Bladsnijder mieren

Ongelofelijke overlevers

Bladsnijdermieren

Bladsnijdermieren

Wie al eens door de Amerika’s heeft gereisd kent ze sowieso, een stroom aan mieren die allemaal blaadjes meevoeren. Het lijkt wel een mini-snelweg die 30 meter kan doorlopen. Het gaat hier over de bladsnijdermieren. Voor toeristen een bron van verbazing, voor lokale boeren en moestuiniers een ware pest die zomaar je geliefde bomen en planten kaal vreet. Wist je trouwens dat er wel 47 verschillende soorten bladsnijdermieren zijn?

Velen denken dat de mieren de blaadjes afsnijden om zelf op te eten, maar niks is minder waar. De mieren snijden de bladeren af en vervoeren ze naar een schimmel in hun nest. Een samenwerkingsverband met een hele historie, zo blijkt.

Van overlever naar landbouwer

Maar hoe werkt dat dan met die schimmel en hoe zijn de mieren daar ooit toe gekomen? Volgens genetisch onderzoek begonnen Attinimieren zo’n 50 miljoen jaar geleden aan landbouw te doen. Even ter vergelijking, als mensen zijn we nog maar zo’n 12.000 jaar geleden begonnen met boeren. Al de 250 soorten Attinimieren die op de wereld bekend zijn kweken schimmels. Bij de bladsnijdermieren is het ondertussen zo dat de schimmel volledig gedomesticeerd is, niet meer terug te vinden buiten de nesten en compleet afhankelijk van de goede zorg van de mieren. Net zoals je de meeste melkkoeien, of schoothonden ook niet meer moet loslaten in een wild landschap, of kan vergelijken met hun wilde voorouders. 

De mieren zijn begonnen boeren, op hetzelfde moment dat de dino’s uitstierven. Toen door het uitsterven van allerlei planten, het eten niet meer zo gemakkelijk beschikbaar was, zijn ze overgeschakeld op het houden van schimmels. Want die hielden wel van de toenmalige omstandigheden. Een slimme zet dus van de mieren om op schimmels over te schakelen als voedselbron. Ondertussen zijn de mieren fysiek zo  geëvolueerd dat ze niet meer zonder de schimmels kunnen. 

Zorgen voor je voedsel

Als je naar een kolonie mieren kijkt, zie je al snel dat er mieren zijn in allerlei verschillende maten. De grootste mieren zijn de verkenners, zij zoeken naar geschikte bloemen en blaadjes, de middelste mieren gebruiken hun krachtige kaken om stukjes blad af te snijden en te vervoeren. Hun onderkaken vibreren hiervoor tot wel 1000 keer per seconde, net zo effectief dus als een kettingzaag. Door de tijd heen verslijten de onderkaken en op dit punt veranderen de mieren van taak en worden ze bladdragers.  De kleinste mieren kauwen de bladeren tot een moes die de schimmel kan verteren. Daarnaast verzorgen de kleinste mieren de schimmel ook. De grootste mieren kunnen honderden keren zoveel wegen als de kleintjes. Daarnaast zijn er natuurlijk nog heel wat andere rollen zoals koningin, soldaten, afvalverwerkers, inspecteurs van de bladeren, ongediertebestrijding, etc.

Zodra er een jonge koningin aan een eigen kolonie begint, neemt ze een stukje van de schimmel uit haar oude nest mee in haar mondholte. Maar het is als nieuwe koningin lastig om een koninkrijk uit te bouwen. Velen proberen het, weinigen slagen erin!

Mieren in het reservaat van Adopteer Regenwoud

Superatleten

Het is een sterk staaltje wat ze doen, die bladsnijdermieren. In een nacht kunnen ze zo een volledige boom van hun bladeren ontdoen. Bovendien kunnen ze 10 tot 50 maal hun eigen gewicht dragen met hun kaken. Om dit even in perspectief te zetten, dit is alsof je een volwassen grizzlybeer tussen je tanden zou proberen te dragen. Al spartelt die waarschijnlijk wel wat meer tegen.

 

Meer leren over het regenwoud? Ga naar de nieuwspagina en klik op “Regenwoud weetjes”.