De grootste regenwouden ter wereld

De grootste regenwouden ter wereld

Het is World Rainforest Day vandaag (22 juni)! Een dag om onze regenwouden op aarde in het zonnetje te zetten want het is mega belangrijk om ze te beschermen. Weet jij al welke regenwouden de grootste zijn ter wereld? In deze blog laten we ze aan je zien. We beginnen op plek 10.

Plek 10: de Westland gematigde regenwouden

Het Westland gematigd regenwoud vind je aan de westkust van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. Met een oppervlakte van 11.880 km2 is het een uniek stukje regenwoud. Wat maakt het zo uniek? In het gebied komen gletsjers voor: de Fox gletsjer en Franz Josef gletsjer. Wist je dat het regenwoud het leefgebied is van minstens 28 bedreigde vogelsoorten? Eén daarvan is de Rowikiwi, een loopvogel (ook wel bekend als de kiwi) die alleen in het westen van het Zuidereiland voorkomt.

Plek 9: Het biosfeerreservaat van Bosawás

Dit reservaat bestaat uit tropisch regenwoud en ligt in Nicaragua. Na het amazone woud is dit het grootste tropisch regenwoud in de westelijke hemisfeer. Het is super belangrijk om dit mooi reservaat te beschermen omdat het bedreigd wordt door de veeteelt. Om ruimte te maken voor het houden van vee worden massaal bomen gekapt. Wist je dat als het huidige tempo van ontbossing blijft aanhouden het reservaat van Bosawás tegen 2050 volledig verdwenen kan zijn? Alle hens aan dek dus om dit prachtige gebied te beschermen.

Plek 8: Het tropisch regenwoud van Sumatra

Het eiland Sumatra was ooit volledig bedekt met tropisch regenwoud. Als 6e grootste eiland ter wereld is vandaag de dag nog slechts 25.000 vierkante kilometer regenwoud over. Ongeveer de helft van het regenwoud is de laatste 35 jaar verdwenen, erg he? De impact van de mens is groot door houtwinning en de productie van palmolie. Het tropisch regenwoud wordt tegenwoordig in 3 nationale parken beheert: het Kerinci Seblat National Park, het Gunung Leuser National Park en het Bukit Barisan Selatan National Park.

De biodiversiteit op het eiland is groot: er leven zo’n 580 verschillende vogelsoorten, 10.000 soorten planten en 200 soorten zoogdieren. Je kent vast wel de Sumatraanse orang-oetan, één van de meest bedreigde diersoorten in het regenwoud van Sumatra

Plek 7: Het Pacifische gematigd regenwoud

Met een oppervlakte van 60.346 vierkante kilometer is dit het grootste gematigde regenwoud aan een kustgebied. Langs de westelijke kust van Noord-Amerika strekt het gebied zich uit over een lengte van 4.000 kilometer, van Prince William Sound in Alaska tot Noord-Californie. Een dier die je hier vaak tegen zal komen is de grizzlybeer (of liever niet). Wil je ook andere dieren spotten? Je vindt hier ook de zwarte beer, Amerikaanse zeearenden, wolven, sitkaherten en marmeralken (kleine zeevogels).

Plek 6: het tropisch regenwoud van Borneo

Het is één van de oudste regenwouden op aarde, het Borneose regenoud is zo’n 140 miljoen jaar oud! Het gebied bestaat voor een deel uit berggebieden met hoogtes boven de 1.000 meter en het andere deel bestaat uit laaglanden. Met een oppervlakte van 220.000 vierkante kilometer ligt het op het grondgebied van drie landen: Maleisië, Indonesië en Brunei. Wist je dat het regenwoud beschermd wordt? Samen met het Wereld Natuur Fonds hebben de overheden van de drie landen in 2007 een overeenkomst gesloten hiervoor. En dat is ook wel nodig want in de afgelopen 40 jaar is 1/3 van het regenwoud op Borneo verloren gegaan. Goed nieuws dus voor de zoogdieren in het gebied (olifanten en orang-oetans) dat hier nu wat aan gedaan wordt.

