CO2-compensatie: hoe werkt dat?
CO2

CO2-compensatie: hoe werkt dat?

Wil jij je CO2 compenseren? Maar heb je geen idee hoe CO2-compensatie werkt? In dit artikel vertellen we je alle in en outs over CO2-compensatie. Zodat jij jouw CO2-uitstoot kan verminderen en op een goede manier kan compenseren. 

Redenen om CO2 te compenseren

Misschien wil je wel CO2-neutraal leven leiden, je vliegreis compenseren of de CO2-uitstoot van je bedrijf verminderen. Wat voor reden je ook hebt om CO2 te gaan compenseren: de belangrijkste reden is klimaatverandering. Bij bijna alles wat je doet komt het broeikasgas koolstofdioxide (CO2) vrij. Vooral als we fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas verbranden ontstaat er veel CO2. Dit zorgt ervoor dat het CO2-gehalte in onze atmosfeer ernstig verhoogd is. Door deze stijging houdt de aarde meer warmte vast. Als gevolg hiervan krijgen we te maken met klimaatverandering in de vorm van:

  • Zeespiegelstijging door het smelten van poolkappen
  • Extremer weer: meer en hevige hittegolven en regenbuien
  • Uitdroging van sommige delen op aarde
  • Wereldwijde verzuring: tast leven in het zeewater aan

Door CO2-uitstoot te verminderen en te compenseren kunnen we het CO2-gehalte in de atmosfeer terugdringen tot een niveau waarbij de aarde niet te veel opwarmt en leefbaar blijft voor mens en dier. 

 

co2 compenseren

Hoe werkt CO2-compensatie? 

Bij CO2-compensatie zorg je ervoor dat er in ruil voor de CO2-uitstoot die jij veroorzaakt ergens anders minder CO2 wordt uitgestoten of CO2 uit de lucht wordt gehaald. Er zijn verschillende manieren om CO2 te compenseren. Zo kun je bomen planten, investeren in projecten waar energie mee wordt bespaard en alternatieven die slecht zijn voor het milieu vervangen door milieuvriendelijker alternatieven. 

Broeikasgassen verspreiden zich over de hele aarde, dus jouw CO2-compensatie hoeft niet in Nederland te gebeuren. Als jij in Amsterdam CO2 veroorzaakt, kun je dat laten compenseren via een windmolenpark in Groningen, maar ook bijvoorbeeld door bomen te planten in Costa Rica. 

 

Hoe kan ik zelf CO2 compenseren?

Door jouw footprint in kaart te brengen, weet je hoeveel CO2 je uitstoot. Je kunt deze uitstoot op allerlei manieren reduceren en de resterende CO2 compenseren. Zelf een windmolen bouwen of bomen platen is lastig. Daarom zijn er allerlei organisaties en bedrijven die CO2-compensatie voor jou regelen. 

Zo kun je bij sommige vliegmaatschappijen en reisorganisaties bij het boeken meteen aangeven dat je je CO2-uitstoot van je vliegreis wilt compenseren. Je betaalt dan een bedrag bovenop de reissom. FlyGRN is een vergelijkingssite voor vliegtickets die de CO2-uitstoot van jouw vlucht helemaal of gedeeltelijk compenseert. 

Bij sommige energiebedrijven kan je de CO2-uitstoot van jouw gasverbruik laten compenseren, bijvoorbeeld door te investeren in duurzame energie of door bomen te laten planten. 

Via internet kun je ook zelf je CO2 compenseren. Bereken je CO2-uitstoot en kies zelf een organisatie, zoals Adopteer Regenwoud, Fair Climate Fund, Hivos en Trees for All die jouw CO2 kunnen compenseren. Kies een organisatie die bij jouw idealen past en verdiep je in hoe ze hun CO2 compenseren. Gebeurt dit op een goede manier? Zijn er lokale organisaties bij betrokken? Is hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling transparant? Hebben ze een keurmerk? 

 

CO2-compensatie keurmerk 

Met een Gold Standard Klimaatcompensatie keurmerk weet je zeker dat het bedrijf of de organisatie die jouw CO2 compenseren dit op een goede manier doet. Deze projecten zorgen echt voor CO2-vermindering, dragen bij aan een duurzame ontwikkeling en werken samen met lokale organisaties.

 

Wat kost CO2-compensatie?

De kosten om je CO2-uitstoot te compenseren vallen heel erg mee. Wil je een retourvlucht naar Portugal, Spanje of Griekenland compenseren? Dan kost je dat enkele tientjes. Let er wel op dat goedkope aanbieders vaak alleen de CO2-uitstoot van de vliegreis compenseren en niet het volledige klimaateffect van vliegen. Als je het geld kunt missen kies dan voor de meest uitgebreide compensatie. Wil je bijvoorbeeld je energieverbruik compenseren? Dan kost dit voor een gemiddeld huishouden dat jaarlijks 1500 m3 gas en 3300 kWh stroom gebruikt zo’n 45 à 65 euro.

Bedenk wel dat je CO2-uitstoot verminderen, altijd nog beter is voor het klimaat dan CO2 compenseren. Maak dus groenere en duurzamere keuzes op het gebied van reizen en eten. Maak je huis energiezuiniger en probeer zelf minder energie te gebruiken die opgewekt is met fossiele brandstoffen. De CO2-uitstoot die overblijft kun je dan compenseren. 

Nieuwsgierig wat het jou kost om je CO2-uitstoot te compenseren? Gebruik CO2-calculator