Costa Ricaans Regenwoud: de compensatie voor C02 uitstoot
Help mee het regenwoud in Costa Rica te beschermen en compenseer jouw CO2-uitstoot!
Het regenwoud, de longen van onze aarde. Dit tropisch gebied heeft een zeer belangrijke rol in de strijd tegen het broeikaseffect. Door de uitstoot van CO2 wordt de aarde opgewarmd als een broeikaseffect. Het regenwoud is onze beschermer, door CO2 op te nemen en O2 (zuurstof) terug te geven. Door menselijke activiteiten zoals het verbranden van fossiele brandstoffen is de balans van het broeikaseffect verstoord. Dit resulteert erin dat de aarde opwarmt, met vervelende gevolgen voor al het leven op aarde… Maar daar kun jij wat aan doen!
Omslagpunt voor het regenwoud is in zicht door ontbossing Het is cruciaal om ons prachtige stukje wereld te beschermen. Nu zijn zij onze beschermer van de wereld, maar door ontbossing kan dit de andere kant op draaien. Uitbreiding van landbouwgrond betekent namelijk dat biodiversiteit verloren gaat: er blijft minder ruimte over voor wilde dieren en het aantal soorten planten. Ons natuurlijke systeem wordt verstoort.
CO2-compensatie in regenwoud wereld Weet jij waar jouw producten vandaan komen? Veel producten zoals koffie en cacao komen uit ons (voormalig) tropische gebied. Het gebied heeft plaatsgemaakt voor landbouwgrond. De oplossing ligt eigenlijk helemaal niet zo ver van ons af: het behouden en onderhouden van het tropische regenwoud. Met volledige toewijding beschermen wij zowel dit regenwoud als de biodiversiteit. Bekijk onze aanpak.
Hoe compenseer jij jouw CO2-uitstoot?
Adopteer Regenwoud weet hoeveel kilogram CO2 het regenwoud gemiddeld per vierkante meter vasthoudt. We kijken op basis van jouw reis- en rijgedrag hoeveel m2 regenwoud je zou moeten adopteren om jouw uitstoot te compenseren. Weet je dat je met het compenseren van jouw CO2-uitstoot letterlijk een stukje regen ‘’goud’’ in handen hebt? De euro’s gaan direct naar het aankopen van vierkante meters regenwoud (het goud dus).
Voorbeeld CO2 berekening Een simpel rekensommetje: je woont in Nederland en ieder jaar rijd je met je benzine auto naar Zuid-Frankrijk om vakantie te vieren. Jouw auto rijdt gemiddeld 1 op 15. Voor een retourrit van 2400 km betaal je maar €3,73 per maand waarvoor Adopteer Regenwoud 18 m2 aan Costa Ricaans regenwoud kan beschermen! Dat wil jij toch ook? Als bedankje krijg je van ons een mooi digitaal certificaat.
Wist je dat er wereldwijd per seconde een voetbalveld aan bomen wordt gekapt? Adopteer Regenwoud zet zich met haar vele partners in om ontbossing tegen te gaan. Onze vrijwilliger Annemarie heeft er een blog over geschreven.
Wil jij je CO2 compenseren? Maar heb je geen idee hoe CO2-compensatie werkt? In dit artikel vertellen we je alle in en outs over CO2-compensatie. Zodat jij jouw CO2-uitstoot kan verminderen en op een goede manier kan compenseren. (meer…)
De mensheid heeft door de eeuwen heen ontelbare hectares bos gekapt. Maar niet alle bossen zijn hetzelfde. Natuurlijk, een bos in Costa Rica heeft bomen en eekhoorns, net zoals een bos hier in Europa. Maar alhoewel we zeker vergelijkingen kunnen trekken tussen onze gematigde bossen en tropische bossen, zijn er misschien nog wel meer verschillen dan vergelijkingspunten. In deze blog gaan we dieper in op waarom het kappen van tropisch regenwoud nog veel desastreuzer is en hoe de gevolgen veel verder reiken. En gekapt wordt er zeker nog. Wereldwijd verloren de tropen 4,1 miljoen hectare primair bos in 2022, 10% meer dan in 2021, zo rapporteerde het platform Global Forest Watch.(meer…)
We weten allemaal wel hoe belangrijk bomen en planten zijn voor het produceren van zuurstof en het opnemen van CO2. Zéker de laatste tijd is er veel nieuws over de klimaatcrisis, opwarming van de aarde, zeespiegelstijging, CO2-compensatie en het belang van behoud van bomen, planten en bossen. In deze blog wat achtergrond informatie over hoe bomen nu onze CO2 uitstoot opslaan. (meer…)
Duurzaamheid is een veelgebruikt woord dat op veel manieren ingezet wordt, duurzaamheid kan bijvoorbeeld betekenis hebben in relatie tot milieu en klimaat maar ook sociaal en economisch kan het een invulling krijgen. Doordat het zo’n ruim begrip is, kan het best lastig zijn om goed te begrijpen wat duurzaamheid eigenlijk betekent en waarom het zo belangrijk is. Het Van Dale Woordenboek beschrijft duurzaam met 3 definities; ‘’lang durend, aan weinig slijtage onderhevig en het milieu weinig belastend’’. Duurzaamheid is dus eigenlijk een woord dat aangeeft dat er rekening gehouden wordt met de impact dat iets heeft op de wereld nu, maar ook voor de komende generaties, en de toekomst van de aarde. Men wil hier uiteindelijk mee zeggen: hier is over nagedacht! (meer…)
Ga jij binnenkort op reis? Maar wil je je niet schuldig voelen aan de hoeveelheid CO2-uitstoot die jij veroorzaakt door het vliegtuig te pakken naar die verre zonnige vakantiebestemming of je dagelijkse ritje met de auto naar kantoor? Compenseer dan je CO2-uitstoot en adopteer een stukje tropisch regenwoud!(meer…)
Vakantie vieren: we love it! Maar heb jij wel eens stilgestaan wat voor impact jouw vakantie heeft op het milieu? Een verre reis naar een tropisch oord, met het hele gezin naar de camping in Frankrijk of toch gezellig naar Center Parcs in eigen land? Hoe duurzaam is dat eigenlijk? En hoe maak jij je reis toch duurzaam? Is duurzaam reizen wel mogelijk? Gelukkig kun je jouw ecologische footprint op een aantal manieren minimaliseren. Wij geven je een aantal tips hoe jij je reis toch duurzamer kunt maken. (meer…)