De Kolibrie

De Kolibrie

De meeste soorten zijn tussen de 7,5 en 13 cm groot. Je zou haast denken dat het een uit de kluiten gewassen hommel is! Kolibries (Trochilidae) zijn de allerkleinste vogels ter wereld. Ze zijn een familie van vogels uit de orde gierzwaluw-achtige. De familie telt meer dan 300 soorten. De meeste soorten komen voor in Zuid-Amerika. Zó ontzettend leuk………..is het om kolibries te spotten, het kleinste vogeltje ter wereld! Vliegensvlug zijn ze, je ziet de vleugels meer trillen dan fladderen, zó klein en zó snel en wendbaar. Lees hier alles over dit bijzondere vogeltje.

Kolibries in Costa Rica

Kolibries komen af op de nectar van bloemen en voelen zich daarom thuis in de Costa Ricaanse flora. De kolibries zijn voornamelijk te spotten in Uvita, het nationale park Carara, het nevelwoud van Monteverde, de nevelwouden bij San Gerardo de Dota en de vallei van Turrialba. Maar eigenlijk kom je ze door heel Costa Rica wel tegen. In Costa Rica komen zo’n 52 verschillende soorten kolibries voor. Omdat ze zo extreem snel zijn, zijn op diverse plekken in parken of natuurgebieden speciale drinkbekers met honigwater opgehangen om de kolibries erheen te lokken. Deze feeders zijn ideaal om een goede foto te kunnen maken. Enkele veel voorkomende kolibries in Costa Rica zijn: de robijnkeel kolibrie, de zwartbuik kolibrie, fonkelende kolibrie, vulkaan kolibrie, witkeel bergjuweeltje, roodstaart kolibrie, blauwkeel kolibrie, groenkeel bergjuweeltje, en de magenta throated woodstar.

Bijzonder vogeltje

Als een helikoptertje zweeft een kolibrie door de lucht. Hij maakt daarbij een opvallend zoemend of hummend geluid. Vandaar ook de naam ‘hummingbird’ in het Engels. Het geluid wat de vleugels maken klinkt bijna als een piano of een viool. Ze kunnen verschillende tonen maken. Een kolibrie maakt dit geluid op dezelfde manier als dat een insect het zoemende geluid maakt: namelijk door razendsnel de kleine vleugels op en neer te slaan. Dat doet het vogeltje wel 40 x per seconde. Zo komen er trillingen in de lucht. En daardoor hoor je het zoemende geluid.  Ze worden wel de helikoptertjes onder de vogels genoemd omdat ze tijdens het vliegen stil kunnen hangen; ze kunnen zelfs recht naar boven of beneden vliegen!

Snelheid

Een mannetjeskolibrie vliegt tijdens een duikvlucht het snelst. Hij vliegt dan in één seconde net zo ver als 385 keer zijn eigen lichaamslengte. Dat is wel 100 kilometer per uur. Een kolibrie kan jou dus bijna inhalen op de autoweg. Tijdens die topsnelheid slaat hij 15 tot 80 keer per seconde op en neer met zijn vleugeltjes.

Spitse snavel

De kolibrie gebruikt zijn snavel voor het opzuigen van nectar en stuifmeel uit bloemen. Verschillende soorten kolibries hebben verschillende snavels. Sommigen hebben een snavel die bijna net zo lang is als het gehele lijf, zo’n 10 cm lang! Bijvoorbeeld de zwaardkolibrie. Maar anderen hebben een sterk naar onderen gebogen snavel of een snavel die alleen aan de top naar boven gebogen is. Iedere snavel is op een bepaalde bloemvorm gespecialiseerd, waardoor er geen concurrentie tussen de kolibrie soorten optreedt.

Kleuren

De mannetjeskolibrie is bont, meestal metaalachtig groen gekleurd, met een glanzend rode, blauwe of smaragdgroene keelkleur. Het vrouwtje is onopvallender gekleurd. Kolibries kunnen hun felle kleuren laten zien en verbergen, wanneer nodig.

Tussen de soorten komen grote verschillen in gewicht voor. De kleinste, de Bijkolibrie is maar 5 cm groot en weegt 1,8 gram. De in Noord-Amerika meest voorkomende kolibrie, de Robijnkeelkolibrie,  weegt ongeveer 3 gram en is 7,6 cm groot. Kolibries kunnen tot 15 jaar oud worden en keren ieder jaar naar dezelfde plaats terug. Tijdens de koudere maanden trekken de vogels naar de warmere, meer zuidelijke streken.

Spirituele betekenis

De kolibrie symboliseert de vreugde van het leven en de lichtheid van het zijn. Het vogeltje vliegt van bloem naar bloem en is altijd actief op zoek naar de zoetste nectar. Het leert ons de schoonheid in elke dag te zoeken, te genieten in het Hier en Nu en op zoek te gaan naar dat wat jou blij en gelukkig maakt.

Kolibries in het reservaat van Adopteer Regenwoud

In Costa Rica ligt het reservaat van de stichting Adopteer Regenwoud. In dit reservaat leven 16 verschillende soorten kolibries. Dit is een ongekend aantal als je bedenkt dat er in heel Costa Rica 52 kolibriesoorten bestaan. Een duidelijke indicatie over hoe hoog de biodiversiteit is in het regenwoud van deze stichting. Wil jij ook een bijdrage leveren aan de bescherming van dit bijzondere natuurgebied? Adopteer dan hier een stukje regenwoud.