Morpho vlinder in Costa Rica

Morpho vlinder in Costa Rica

Deze prachtige blauwe vlinder van wel 15-20 cm breed lijkt met elke vleugelslag te verschijnen en weer te verdwijnen. Zijn onderkant is namelijk een slim trucje van Moeder Natuur. Aan de onderkant is hij onopvallend rood-bruin, met oogjes om aanvallers af te schrikken. Het felle iriserende blauw is dan weer om de competitie af te schrikken en vrouwtjes aan te trekken.

Want je raad het al, alleen het mannetje is zo fel van kleur. De vrouwtjes hun vleugels zijn bruin, geel en zwart. Soms zijn er zelfs exemplaren met seksueel dimorfisme. Doordat ze kenmerken hebben van zowel vrouwtjes als mannetjes, kunnen ze 1 felgekleurde en 1 minder opvallende vleugel hebben. 

De wetenschap is gefascineerd door zijn vermogen om licht te reflecteren. Door de vlinder te bestuderen heeft het bedrijf NanoTech Security iriserende stroken uitgevonden die het veel moeilijker maken om geld na te maken. Ze maken een serie van kleine gaatjes in die briefjes die het licht op een bepaalde manier reflecteren. Zowat onmogelijk om na te maken!

Leuke weetjes over de blue morpho

  • Men denkt dat de naam ‘morpho’ komt van de metamorfose die de vlinder doet tijdens het vliegen: blauw als de hemel, bruin als een blaadje, blauw, bruin,…
  • Piloten die over het Amazonewoud vliegen kunnen de opvallende vlinder vanuit de lucht zien. 
  • Het stinkdier heeft niks aan de blue morpho! Als deze vlinders zich bedreigd voelen kunnen ze een stinkend geurtje laten vrijkomen van een klier op hun voorste benen.
  • De morpho is technisch niet eens blauw. De kleur is het resultaat van hoe het licht van de schubben van zijn vleugels reflecteert. 
  • De morpho is blijven steken in de smoothiehype. Hij kan namelijk niet kauwen. Dus drinkt hij van rottend fruit, boomsap, paddenstoelen, natte modder en zelfs ontbindende dieren. Geef mij dan toch maar een bessensmoothie!
  • Deze vlinders kunnen ruiken met hun antennes, maar proeven met hun voeten. Stel je dan eens voor dat je in een hoopje poep trapt!
  • Zelf worden ze niet zo snel opgegeten, want voor veel diersoorten zijn ze giftig. Het startup bedrijfje Cypris Materials bootst hun lichtreflecterende eigenschappen echter na om een lijn te maken van minder giftige verf. Minder kanker, meer studies, yes please!
  • Inheemse stammen hebben elk zo hun eigen verhalen over de vlinder. In sommige stammen zijn de morphos spirituele gidsen, of kunnen ze wensen vervullen. De stammen die de vlinders hun gif gebruiken zien de vlinder dan weer als kwaadaardige, moordzuchtige geesten.

Meer weetjes over het regenwoud? Of nieuws vanuit Costa Rica?
Klik hier