“Op de Work with Nature farm werk ik aan het onderzoeken, opzetten en planten van een productief voedselbos. In de voorbereiding heb ik negen zogeheten ‘plots’ neergezet op strategische plekken. Binnen deze plots onderzoek ik de biodiversiteit boven en onder de grond, zo probeer ik alle aanwezige planten te determineren en onderzoek ik al hun karakteristieken omdat deze iets zeggen over de bodem. Verder onderzoek en peil ik het bodemwater, dit zegt bijvoorbeeld veel over de zuurgraad en de type planten die er kunnen groeien. Door middel van observeren en tellen weet ik welke insecten en kleine amfibieën het terrein bezoeken. Al deze informatie neem ik mee om een uiteindelijk keuze te kunnen maken over welke gewassen we gaan aanplanten”.
Voedselproductie voor de farm
“Binnen de stageperiode wil ik het voedselbos volledig beplant hebben en een bijbehorende schematische plattegrond afleveren. Op basis van het vooronderzoek en data worden zaden en stekjes in de grond geplaatst. Uiteraard is het voedselbos bedoelt voor de uiteindelijke productie en het telen van onder andere vruchten en kruiden. Mogelijke aanvullingen in de toekomst zijn het bijplanten van andere gewassen en monitoring van de huidige beplanting.”
Benieuwd naar meer nieuws over het onderzoek in Costa Rica? Klik hier
Lijkt het jou leuk om ook onderzoek te doen in het Work with Nature reservaat in Costa Rica?
De mensheid heeft door de eeuwen heen ontelbare hectares bos gekapt. Maar niet alle bossen zijn hetzelfde. Natuurlijk, een bos in Costa Rica heeft bomen en eekhoorns, net zoals een bos hier in Europa. Maar alhoewel we zeker vergelijkingen kunnen trekken tussen onze gematigde bossen en tropische bossen, zijn er misschien nog wel meer verschillen dan vergelijkingspunten. In deze blog gaan we dieper in op waarom het kappen van tropisch regenwoud nog veel desastreuzer is en hoe de gevolgen veel verder reiken. En gekapt wordt er zeker nog. Wereldwijd verloren de tropen 4,1 miljoen hectare primair bos in 2022, 10% meer dan in 2021, zo rapporteerde het platform Global Forest Watch.(meer…)
Voor mijn opleiding Bedrijfsleider Dierverzorging Wildlife heb ik meerdere stages gelopen, meestal draaiden die om dierverzorging maar dit keer koos ik ervoor om een ander type organisatie te bezoeken. In augustus 2023 landde ik in Costa Rica om 8 weken door te brengen bij het onderzoeksproject van Adopteer Regenwoud. (meer…)
En dan sta je daar, boven op een heuveltop, lekker een beetje te huilen. Of toch verwoede pogingen te doen om je medevrijwilliger niet te laten zien hoe aangedaan je bent. Mijn naam is Zoë, ik woon dichtbij Hasselt in België. Ik ben leerkracht in het volwassenenonderwijs, en enthousiaste, maar zeer beginnende leerling wanneer het aankomt op de natuur. Graag vertel ik jullie over mijn prachtige ervaringen als vrijwilliger in het reservaat van Adopteer Regenwoud. (meer…)
Vanaf begin mei liep ik stage bij Work with Nature, hier heb ik echt de tijd van mijn leven ervaren. Ik heb samen met mede student Max een onderzoek gedaan naar de dagvlinder populaties in drie verschillende habitattypes. En dankzij de fantastische ondersteuning van de begeleiders Maarten en Hanneke is het uitgegroeid tot een project waar ik heel trots op ben. (meer…)
Veel mensen griezelen een beetje van de gier, juist vanwege hun specifieke uiterlijk en het feit dat ze kadavers eten. Gieren zijn echter onmisbaar voor de natuur, het zijn echte schoonmakers. Lees hier alles over gieren en waarom ze onmisbaar zijn voor het ecosysteem.
Britt van Houten, 21 jaar – Hbo Toegepaste Biologie – stageduur: 9 weken Onderzoek naar zoogdieren in Costa Rica “In samenwerking met Work with Nature bekijken we de invloed die mensen hebben (gehad) op de biodiversiteit en de ontwikkeling daarvan op de natuur. Het terrein van Work with Nature kent momenteel zeven habitats met elk […]
Geschreven door: vrijwilliger Claire Doisy uit Frankrijk
Wanneer je bij Adopteer Regenwoud in Costa Rica verblijft, zul je zeker één van de sleutelfiguren van het project ontmoeten: Gerald. Deze glimlachende jongeman, waarvan niemand echt de leeftijd weet, zal je helpen een weg door de jungle te vinden en zal je leren om een machete te gebruiken. Hij weet ongeveer alles wat er te weten valt over bomen en insecten, en wanneer je het geluk hebt een Nederlander te zijn, kan hij zelfs een gesprekje met je aanknopen in jouw moedertaal. Gerald is een discreet persoon die zichzelf onmisbaar heeft gemaakt, in zowel de tuin als in de jungle vindt hij altijd zijn weg. (meer…)
World Family Day, ook bekend als Internationale Dag van het Gezin, wordt wereldwijd gevierd op 15 mei om de waarde van familiebanden en gezinsrelaties te erkennen. Op deze dag wordt de nadruk gelegd op ondersteuning, liefde en samenwerking binnen families.
Hoewel we bij ‘Adopteer Regenwoud’ natuurlijk allemaal een beetje familie zijn, willen we vandaag een bijzondere familie binnen onze organisatie in het zonnetje zetten. Dit jonge koppel, vergezeld door hun twee jonge avonturiers, verhuisde naar Costa Rica en zet zich dag en nacht in voor het behoud van het regenwoud. Ik sprak met Hanneke, de vrouw van mede-oprichter Maarten. Hanneke is een kracht op zichzelf en haar inzet en enthousiasme zijn onmisbaar voor onze stichting, zoals elke vrijwilliger en student zal beamen. (meer…)