De Kolibrie

De Kolibrie

De meeste soorten zijn tussen de 7,5 en 13 cm groot. Je zou haast denken dat het een uit de kluiten gewassen hommel is! Kolibries (Trochilidae) zijn de allerkleinste vogels ter wereld. Ze zijn een familie van vogels uit de orde gierzwaluw-achtige. De familie telt meer dan 300 soorten. De meeste soorten komen voor in Zuid-Amerika. Zó ontzettend leuk………..is het om kolibries te spotten, het kleinste vogeltje ter wereld! Vliegensvlug zijn ze, je ziet de vleugels meer trillen dan fladderen, zó klein en zó snel en wendbaar. Lees hier alles over dit bijzondere vogeltje.

Kolibries in Costa Rica

Kolibries komen af op de nectar van bloemen en voelen zich daarom thuis in de Costa Ricaanse flora. De kolibries zijn voornamelijk te spotten in Uvita, het nationale park Carara, het nevelwoud van Monteverde, de nevelwouden bij San Gerardo de Dota en de vallei van Turrialba. Maar eigenlijk kom je ze door heel Costa Rica wel tegen. In Costa Rica komen zo’n 52 verschillende soorten kolibries voor. Omdat ze zo extreem snel zijn, zijn op diverse plekken in parken of natuurgebieden speciale drinkbekers met honigwater opgehangen om de kolibries erheen te lokken. Deze feeders zijn ideaal om een goede foto te kunnen maken. Enkele veel voorkomende kolibries in Costa Rica zijn: de robijnkeel kolibrie, de zwartbuik kolibrie, fonkelende kolibrie, vulkaan kolibrie, witkeel bergjuweeltje, roodstaart kolibrie, blauwkeel kolibrie, groenkeel bergjuweeltje, en de magenta throated woodstar.

Bijzonder vogeltje

Als een helikoptertje zweeft een kolibrie door de lucht. Hij maakt daarbij een opvallend zoemend of hummend geluid. Vandaar ook de naam ‘hummingbird’ in het Engels. Het geluid wat de vleugels maken klinkt bijna als een piano of een viool. Ze kunnen verschillende tonen maken. Een kolibrie maakt dit geluid op dezelfde manier als dat een insect het zoemende geluid maakt: namelijk door razendsnel de kleine vleugels op en neer te slaan. Dat doet het vogeltje wel 40 x per seconde. Zo komen er trillingen in de lucht. En daardoor hoor je het zoemende geluid.  Ze worden wel de helikoptertjes onder de vogels genoemd omdat ze tijdens het vliegen stil kunnen hangen; ze kunnen zelfs recht naar boven of beneden vliegen!

Snelheid

Een mannetjeskolibrie vliegt tijdens een duikvlucht het snelst. Hij vliegt dan in één seconde net zo ver als 385 keer zijn eigen lichaamslengte. Dat is wel 100 kilometer per uur. Een kolibrie kan jou dus bijna inhalen op de autoweg. Tijdens die topsnelheid slaat hij 15 tot 80 keer per seconde op en neer met zijn vleugeltjes.

Spitse snavel

De kolibrie gebruikt zijn snavel voor het opzuigen van nectar en stuifmeel uit bloemen. Verschillende soorten kolibries hebben verschillende snavels. Sommigen hebben een snavel die bijna net zo lang is als het gehele lijf, zo’n 10 cm lang! Bijvoorbeeld de zwaardkolibrie. Maar anderen hebben een sterk naar onderen gebogen snavel of een snavel die alleen aan de top naar boven gebogen is. Iedere snavel is op een bepaalde bloemvorm gespecialiseerd, waardoor er geen concurrentie tussen de kolibrie soorten optreedt.

Kleuren

De mannetjeskolibrie is bont, meestal metaalachtig groen gekleurd, met een glanzend rode, blauwe of smaragdgroene keelkleur. Het vrouwtje is onopvallender gekleurd. Kolibries kunnen hun felle kleuren laten zien en verbergen, wanneer nodig.

