Het regenseizoen deel 1: Glaskikkers
In de Caribische laaglanden van Costa Rica valt de meeste regen in mei t/m augustus. Dat het regent is natuurlijk goed voor al het leven, maar kan behoorlijk lastig zijn voor onze biologen in het Work with Nature reservaat; de paden worden modderig, de was droogt niet en het project is soms kort onbereikbaar doordat rivieren zich vullen. Zijn er ook voordelen aan dagenlange regenbuien? Jazeker! De kikkers laten zich zien!
In deel 1 van de fotoserie over het regenseizoen lezen jullie alles over: de glaskikkers.
Glaskikkers zijn een bijzondere groep amfibieën, de kleine (2-4 cm) kikkers hebben transparante buikjes waardoor de organen zichtbaar zijn. Om ervoor te zorgen dat hun eieren niet worden opgegeten door andere dieren, leggen ze de ei pakketjes op bladeren die boven snelstromend water groeien. De eieren ontwikkelen zich op het blad en als de kikkervisjes groot genoeg zijn breken ze uit hun ei pakketje en vallen ze in het troebele water.
Overdag verstoppen glaskikkers zich in vegetatie. Alleen tijdens regenachtige nachten zijn de meeste soorten zingend op bladeren boven beekjes te lokaliseren. In het reservaat van de stichting zijn verschillende soorten glaskikkers gevonden, de één nog mooier en aandoenlijker dan de ander. Hieronder een greep uit de soorten, waarvan sommige erg slecht tegen verstoring en vervuiling kunnen. Klik op de afbeelding om ze te vergroten.
Nieuwsgierig geworden naar het regenseizoen deel 2? Klik dan hier