Slangen in Costa Rica

Slangen in Costa Rica

De biodiversiteit in Costa Rica is ongelofelijk. De enorme hoeveelheid aan verschillende soorten is voor een bioloog prachtig maar maakt determinatie soms wel erg lastig. Er zijn namelijk zoveel soorten om uit te moeten kiezen! Met 141 verschillende soorten slangen moet het Reptielenboek er regelmatig aan te pas komen om uitsluitsel te bieden over welke soort slang we gespot hebben.

Wat de diversiteit aan slangen zo opvallend maakt, is dat al deze soorten gebruik maken van één type lichaamsbouw: lang en dun met een kop en een staart. Waarom dan zoveel verschillende soorten? Slangensoorten onderscheiden zich voornamelijk door hun dieet en daarmee toch vooral hun bek. Er zijn vogeletende, knaagdieretende en kikkeretende slangen, maar ook zelfs soorten die zich specialiseren op het eten van bijvoorbeeld kikkereieren, kreeften, vissen, schorpioenen of slakken. En dan zijn er ook nog eens slangen die zich specialiseren op het eten van andere slangen!

Een gespecialiseerd dieet maakt 141 verschillende  slangensoorten mogelijk in een landje kleiner dan Nederland (waar we drie inheemse slangensoorten rijk zijn).
Gelukkig is het overgrote merendeel van de slangen niet giftig en totaal ongevaarlijk, maar steeds als het oog valt op zo’n lange, dunne sliert, voel je die enorme adrenalinekick en ben je gelijk op je hoede.

Slangen fotograferen valt niet mee, hier een klein overzicht van de slangen die onze bioloog lieten schrikken.

Wil jij meer lezen over de onderzoeken in het Work with Nature reservaat? Klik hier

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je […]

De grootste regenwouden ter wereld

De grootste regenwouden ter wereld Het is World Rainforest Day vandaag (22 juni)! Een dag om onze regenwouden op aarde in het zonnetje te zetten want het is mega belangrijk om ze te beschermen. Weet jij al welke regenwouden de grootste zijn ter wereld? In deze blog laten we ze aan je zien. We beginnen […]

De drievingerige luiaard: de weetjes die jij nog niet wist van dit indrukwekkende zoogdier

Wat is er met de vacht? Waarom slapen luiaards zoveel? Deze maand is de drievingerige luiaard het dier van de maand bij Adopteer Regenwoud. En wat is er nou leuker dan van één van de oprichters van Adopteer Regenwoud een aantal leuke weetjes te horen die je niet zomaar in een standaard biologieboek vindt. Maarten van der Beek is één van de biologen bij Adopteer Regenwoud en woont op het Work With Nature reservaat in Costa Rica. (meer…)

Bijzondere glaskikker in het reservaat!

Nu student Sonny, ondertussen nighttour-specialist, zijn stage bijna afsluit, worden er op de valreep nog veel mooie ontdekkingen gedaan. Als klapper op de vuurpijl troffen we afgelopen week een bijzondere glaskikker in het reservaat aan. Deze Hyalinobatrachium dianae – Diane’s Bare-hearted Glass Frog werd pas in 2015 ontdekt en beschreven en is endemisch voor Costa […]