Plek 5: De oostelijke Australische gematigde regenwouden

Australië: je zal het misschien niet zo snel denken, maar ook daar komen regenwouden voor. In totaal zelfs wel 222.100 vierkante kilometer! Van het zuidoostelijk gedeelte van de kust van Queensland tot het centrale deel van de kust van New South Wales kom je de regenwouden tegen. Het Blue Mountains National Park, met soms wel kliffen van 300 meter hoog is een bekend park aan de Zuidoost kust van Australië. Ben je een echte dieren/planten liefhebber? Dan vind je hier de meest bijzondere! Van de koala tot de fluweelworm en van de dacelo (Australische ijsvogel) tot de helmkaketoe, je kijkt je ogen uit.

Plek 4: Het gematigde regenwoud van Valdivian

Op het grondgebied van Argentinië en Chili ligt aan de westkust het gematigd regenwoud van Valdivian, klinkt sprookjesachtig toch? Met een behoorlijk groot oppervlakte van 248.100 vierkante kilometer hebben we het hier over één van de grootste ter wereld. Met een rijke flora en fauna die bestaat uit varens, bamboe en loofbomen is dit echt het paradijs! Wist je dat hier ook een aantal zeldzame diersoorten leven? Je vindt hier de Chileense otter, de grijskop albatros en diverse padden- en kikkersoorten.

Plek 3: de tropische regenwouden in Nieuw-Guinea

Met een oppervlakte als een na grootste eiland ter wereld bestaat Nieuw-Guinea voor twee derde uit tropisch regenwoud, gaaf he? In het Aziatisch deel van de Stille Oceaan is dit het grootste regenwoud en met een oppervlakte van 288.000 vierkante kilometer snappen we dat wel! En waarom is dit regenwoud zo belangrijk? Nou, omdat ze een enorme biodiversiteit bevatten. Zo’n 760 vogelsoorten komen alleen hier voor. Bijzondere dieren zoals de paradijsvogel, de grondkoeskoes en de kasuarisvogel leven hier.

Plek 2: het regenwoud in het Kongobekken

Dit is wel echt een groot stuk regenwoud en dat maar liefst in zes Centraal-Afrikaanse landen! Het regenwoud heeft een oppervlakte van 1,78 miljoen vierkante kilometer en staat daarmee op plek 2 in de top 10 van grootste regenwouden ter wereld. Met een heel divers landschap, zoals rivieren, savannes, wouden en moerassen is het een mooi leefgebied voor de buffel, olifant en gorilla. Een lichtpuntje in de strijd voor het behoud van regenwouden: in dit gebied valt de ontbossing in vergelijking met andere regenwouden mee, alleen de wegen die worden aangelegd voor gekapt hout zijn hier een probleem.

En dan de nummer 1: het Amazone regenwoud

Het allergrootste regenwoud op aarde is het Amazone gebied, met zo’n 5,5 miljoen vierkante kilometer maakt het gebied deel uit van negen landen. Als je het in percentages uitdrukt neemt het regenwoud 40% van Zuid-Amerika in beslag. Ook al wordt het gebied bedreigd door ontbossing toch staan er naar schatting zo’n 390 miljard bomen, veel he! Er leven 2.000 soorten vogels in het gebied en 100 duizenden soorten insecten. Genoeg te zien dus!

Om de klimaatverandering wereldwijd te stoppen en het uitsteven van dier- en plantensoorten tegen te gaan, moet de ontbossing in de regenwouden stoppen! Zet vandaag de regenwouden in het zonnetje door aan ze te denken en koop producten zonder palmolie, kijk op de ingrediëntenlijst van het product zodat je een bewuste keuze kunt maken. Let’s think about our lungs of the earth!

Wil jij direct bijdragen aan het behoud van regenwoud?
Adopteer dan hier een stukje regenwoud!

