Bedreigde Groene Ara’s laten zich weer zien!

Bedreigde Groene Ara’s laten zich weer zien!

Costa Rica is één van de landen waar de met uitsterven bedreigde Groene Ara (Ara ambiguus) voorkomt. Tientallen jaren geleden was de soort hier bijna uitgestorven door vernietiging van haar leefgebied maar vooral ook omdat de favoriete boom (Dipteryx panamensis) van deze spectaculaire vogel voor het waardevolle hout werd gekapt. Dit gebeurde al sinds de tijd dat de Spanjaarden hier voet aan land zetten en het hoogwaardige hout voor de schepen nodig hadden. Niet alleen eet de Groene Ara de vruchten en zaden van de “Almendro de Montaña”, ook nestelt de vogelsoort vrijwel uitsluitend in de holen die ontstaan in de stammen van deze eeuwenoude bomen. De kap van Almendro is al jaren verboden in Costa Rica en de soort herstelt zich langzaam in delen van het land.

De Groene Ara in het Work with Nature reservaat
Wist je dat sommige ara paartjes of kleine groepen van deze schitterende vogels ook in het dorp San Miguel en het reservaat te zien zijn? Bewaker Alex belde ons op omdat hij meerdere Ara’s in een boom bij zijn huis aantrof.
De vogels hangen nu al meerdere dagen in het dorp. Over een paar jaar kunnen ze zich in het reservaat te goed doen aan “onze eigen” Almendros, waarvan de stichting er honderden heeft geplant in het herbebossingsgebied.

Wil je meer lezen over welke dieren er allemaal te bewonderen zijn tijdens het regenseizoen in het Work with Nature reservaat?
Lees dan hier het vorige blog over “De Glaskikkers”

Hopelijk tot snel bij onze volgende fotoserie!