Duurzaam reizen, hoe werkt dat?
CO2

Duurzaam reizen, hoe werkt dat?

Vakantie vieren: we love it! Maar heb jij wel eens stilgestaan wat voor impact jouw vakantie heeft op het milieu? Een verre reis naar een tropisch oord, met het hele gezin naar de camping in Frankrijk of toch gezellig naar Center Parcs in eigen land? Hoe duurzaam is dat eigenlijk? En hoe maak jij je reis toch duurzaam? Is duurzaam reizen wel mogelijk? Gelukkig kun je jouw ecologische footprint op een aantal manieren minimaliseren. Wij geven je een aantal tips hoe jij je reis toch duurzamer kunt maken.

Wat verstaan we onder duurzaam reizen

Duurzaam reizen is een manier van reizen waarbij je positieve impact uitoefent op de natuur, de economie, het dierenwelzijn en het sociale welzijn van de samenleving. In onze ogen betekent dat dus niet dat je berekent hoeveel CO2-uitstoot jouw reis heeft veroorzaakt en deze compenseert om je schuldgevoel af te kopen. Voor ons betekent duurzaam reizen dat je bewuste keuzes maakt, bedachtzaam omgaat met de natuur, zoveel mogelijk rekening houdt met het milieu en zorgt voor zo min mogelijk impact op de lokale bevolking. Heb je het gevoel dat je in je eentje niets kunt veranderen? Move on! De meeste invloed op het welzijn van de natuur, mensen en dieren heb je zelf door simpelweg bepaalde keuzes te maken tijdens je vakantie. 

duurzaam reizen

Op welke manier kun je duurzaam reizen

Een duurzame reis begint bij het kiezen van je bestemming. Waar je heengaat, zal namelijk voor het grootste gedeelte de wijze van het vervoer bepalen. Het vervoer naar je vakantiebestemming zorgt namelijk voor de grootste uitstoot van gassen die het broeikaseffect versterken en voor luchtvervuiling zorgen. Wie naar een ander continent gaat is vaak al aangewezen op het vliegtuig. Blijf je dichter bij huis dan heb je de keus om voor een milieuvriendelijker vervoersmiddel te kiezen. Zo kun je door met de trein te reizen wel tot 90 procent CO2-uitstoot besparen. Ook met een busreis bespaar je in vergelijking met een vliegreis de helft aan CO2-uitstoot. De milieuvriendelijkste manier om te reizen blijft natuurlijk met de benenwagen of de fiets. 

Duurzaam reizen op je vakantiebestemming

Eenmaal aangekomen op je bestemming, houden de duurzame opties nog niet op. Zo is het belangrijk om stil te staan bij de impact die je maakt op de lokale natuur en cultuur. Zo komt er door toerisme meer afval terecht in deze gebieden en leg je als toerist vaak onbewust beslag op schaarse middelen zoals brandstof, voedsel en water. Daar staat tegenover dat toerisme een belangrijke bron van inkomsten is en daarom een positieve invloed kan hebben op de lokale economie. 

duurzaam reizen

Kies voor een duurzaam verblijf

Een van de bewuste keuzes die je kunt maken op je bestemming is je verblijf. Kamperen is het milieuvriendelijkste vakantieverblijf. Hotels en vakantiehuisjes belasten het milieu ongeveer evenveel: onthoud hoe luxer ze zijn, hoe meer ze het milieu belasten. Maak je verblijf duurzamer door te kiezen voor een ecohotel, lodge, resort of hostel. Deze werken met een circulaire werkwijze, waarbij producten en grondstoffen hergebruikt worden. Ze zelf groene energie opwekken, hun eigen groe

nte en fruit verbouwen en zorgen dat afval gerecycled wordt. Wil je dat jouw verblijf direct bijdraagt aan het welzijn van de lokale bevolking? Verblijf dan in homestay’s. Hierbij slaap je bij locals.

Gebruik minder plastic op reis

Een andere manier op duurzaam te reizen op je plek van bestemming is minder plastic te gebruiken. Neem je eigen linnen boodschappentasje mee, koop een herbruikbare drinkwaterfles met filter en gebruik geen rietjes. Plastic vormt namelijk een serieuze bedreiging voor de natuur: het is niet biologisch afbreekbaar en bovendien is het vrijwel niet te verwerken.