Tussen de soorten komen grote verschillen in gewicht voor. De kleinste, de Bijkolibrie is maar 5 cm groot en weegt 1,8 gram. De in Noord-Amerika meest voorkomende kolibrie, de Robijnkeelkolibrie,  weegt ongeveer 3 gram en is 7,6 cm groot. Kolibries kunnen tot 15 jaar oud worden en keren ieder jaar naar dezelfde plaats terug. Tijdens de koudere maanden trekken de vogels naar de warmere, meer zuidelijke streken.

Spirituele betekenis

De kolibrie symboliseert de vreugde van het leven en de lichtheid van het zijn. Het vogeltje vliegt van bloem naar bloem en is altijd actief op zoek naar de zoetste nectar. Het leert ons de schoonheid in elke dag te zoeken, te genieten in het Hier en Nu en op zoek te gaan naar dat wat jou blij en gelukkig maakt.

Kolibries in het reservaat van Adopteer Regenwoud

In Costa Rica ligt het reservaat van de stichting Adopteer Regenwoud. In dit reservaat leven 16 verschillende soorten kolibries. Dit is een ongekend aantal als je bedenkt dat er in heel Costa Rica 52 kolibriesoorten bestaan. Een duidelijke indicatie over hoe hoog de biodiversiteit is in het regenwoud van deze stichting. Wil jij ook een bijdrage leveren aan de bescherming van dit bijzondere natuurgebied? Adopteer dan hier een stukje regenwoud.

De toekan, spectaculaire vogel uit het regenwoud.

Costa Rica staat bekend om zijn tropische regenwouden, de nevelwouden, de biodiversiteit en ook om de enorme hoeveelheid vogels die daar leven, meer dan 900 verschillende soorten. Veel mensen beschouwen de toekan als de mooiste vogel ter wereld. De toekan is zowel een verpletterend mooie vogel als een grappig dier waar niemand de ogen vanaf kan houden. De toekan wordt daarom ook regelmatig als een karakter in animatiefilms gebruikt. (meer…)

De grootste regenwouden ter wereld

Het is World Rainforest Day vandaag (22 juni)! Een dag om onze regenwouden op aarde in het zonnetje te zetten want het is mega belangrijk om ze te beschermen. Weet jij al welke regenwouden de grootste zijn ter wereld? In deze blog laten we ze aan je zien. We beginnen op plek 10. Plek 10: […]

Hoeveel ocelots wonen er in ons reservaat?

Sinds de start van het onderzoek naar de biodiversiteit in 2017 hangt stichting Adopteer Regenwoud wildcamera’s op in het reservaat. De afgelopen jaren zijn er ontzettend veel dieren waargenomen op deze camera’s. Wildcamera’s zijn een goede manier om te ontdekken wat voor zoogdieren er allemaal in het reservaat leven. Vooral schuwe dieren die nacht actief zijn, zijn moeilijk te spotten als je overdag in het reservaat rondloopt. Zo ook de nacht actieve ocelot. Eén van de zes katachtigen die er in Costa Rica leven. In de afgelopen jaren hebben we veel ocelots op onze wildcamera’s gespot. De vraag was altijd of dit dezelfde ocelot was, of dat er meerdere individuen in het reservaat leven. (meer…)

De drievingerige luiaard: de weetjes die jij nog niet wist van dit indrukwekkende zoogdier

Wat is er met de vacht? Waarom slapen luiaards zoveel? Deze maand is de drievingerige luiaard het dier van de maand bij Adopteer Regenwoud. En wat is er nou leuker dan van één van de oprichters van Adopteer Regenwoud een aantal leuke weetjes te horen die je niet zomaar in een standaard biologieboek vindt. Maarten van der Beek is één van de biologen bij Adopteer Regenwoud en woont op het Work With Nature reservaat in Costa Rica. (meer…)

De hoogste tijd voor biodiversiteit!

