Slangen in Costa Rica

Slangen in Costa Rica

De biodiversiteit in Costa Rica is ongelofelijk. De enorme hoeveelheid aan verschillende soorten is voor een bioloog prachtig maar maakt determinatie soms wel erg lastig. Er zijn namelijk zoveel soorten om uit te moeten kiezen! Met 141 verschillende soorten slangen moet het Reptielenboek er regelmatig aan te pas komen om uitsluitsel te bieden over welke soort slang we gespot hebben.

Wat de diversiteit aan slangen zo opvallend maakt, is dat al deze soorten gebruik maken van één type lichaamsbouw: lang en dun met een kop en een staart. Waarom dan zoveel verschillende soorten? Slangensoorten onderscheiden zich voornamelijk door hun dieet en daarmee toch vooral hun bek. Er zijn vogeletende, knaagdieretende en kikkeretende slangen, maar ook zelfs soorten die zich specialiseren op het eten van bijvoorbeeld kikkereieren, kreeften, vissen, schorpioenen of slakken. En dan zijn er ook nog eens slangen die zich specialiseren op het eten van andere slangen!

Een gespecialiseerd dieet maakt 141 verschillende  slangensoorten mogelijk in een landje kleiner dan Nederland (waar we drie inheemse slangensoorten rijk zijn).
Gelukkig is het overgrote merendeel van de slangen niet giftig en totaal ongevaarlijk, maar steeds als het oog valt op zo’n lange, dunne sliert, voel je die enorme adrenalinekick en ben je gelijk op je hoede.

Slangen fotograferen valt niet mee, hier een klein overzicht van de slangen die onze bioloog lieten schrikken.

Wil jij meer lezen over de onderzoeken in het Work with Nature reservaat? Klik hier