 

 

Morpho vlinder in Costa Rica

Deze prachtige blauwe vlinder van wel 15-20 cm breed lijkt met elke vleugelslag te verschijnen en weer te verdwijnen. Zijn onderkant is namelijk een slim trucje van Moeder Natuur. Aan de onderkant is hij onopvallend rood-bruin, met oogjes om aanvallers af te schrikken. Het felle iriserende blauw is dan weer om de competitie af te schrikken en vrouwtjes aan te trekken. (meer…)

Vlinders in Costa Rica

Als een vlinder voorbij vliegt blijven de meeste mensen wel even stil staan om hem met de ogen te volgen. Vaak hebben ze mooie kleuren en door de grote zachte vleugels in vergelijking tot het kleine lijfje zien ze er bijna knuffelbaar uit. In Costa Rica komen meer dan 1200 soorten vlinders voor en natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar de soorten die voorkomen in het gebied van Adopteer Regenwoud. (meer…)

Hoeveel ocelots wonen er in ons reservaat?

Sinds de start van het onderzoek naar de biodiversiteit in 2017 hangt stichting Adopteer Regenwoud wildcamera’s op in het reservaat. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel dieren waargenomen op deze camera’s. Wildcamera’s zijn een goede manier om te ontdekken wat voor zoogdieren er allemaal in het reservaat leven. Vooral schuwe dieren die nacht actief zijn, zijn moeilijk te spotten als je overdag in het reservaat rondloopt. Zo ook de nacht actieve ocelot. Eén van de zes katachtigen die er in Costa Rica leven. In de afgelopen jaren hebben we veel ocelots op onze wildcamera’s gespot. De vraag was altijd of dit dezelfde ocelot was, of dat er meerdere individuen in het reservaat leven. (meer…)

Bijzondere glaskikker in het reservaat!

Nu student Sonny, ondertussen nighttour-specialist, zijn stage bijna afsluit, worden er op de valreep nog veel mooie ontdekkingen gedaan. Als klapper op de vuurpijl troffen we afgelopen week een bijzondere glaskikker in het reservaat aan. Deze Hyalinobatrachium dianae – Diane’s Bare-hearted Glass Frog werd pas in 2015 ontdekt en beschreven en is endemisch voor Costa […]

Slangen in Costa Rica

De biodiversiteit in Costa Rica is ongelofelijk. De enorme hoeveelheid aan verschillende soorten is voor een bioloog prachtig maar maakt determinatie soms wel erg lastig. Er zijn namelijk zoveel soorten om uit te moeten kiezen! Met 141 verschillende soorten slangen moet het Reptielenboek er regelmatig aan te pas komen (meer…)

De toekan, spectaculaire vogel uit het regenwoud.

Costa Rica staat bekend om zijn tropische regenwouden, de nevelwouden, de biodiversiteit en ook om de enorme hoeveelheid vogels die daar leven, meer dan 900 verschillende soorten. Veel mensen beschouwen de toekan als de mooiste vogel ter wereld. De toekan is zowel een verpletterend mooie vogel als een grappig dier waar niemand de ogen vanaf kan houden. De toekan wordt daarom ook regelmatig als een karakter in animatiefilms gebruikt. (meer…)

Het tropisch regenwoud in huis halen? Hoe dan?!

Met groene planten die hun oorsprong hebben in het tropisch regenwoud. Door: Annemarie Silkens Costa Rica staat bekend om zijn geweldige flora en fauna, met name in de regenwouden en de nevelwouden. De plantenwereld van Costa Rica is zeer uitgebreid en gevarieerd. Er komen ruim 12.000 verschillende plantensoorten voor, waarvan er maar liefst ca. 1.200 […]

Bladsnijdermieren

Wie al eens door de Amerika’s heeft gereisd kent ze sowieso, een stroom aan mieren die allemaal blaadjes meevoeren. Het lijkt wel een mini-snelweg die 30 meter kan doorlopen. Het gaat hier over de bladsnijdermieren. Voor toeristen een bron van verbazing, voor lokale boeren en moestuiniers een ware pest die zomaar je geliefde bomen en planten kaal vreet. Wist je trouwens dat er wel 47 verschillende soorten bladsnijdermieren zijn?

