Het regenseizoen deel 2: Andere kikkersoorten in Costa Rica

Het regenseizoen deel 2: Andere kikkersoorten in Costa Rica

Wist je dat… in de natte maanden de kikkers in Costa Rica zich beter laten zien? Ze drogen minder snel uit door de nattigheid en zijn bezig met zingen omdat veel soorten in het regenseizoen hun eieren leggen. Eerder vertelden we over de glaskikkers, maar er zijn veel meer kikkers te zien in deze periode.

Boomkikkers leggen hun eieren vaak in of boven (tijdelijke) poelen met regenwater. Het voordeel is dat deze poelen meestal vrij zijn van vissen, waardoor er minder kans is dat de eieren of kikkervisjes worden opgegeten. Tijdens natte nachten verzamelen de mannetjes zich rond de poelen om te zingen en vrouwtjes aan te trekken.

Soorten uit het grote genus Craugastor hebben een nog ingenieuzere manier van voortplanten om predatie (het opeten van hun eieren) te voorkomen. De meeste soorten leggen hun eieren in kleine plasjes die zich vormen op dode bladeren of kuiltjes in de grond, zonder aquatische predatoren (roofdieren in het water) dus. Uit de eieren ontstaan meteen miniatuurkikkertjes, ze slaan de hele stap als kikkervisjes dus over. Zo gaan deze kikkers om met de hoge predatiedruk in het regenwoud. Maar het brengt ook risico’s met zich mee: als het kleine beetje water opdroogt voor de kikkers zich ontwikkelen, drogen ze uit.

Hieronder een overzicht van enkele soorten die we regelmatig aantreffen tijdens de night tour in het Work with Nature reservaat.

 

Ons andere artikel over “De Glaskikkers” al gelezen? Klik hier

 

Bijzondere glaskikker in het reservaat!

Nu student Sonny, ondertussen nighttour-specialist, zijn stage bijna afsluit, worden er op de valreep nog veel mooie ontdekkingen gedaan. Als klapper op de vuurpijl troffen we afgelopen week een bijzondere glaskikker in het reservaat aan. Deze Hyalinobatrachium dianae – Diane’s Bare-hearted Glass Frog werd pas in 2015 ontdekt en beschreven en is endemisch voor Costa […]

De drievingerige luiaard: de weetjes die jij nog niet wist van dit indrukwekkende zoogdier

Wat is er met de vacht? Waarom slapen luiaards zoveel? Deze maand is de drievingerige luiaard het dier van de maand bij Adopteer Regenwoud. En wat is er nou leuker dan van één van de oprichters van Adopteer Regenwoud een aantal leuke weetjes te horen die je niet zomaar in een standaard biologieboek vindt. Maarten van der Beek is één van de biologen bij Adopteer Regenwoud en woont op het Work With Nature reservaat in Costa Rica. (meer…)

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je […]

De grootste regenwouden ter wereld

De grootste regenwouden ter wereld Het is World Rainforest Day vandaag (22 juni)! Een dag om onze regenwouden op aarde in het zonnetje te zetten want het is mega belangrijk om ze te beschermen. Weet jij al welke regenwouden de grootste zijn ter wereld? In deze blog laten we ze aan je zien. We beginnen […]

Slangen in Costa Rica

De biodiversiteit in Costa Rica is ongelofelijk. De enorme hoeveelheid aan verschillende soorten is voor een bioloog prachtig maar maakt determinatie soms wel erg lastig. Er zijn namelijk zoveel soorten om uit te moeten kiezen! Met 141 verschillende soorten slangen moet het Reptielenboek er regelmatig aan te pas komen (meer…)