De grootste regenwouden ter wereld

De grootste regenwouden ter wereld

Het is World Rainforest Day vandaag (22 juni)! Een dag om onze regenwouden op aarde in het zonnetje te zetten want het is mega belangrijk om ze te beschermen. Weet jij al welke regenwouden de grootste zijn ter wereld? In deze blog laten we ze aan je zien. We beginnen op plek 10.

Plek 10: de Westland gematigde regenwouden

Het Westland gematigd regenwoud vind je aan de westkust van het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland. Met een oppervlakte van 11.880 km2 is het een uniek stukje regenwoud. Wat maakt het zo uniek? In het gebied komen gletsjers voor: de Fox gletsjer en Franz Josef gletsjer. Wist je dat het regenwoud het leefgebied is van minstens 28 bedreigde vogelsoorten? Eén daarvan is de Rowikiwi, een loopvogel (ook wel bekend als de kiwi) die alleen in het westen van het Zuidereiland voorkomt.

Plek 9: Het biosfeerreservaat van Bosawás

Dit reservaat bestaat uit tropisch regenwoud en ligt in Nicaragua. Na het amazone woud is dit het grootste tropisch regenwoud in de westelijke hemisfeer. Het is super belangrijk om dit mooi reservaat te beschermen omdat het bedreigd wordt door de veeteelt. Om ruimte te maken voor het houden van vee worden massaal bomen gekapt. Wist je dat als het huidige tempo van ontbossing blijft aanhouden het reservaat van Bosawás tegen 2050 volledig verdwenen kan zijn? Alle hens aan dek dus om dit prachtige gebied te beschermen.

Plek 8: Het tropisch regenwoud van Sumatra

Het eiland Sumatra was ooit volledig bedekt met tropisch regenwoud. Als 6e grootste eiland ter wereld is vandaag de dag nog slechts 25.000 vierkante kilometer regenwoud over. Ongeveer de helft van het regenwoud is de laatste 35 jaar verdwenen, erg he? De impact van de mens is groot door houtwinning en de productie van palmolie. Het tropisch regenwoud wordt tegenwoordig in 3 nationale parken beheert: het Kerinci Seblat National Park, het Gunung Leuser National Park en het Bukit Barisan Selatan National Park.

De biodiversiteit op het eiland is groot: er leven zo’n 580 verschillende vogelsoorten, 10.000 soorten planten en 200 soorten zoogdieren. Je kent vast wel de Sumatraanse orang-oetan, één van de meest bedreigde diersoorten in het regenwoud van Sumatra

Plek 7: Het Pacifische gematigd regenwoud

Met een oppervlakte van 60.346 vierkante kilometer is dit het grootste gematigde regenwoud aan een kustgebied. Langs de westelijke kust van Noord-Amerika strekt het gebied zich uit over een lengte van 4.000 kilometer, van Prince William Sound in Alaska tot Noord-Californie. Een dier die je hier vaak tegen zal komen is de grizzlybeer (of liever niet). Wil je ook andere dieren spotten? Je vindt hier ook de zwarte beer, Amerikaanse zeearenden, wolven, sitkaherten en marmeralken (kleine zeevogels).

Plek 6: het tropisch regenwoud van Borneo

Het is één van de oudste regenwouden op aarde, het Borneose regenoud is zo’n 140 miljoen jaar oud! Het gebied bestaat voor een deel uit berggebieden met hoogtes boven de 1.000 meter en het andere deel bestaat uit laaglanden. Met een oppervlakte van 220.000 vierkante kilometer ligt het op het grondgebied van drie landen: Maleisië, Indonesië en Brunei. Wist je dat het regenwoud beschermd wordt? Samen met het Wereld Natuur Fonds hebben de overheden van de drie landen in 2007 een overeenkomst gesloten hiervoor. En dat is ook wel nodig want in de afgelopen 40 jaar is 1/3 van het regenwoud op Borneo verloren gegaan. Goed nieuws dus voor de zoogdieren in het gebied (olifanten en orang-oetans) dat hier nu wat aan gedaan wordt.