Velen denken dat de mieren de blaadjes afsnijden om zelf op te eten, maar niks is minder waar. De mieren snijden de bladeren af en vervoeren ze naar een schimmel in hun nest. Een samenwerkingsverband met een hele historie, zo blijkt. (meer…)

De Kolibrie

De meeste soorten zijn tussen de 7,5 en 13 cm groot. Je zou haast denken dat het een uit de kluiten gewassen hommel is! Kolibries (Trochilidae) zijn de allerkleinste vogels ter wereld. Ze zijn een familie van vogels uit de orde gierzwaluw-achtige. De familie telt meer dan 300 soorten. De meeste soorten komen voor in Zuid-Amerika. Zó ontzettend leuk………..is het om kolibries te spotten, het kleinste vogeltje ter wereld! Vliegensvlug zijn ze, je ziet de vleugels meer trillen dan fladderen, zó klein en zó snel en wendbaar. Lees hier alles over dit bijzondere vogeltje. (meer…)

De Ceibaboom

De Ceibaboom, ook wel kapokboom genoemd, is een indrukwekkende verschijning met zijn stam vol doornen en een groeisnelheid van 2 tot 4 meter per jaar. Met die doornen kan de boom zichzelf beschermen tegen allerlei dieren. De boom is één van de woudreuzen van het tropisch regenwoud en wordt tot 70 meter hoog. De dikste Ceibaboom ooit gemeten staat in Brazilië met een omtrek van meer dan 30 meter. De boom steekt zo hoog boven de rest van het regenwoud uit, dat zijn takken weer een nieuwe habitat vormen voor allerlei planten die meer zonlicht nodig hebben. In de commerciële koffie- en cacaoplantages wordt de Ceiba gebruikt om schaduw te creëren. (meer…)

De drievingerige luiaard: de weetjes die jij nog niet wist van dit indrukwekkende zoogdier

Wat is er met de vacht? Waarom slapen luiaards zoveel? Deze maand is de drievingerige luiaard het dier van de maand bij Adopteer Regenwoud. En wat is er nou leuker dan van één van de oprichters van Adopteer Regenwoud een aantal leuke weetjes te horen die je niet zomaar in een standaard biologieboek vindt. Maarten van der Beek is één van de biologen bij Adopteer Regenwoud en woont op het Work With Nature reservaat in Costa Rica. (meer…)

De Jaguar, koning van de jungle

Door Zoë Schreurs De jaguar spreekt tot ieders verbeelding en dat doet hij al tijden, van Noord tot Zuid-Amerika. Wist je dat zijn naam komt van de Guarani-taal van Indigenous stammen in Paraguay? Het betekent: “Hij die kan doden met 1 sprong.” Geen slechte observatie, gezien een jaguar zo door het schild van een schildpad […]

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit

Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit. (meer…)

CO2 opslag bomen – Hoe werkt het?

We weten allemaal wel hoe belangrijk bomen en planten zijn voor het produceren van zuurstof en het opnemen van CO2. Zéker de laatste tijd is er veel nieuws over de klimaatcrisis, opwarming van de aarde, zeespiegelstijging, CO2-compensatie en het belang van behoud van bomen, planten en bossen. In deze blog wat achtergrond informatie over hoe bomen nu onze CO2 uitstoot opslaan. (meer…)

Nieuwe kikkersoort in het reservaat

Na vijf jaar onderzoek naar de biodiversiteit van ons reservaat in Costa Rica, zijn we een groot deel van de algemene diersoorten ondertussen wel tegen gekomen. Als we een nieuw dier voor onze soortenlijst kunnen beschrijven, is dat nu vaak een bijzonder beestje. Er zijn echter ook soorten die volgens de literatuur worden aangemerkt als “algemeen” of “veel voorkomend”, maar nog nooit zijn waargenomen in het reservaat. Vandaag kwamen we zo’n soort tegen: de Hourglass Tree Frog (Dendropsophus ebraccatus). (meer…)