen en herstellen van het regenwoud. Toen ik thuiskwam besloot ik contact op te nemen. Ik was immers nog lang niet klaar in Costa Rica en ik was direct enthousiast toen ik zag waar Adopteer Regenwoud zich allemaal mee bezig hield. Na leuke gesprekken met de oprichters Matthijs en Maarten, in het echt en via videobellen, reisde ik in juni af naar het reservaat in Costa Rica. (meer…)
Sinds de start van het onderzoek naar de biodiversiteit in 2017 hangt stichting Adopteer Regenwoud wildcamera’s op in het reservaat. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel dieren waargenomen op deze camera’s. Wildcamera’s zijn een goede manier om te ontdekken wat voor zoogdieren er allemaal in het reservaat leven. Vooral schuwe dieren die nacht actief zijn, zijn moeilijk te spotten als je overdag in het reservaat rondloopt. Zo ook de nacht actieve ocelot. Eén van de zes katachtigen die er in Costa Rica leven. In de afgelopen jaren hebben we veel ocelots op onze wildcamera’s gespot. De vraag was altijd of dit dezelfde ocelot was, of dat er meerdere individuen in het reservaat leven. (meer…)
Dit jaar vierden we opnieuw de drie dagen van Dia del Arbol met de enthousiaste schoolkinderen van ons dorp! Bekijk deze impressie van het evenement, waarin we dit jaar het thema ‘water’ belichtten. Van het bouwen van dammen en het filteren van water tot het verkennen van kikkerpoelen en een spannende waterhindernisbaan – het was een inspirerende ervaring voor jong en oud! Ook dit is waarom wij als stichting hier zijn, en dit is wat we samen bereiken voor en met onze lokale gemeenschap. (meer…)
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.AkkoordAlleen analytisch en functioneel