Kies voor duurzame uitjes en excursies

Zwemmen in zeeën, meren en rivieren hebben nauwelijks negatieve gevolgen voor het milieu. Dat geldt ook voor snorkelen en duiken. Raak koraal niet aan als je gaat snorkelen en gebruik zonnebrand zonder oxybenzone, dit is namelijk een schadelijk stof waardoor koraal afsterft. Wandelen en mountainbiken zijn ook milieuvriendelijk, zolang je op de paden en de routes blijft. Vermijd excursies waarbij wilde dieren in hokjes zitten of vastgeketend aan kettingen zitten. Wilde dieren horen thuis in het wild en zijn er niet om jou te vermaken. 

Go local

Koop op de lokale markt in lokale winkels en overweeg duurzame lokale initiatieven extra te ondersteunen met donaties of door het bezoeken van werkplaatsen waar duurzame souvenirs gemaakt worden. Let er wel op dat de souvenirs niet gemaakt zijn van wilde planten en dieren. 

Duurzaam vliegen

Duurzaam vliegen bestaat niet. Ga je toch vliegen? Kies dan voor een directe vlucht van een maatschappij die actief let op het milieu. Met een overstap vlieg je vaak met een omweg, waardoor de CO2-uitstoot hoger is. Draag daarom jouw steentje bij door een vlucht te boeken met zo min mogelijk overstappen. Kies daarnaast voor zowel vertrek als aankomst voor het dichtsbijzijnde vliegveld voor een efficiënte vliegreis. Kies ook altijd voor de economy class. Business class vliegen betekent meer luxe en ruimte en hoe meer ruimte jij als passagier inneemt, hoe meer CO2-uitstoot in verhouding voor jouw rekening is. Vlucht geboekt? Compenseer je dan je CO2-uitstoot en maak je vlucht CO2-neutraal!  

duurzaam reizen

Duurzaam reizen met de auto

Kies je voor een autovakantie? Om je autorit duurzamer te kunnen maken kun je samen met meerdere mensen in één auto reizen. Gebruik ook een zuinige en goed onderhouden auto met de juiste bandenspanning. Door zuinig te rijden bespaar je ook brandstof. Zuinig rijden betekent: goed anticiperen, vroeg schakelen en een constante snelheid rijden. Wie 100 rijdt in plaats van 120 bespaart wel tot 20 procent brandstof. Bovendien geniet je meer van de reis als je het rustiger aan doet. Wil jij je autorit naar je vakantiebestemming volledig CO2-neutraal maken? Bereken dan je CO2-uitstoot en kies een organisatie waar jij je CO2 kan compenseren door bijvoorbeeld bomen te planten. 

 

Meer weten over duurzaam reizen?

Heb je vragen over duurzaam reizen of over CO2 compenseren? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag duurzaam op weg!

CO2 opslag bomen – Hoe werkt het?

We weten allemaal wel hoe belangrijk bomen en planten zijn voor het produceren van zuurstof en het opnemen van CO2. Zéker de laatste tijd is er veel nieuws over de klimaatcrisis, opwarming van de aarde, zeespiegelstijging, CO2-compensatie en het belang van behoud van bomen, planten en bossen. In deze blog wat achtergrond informatie over hoe bomen nu onze CO2 uitstoot opslaan. (meer…)

CO2

Costa Ricaans Regenwoud: de compensatie voor C02 uitstoot

Help mee het regenwoud in Costa Rica te beschermen en compenseer jouw CO2-uitstoot!

Het regenwoud, de longen van onze aarde. Dit tropisch gebied heeft een zeer belangrijke rol in de strijd tegen het broeikaseffect. Door de uitstoot van CO2 wordt de aarde opgewarmd als een broeikaseffect. Het regenwoud is onze beschermer, door CO2 op te nemen en O2 (zuurstof) terug te geven. Door menselijke activiteiten zoals het verbranden van fossiele brandstoffen is de balans van het broeikaseffect verstoord. Dit resulteert erin dat de aarde opwarmt, met vervelende gevolgen voor al het leven op aarde… Maar daar kun jij wat aan doen! (meer…)

CO2

CO2-compensatie: hoe werkt dat?

Wil jij je CO2 compenseren? Maar heb je geen idee hoe CO2-compensatie werkt? In dit artikel vertellen we je alle in en outs over CO2-compensatie. Zodat jij jouw CO2-uitstoot kan verminderen en op een goede manier kan compenseren.  (meer…)