De drievingerige luiaard: de weetjes die jij nog niet wist van dit indrukwekkende zoogdier

De drievingerige luiaard: de weetjes die jij nog niet wist van dit indrukwekkende zoogdier

Wat is er met de vacht? Waarom slapen luiaards zoveel? Deze maand is de drievingerige luiaard het dier van de maand bij Adopteer Regenwoud. En wat is er nou leuker dan van één van de oprichters van Adopteer Regenwoud een aantal leuke weetjes te horen die je niet zomaar in een standaard biologieboek vindt. Maarten van der Beek is één van de biologen bij Adopteer Regenwoud en woont op het Work With Nature reservaat in Costa Rica.

Hoe komt de luiaard aan zijn naam?

In het dierenpaspoort heb je vast al gelezen dat de drievingerige luiaard 16 uur slaap nodig heeft per dag. Toch zijn ze overdag het actiefst. Hoe zit dat nou? De luiaard eet van veel verschillende bomen bladeren die moeilijk te verteren zijn. En ja dan moet je veel rusten en urenlang stil zitten om de stoffen die in de bladeren, zoals cellulose en harde organische stoffen, te verteren. Hello lazy lifestyle!

Ze geven de voorkeur aan de jonge bladeren van verschillende bomen. De jonge blaadjes hebben weinig gifstoffen en zijn beter verteerbaar. Ben je op zoek naar een luiaard in de jungle? Ga dan op zoek naar de boom Cecropia Segenis, de lievelingsboom van de luiaard.

Aan ruimte geen gebrek

Wist je dat een luiaard maar een klein stuk land nodig heeft om te leven? Ze eten en luieren in zo’n 10 tot 15 bomen die binnen een paar hectare staan. Daar zitten een aantal favoriete bomen tussen waar ze de ene dag in de ene boom zitten en de andere dag in een andere boom. Een echte boomknuffelaar dus kun je wel zeggen. Ook erg slim van ze dat ze de bomen afwisselen want zo wachten ze totdat er weer verse blaadjes aan de bomen zijn gegroeid.

Het poep verhaal

De luiaard heeft de langzaamste stofwisseling van alle zoogdieren. Een luiaard poept zo’n één keer per week en dat doet ie het liefst op de grond. Ze zoeken hun favoriete boom op en daar klimmen ze uit de boom naar beneden. Waarom ze bij hun favoriete boom poepen is de wetenschappers een raadsel! Het kan zijn dat de luiaard de poep gebruikt om hun favoriete boom sneller van nieuwe versie blaadjes te voorzien óf dat ze de poep gebruiken om hun favoriete boom te markeren voor andere luiaards. Wegwezen, dit is mijn favoriete plekje!

De vacht als ecosysteem

Net als dat er in mos beestjes leven krijgen de luiaards algen op hun vacht. Je kan de luiaard dan ook wel herkennen aan een groenige zeem om hun vacht. Daarnaast is er één dier die de luiaards niet met rust laat en dat is een speciaal soort mot die alleen kan leven in de vacht van de luiaard. Als een luiaard jongen krijgt dan vliegen ze nog weleens over naar een andere luiaard, maar anders leeft de mot hun hele leven lang op dezelfde luiaard.

Een coole sound tijdens de paartijd

Als het paartijd is voor de luiaards maken ze een heel apart geluid. Het is een beetje te vergelijken met een mensen of uilengil. De mannetjes proberen met deze coole sound indruk te maken op de vrouwtjes. En weet je wat ook wel handig is? De biologen in ons reservaat horen gelijk hoeveel luiaards er in het gebied zitten en genieten van het grappige geluid van de luiaards.

Verandering kan geen kwaad

De luiaard is een tolerant soort, dat wil zeggen dat ze goed tegen verstoring kunnen. In het gebied waarin ze leven hebben ze maar een paar bomen nodig om te overleven. Wordt de natuur aangetast? De luiaard zoekt dan een plek op waar veel snel groeiende bomen staan en kan zich daar dan weer voorzien in voedsel en een leef plek.

Bescherm de luiaard

Wereldwijd wordt het regenwoud bedreigd door de mens, zo ook in Costa Rica en voor de drievingerige luiaard. Wil je echter dat dit prachtige beest haar leefgebied behouden blijft? Dan is het mogelijk om regenwoud te adopteren. Hoe dit kan? Heel gemakkelijk! Voor slechts €2,50 per vierkante meter bescherm jij een stukje natuur. Wil je meer lezen over het beschermen van het regenwoud? Klik dan hier

De toekan, spectaculaire vogel uit het regenwoud.

