Bescherming van de Bromelia en Costa Ricaans regenwoud: onze samenwerking met de Bromelia Specialist

Bescherming van de Bromelia en Costa Ricaans regenwoud: onze samenwerking met de Bromelia Specialist

Ontdek onze bijzondere samenwerking met de Bromelia Specialist, waar passie voor de Bromelia plant en het behoud van Costa Ricaans regenwoud samenkomen. Al drie jaar ondersteunt de Bromelia Specialist het werk van Adopteer Regenwoud in het beschermen van de oorsprong van de Bromelia plant, terwijl zij Europa voorzien van de prachtigste Bromelia producten.

Achter de schermen bij de Bromelia Specialist

Stap binnen in de groene oase van de Bromelia Specialist in De Kwakel, waar passie voor planten tot leven komt. Als toonaangevende expert in veredeling, productie en distributie van Bromelia artikelen, vormen zij het kloppende hart van de Europese markt. Ontmoet Wendy Klein, de bevlogen marketing manager die ons meeneemt in hun betrokkenheid bij het behoud van de Bromelia plant in Costa Rica. “Onze samenwerking met Adopteer Regenwoud past perfect bij onze missie om de genetische diversiteit van de Bromelia te beschermen en te behouden.”

De oorsprong van de Bromelia

De historische wortels van de Bromelia liggen in de weelderige jungles van Midden- en Zuid-Amerika. Bewust van de bedreigingen door ontbossing ontstond het idee om samen te werken met de Bromelia Specialist. In 2021 bundelden Matthijs namens Adopteer Regenwoud en Wendy namens de Bromelia Specialist de krachten om de de roots van de plant in Costa Rica te beschermen. 

De Bromelia Specialist vindt het belangrijk om de genetica van de Bromelia goed te beschermen. Met een diepgaand proces van kruisingen en selectie worden nieuwe Bromelia soorten ontwikkeld, waarbij elk nieuwe exemplaar gemiddeld tien jaar zorgvuldige aandacht vereist. De Bromelia is in Europa een hele geliefde binnenplant. Wendy: “Er zijn natuurlijk al veel soorten, maar de kwekers bij de Bromelia Specialist zijn samen met veredelaars over de hele wereld continu bezig om de Bromelia’s verder te ontwikkelen. Van de kleuren van een bromelia worden mensen gewoon heel vrolijk!”

Boeiende feiten over de Bromelia plant:

  • Sommige Bromelia soorten geven ’s nachts zuurstof af, zoals de Achmea Bromelia en de Ananasplant, waardoor ze perfect zijn als slaapkamerplanten en zelfs anti-snurk eigenschappen hebben.
  • Hoewel de Bromelia maar één keer bloeit, groeien er na de bloei stekjes aan de zijkant van de stam die je kunt stekken. Met geduld en liefdevolle zorg kunnen deze stekjes na ongeveer een jaar tot bloei komen.
  • In de Costa Ricaanse jungle groeien Bromelia’s op smalle lianen en hoog in bomen, waar ze water opvangen in hun kelk, een bron van leven voor vogels, insecten en apen. 
  • Om de Bromelia lang te laten bloeien, geef je hem een lichte plek (niet direct in de zon) en water in de kelk eens per 2 tot 3 weken. Met liefde kan de bloei tot wel 3 tot 6 maanden duren.

Wat het partnerschap inhoudt

Samen met de Bromelia Specialist hebben we concrete acties ondernomen om de Bromelia planten in hun natuurlijke habitat te beschermen. Wendy vertelt enthousiast:Samen hebben we al duizenden vierkante meters regenwoud kunnen adopteren door verschillende acties.” Door gezamenlijke inspanningen hebben we al 4.321 m² regenwoud kunnen adopteren en behouden, waardoor de biodiversiteit en ecologische balans worden bevorderd. Wendy benadrukt:

Wij waren op zoek naar een goed doel dat past bij ons product en zo kwamen we uit bij Adopteer Regenwoud. Door de kleinschaligheid en transparantie die de stichting heeft en met de geweldige energie van de enthousiaste mensen die aan de organisatie verbonden zijn was de keuze snel gemaakt. Iedereen bij Adopteer Regenwoud heeft echt een hart voor het regenwoud.”

Onze samenwerking is een lichtend voorbeeld van wat mogelijk is wanneer organisaties hun krachten bundelen voor een gemeenschappelijk doel. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst voor de Bromelia plant en het kostbare regenwoud van Costa Rica, en we zijn dankbaar voor de voortdurende steun van onze gewaardeerde partner.

 

Zou jij ook partner van de Stichting Adopteer Regenwoud willen worden?

Neem dan een kijkje op onze partnerpagina voor de mogelijkheden.