Plek 5: De oostelijke Australische gematigde regenwouden

Australië: je zal het misschien niet zo snel denken, maar ook daar komen regenwouden voor. In totaal zelfs wel 222.100 vierkante kilometer! Van het zuidoostelijk gedeelte van de kust van Queensland tot het centrale deel van de kust van New South Wales kom je de regenwouden tegen. Het Blue Mountains National Park, met soms wel kliffen van 300 meter hoog is een bekend park aan de Zuidoost kust van Australië. Ben je een echte dieren/planten liefhebber? Dan vind je hier de meest bijzondere! Van de koala tot de fluweelworm en van de dacelo (Australische ijsvogel) tot de helmkaketoe, je kijkt je ogen uit.

Plek 4: Het gematigde regenwoud van Valdivian

Op het grondgebied van Argentinië en Chili ligt aan de westkust het gematigd regenwoud van Valdivian, klinkt sprookjesachtig toch? Met een behoorlijk groot oppervlakte van 248.100 vierkante kilometer hebben we het hier over één van de grootste ter wereld. Met een rijke flora en fauna die bestaat uit varens, bamboe en loofbomen is dit echt het paradijs! Wist je dat hier ook een aantal zeldzame diersoorten leven? Je vindt hier de Chileense otter, de grijskop albatros en diverse padden- en kikkersoorten.

Plek 3: de tropische regenwouden in Nieuw-Guinea

Met een oppervlakte als een na grootste eiland ter wereld bestaat Nieuw-Guinea voor twee derde uit tropisch regenwoud, gaaf he? In het Aziatisch deel van de Stille Oceaan is dit het grootste regenwoud en met een oppervlakte van 288.000 vierkante kilometer snappen we dat wel! En waarom is dit regenwoud zo belangrijk? Nou, omdat ze een enorme biodiversiteit bevatten. Zo’n 760 vogelsoorten komen alleen hier voor. Bijzondere dieren zoals de paradijsvogel, de grondkoeskoes en de kasuarisvogel leven hier.

Plek 2: het regenwoud in het Kongobekken

Dit is wel echt een groot stuk regenwoud en dat maar liefst in zes Centraal-Afrikaanse landen! Het regenwoud heeft een oppervlakte van 1,78 miljoen vierkante kilometer en staat daarmee op plek 2 in de top 10 van grootste regenwouden ter wereld. Met een heel divers landschap, zoals rivieren, savannes, wouden en moerassen is het een mooi leefgebied voor de buffel, olifant en gorilla. Een lichtpuntje in de strijd voor het behoud van regenwouden: in dit gebied valt de ontbossing in vergelijking met andere regenwouden mee, alleen de wegen die worden aangelegd voor gekapt hout zijn hier een probleem.

En dan de nummer 1: het Amazone regenwoud

Het allergrootste regenwoud op aarde is het Amazone gebied, met zo’n 5,5 miljoen vierkante kilometer maakt het gebied deel uit van negen landen. Als je het in percentages uitdrukt neemt het regenwoud 40% van Zuid-Amerika in beslag. Ook al wordt het gebied bedreigd door ontbossing toch staan er naar schatting zo’n 390 miljard bomen, veel he! Er leven 2.000 soorten vogels in het gebied en 100 duizenden soorten insecten. Genoeg te zien dus!

Om de klimaatverandering wereldwijd te stoppen en het uitsteven van dier- en plantensoorten tegen te gaan, moet de ontbossing in de regenwouden stoppen! Zet vandaag de regenwouden in het zonnetje door aan ze te denken en koop producten zonder palmolie, kijk op de ingrediëntenlijst van het product zodat je een bewuste keuze kunt maken. Let’s think about our lungs of the earth!

Wil jij direct bijdragen aan het behoud van regenwoud?
Adopteer dan hier een stukje regenwoud!