Costa Rica staat bekend om zijn tropische regenwouden, de nevelwouden, de biodiversiteit en ook om de enorme hoeveelheid vogels die daar leven, meer dan 900 verschillende soorten. Veel mensen beschouwen de toekan als de mooiste vogel ter wereld. De toekan is zowel een verpletterend mooie vogel als een grappig dier waar niemand de ogen vanaf kan houden. De toekan wordt daarom ook regelmatig als een karakter in animatiefilms gebruikt. (meer…)

De Kolibrie

De meeste soorten zijn tussen de 7,5 en 13 cm groot. Je zou haast denken dat het een uit de kluiten gewassen hommel is! Kolibries (Trochilidae) zijn de allerkleinste vogels ter wereld. Ze zijn een familie van vogels uit de orde gierzwaluw-achtige. De familie telt meer dan 300 soorten. De meeste soorten komen voor in Zuid-Amerika. Zó ontzettend leuk………..is het om kolibries te spotten, het kleinste vogeltje ter wereld! Vliegensvlug zijn ze, je ziet de vleugels meer trillen dan fladderen, zó klein en zó snel en wendbaar. Lees hier alles over dit bijzondere vogeltje. (meer…)

Slangen in Costa Rica

De biodiversiteit in Costa Rica is ongelofelijk. De enorme hoeveelheid aan verschillende soorten is voor een bioloog prachtig maar maakt determinatie soms wel erg lastig. Er zijn namelijk zoveel soorten om uit te moeten kiezen! Met 141 verschillende soorten slangen moet het Reptielenboek er regelmatig aan te pas komen (meer…)

Bijzondere glaskikker in het reservaat!

Nu student Sonny, ondertussen nighttour-specialist, zijn stage bijna afsluit, worden er op de valreep nog veel mooie ontdekkingen gedaan. Als klapper op de vuurpijl troffen we afgelopen week een bijzondere glaskikker in het reservaat aan. Deze Hyalinobatrachium dianae – Diane’s Bare-hearted Glass Frog werd pas in 2015 ontdekt en beschreven en is endemisch voor Costa […]

Hoeveel ocelots wonen er in ons reservaat?

Sinds de start van het onderzoek naar de biodiversiteit in 2017 hangt stichting Adopteer Regenwoud wildcamera’s op in het reservaat. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel dieren waargenomen op deze camera’s. Wildcamera’s zijn een goede manier om te ontdekken wat voor zoogdieren er allemaal in het reservaat leven. Vooral schuwe dieren die nacht actief zijn, zijn moeilijk te spotten als je overdag in het reservaat rondloopt. Zo ook de nacht actieve ocelot. Eén van de zes katachtigen die er in Costa Rica leven. In de afgelopen jaren hebben we veel ocelots op onze wildcamera’s gespot. De vraag was altijd of dit dezelfde ocelot was, of dat er meerdere individuen in het reservaat leven. (meer…)

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit

Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit. (meer…)

Nieuwe kikkersoort in het reservaat

Na vijf jaar onderzoek naar de biodiversiteit van ons reservaat in Costa Rica, zijn we een groot deel van de algemene diersoorten ondertussen wel tegen gekomen. Als we een nieuw dier voor onze soortenlijst kunnen beschrijven, is dat nu vaak een bijzonder beestje. Er zijn echter ook soorten die volgens de literatuur worden aangemerkt als “algemeen” of “veel voorkomend”, maar nog nooit zijn waargenomen in het reservaat. Vandaag kwamen we zo’n soort tegen: de Hourglass Tree Frog (Dendropsophus ebraccatus). (meer…)

De grootste regenwouden ter wereld

Het is World Rainforest Day vandaag (22 juni)! Een dag om onze regenwouden op aarde in het zonnetje te zetten want het is mega belangrijk om ze te beschermen. Weet jij al welke regenwouden de grootste zijn ter wereld? In deze blog laten we ze aan je zien. We beginnen op plek 10. Plek 10: […]

Vlinders in Costa Rica

Als een vlinder voorbij vliegt blijven de meeste mensen wel even stil staan om hem met de ogen te volgen. Vaak hebben ze mooie kleuren en door de grote zachte vleugels in vergelijking tot het kleine lijfje zien ze er bijna knuffelbaar uit. In Costa Rica komen meer dan 1200 soorten vlinders voor en natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar de soorten die voorkomen in het gebied van Adopteer Regenwoud. (meer…)