De hoogste tijd voor biodiversiteit

Wist je dat 5% van alle soorten flora en fauna van de wereld in Costa Rica leeft en groeit? Ook staat Costa Rica in de wereldwijde top 20 van landen met de grootste biodiversiteit! Ben je een echte natuurliefhebber? Zet Costa Rica dan maar op je bucketlist. Maar… voordat je nu snel je rugzak en paspoort uit de kast trekt willen we je eerst een lesje geven over biodiversiteit. Misschien heb je het ooit weleens tijdens de biologieles geleerd wat het is, maar om je geheugen op te frissen leggen we het je in deze blog uit. (meer…)

Bijzondere glaskikker in het reservaat!

Nu student Sonny, ondertussen nighttour-specialist, zijn stage bijna afsluit, worden er op de valreep nog veel mooie ontdekkingen gedaan. Als klapper op de vuurpijl troffen we afgelopen week een bijzondere glaskikker in het reservaat aan. Deze Hyalinobatrachium dianae – Diane’s Bare-hearted Glass Frog werd pas in 2015 ontdekt en beschreven en is endemisch voor Costa […]

Vlinders in Costa Rica

Als een vlinder voorbij vliegt blijven de meeste mensen wel even stil staan om hem met de ogen te volgen. Vaak hebben ze mooie kleuren en door de grote zachte vleugels in vergelijking tot het kleine lijfje zien ze er bijna knuffelbaar uit. In Costa Rica komen meer dan 1200 soorten vlinders voor en natuurlijk zijn wij erg benieuwd naar de soorten die voorkomen in het gebied van Adopteer Regenwoud. (meer…)

Slangen in Costa Rica

De biodiversiteit in Costa Rica is ongelofelijk. De enorme hoeveelheid aan verschillende soorten is voor een bioloog prachtig maar maakt determinatie soms wel erg lastig. Er zijn namelijk zoveel soorten om uit te moeten kiezen! Met 141 verschillende soorten slangen moet het Reptielenboek er regelmatig aan te pas komen (meer…)

Nieuwe kikkersoort in het reservaat

Na vijf jaar onderzoek naar de biodiversiteit van ons reservaat in Costa Rica, zijn we een groot deel van de algemene diersoorten ondertussen wel tegen gekomen. Als we een nieuw dier voor onze soortenlijst kunnen beschrijven, is dat nu vaak een bijzonder beestje. Er zijn echter ook soorten die volgens de literatuur worden aangemerkt als “algemeen” of “veel voorkomend”, maar nog nooit zijn waargenomen in het reservaat. Vandaag kwamen we zo’n soort tegen: de Hourglass Tree Frog (Dendropsophus ebraccatus). (meer…)

Vogels spotten in Costa Rica

Costa Rica, een land waarvan bijna de helft bestaat uit regenwoud, is een waar vogelparadijs. Meer dan 900 soorten vogels en één van de weinige plekken op aarde waar per vierkante kilometer, zo veel vogelsoorten te vinden zijn. Eén van de meest mooie en bijzondere vogels die zijn habitat heeft in Costa Rica, is wel de Resplendent Quetzal. (meer…)

Morpho vlinder in Costa Rica

Deze prachtige blauwe vlinder van wel 15-20 cm breed lijkt met elke vleugelslag te verschijnen en weer te verdwijnen. Zijn onderkant is namelijk een slim trucje van Moeder Natuur. Aan de onderkant is hij onopvallend rood-bruin, met oogjes om aanvallers af te schrikken. Het felle iriserende blauw is dan weer om de competitie af te schrikken en vrouwtjes aan te trekken. (meer…)

CO2 opslag bomen – Hoe werkt het?

We weten allemaal wel hoe belangrijk bomen en planten zijn voor het produceren van zuurstof en het opnemen van CO2. Zéker de laatste tijd is er veel nieuws over de klimaatcrisis, opwarming van de aarde, zeespiegelstijging, CO2-compensatie en het belang van behoud van bomen, planten en bossen. In deze blog wat achtergrond informatie over hoe bomen nu onze CO2 uitstoot opslaan. (meer…)