Ik wil geld doneren aan een goed doel

Ik wil geld doneren aan een goed doel

Is een van jouw goede voornemens geld doneren aan een goed doel? Maar weet je niet zo goed welk goed doel je wilt steunen? Er zijn namelijk honderden goede doelen om uit te kiezen. Maar hoe kies je nou een goed doel uit die echt een verschil maakt in de wereld. Wij helpen je op weg om een bewust te kiezen. Want geld doneren doe je niet zomaar.

Welke goede doelen kan ik steunen?

Op de website van goededoelen.nl vind je een overzicht van alle goede doelen in Nederland. Hier kun je filteren op acht thema’s: natuur en milieu, gezondheid, welzijn, internationale hulp en mensen, onderwijs, kunst en cultuur, religie en levensbeschouwing en dieren. Voor het kiezen van een goed bedenk welk thema jij het belangrijkste vindt.

Geld doneren aan goede doelen wereldwijd of lokaal - Adopteer RegenwoudLokaal of wereldwijd

Heb je een thema gekozen? Maak dan een keus of je een lokaal doel wilt steunen of juist een doel wat wereldwijd werkzaam is. Doneer je aan een lokaal doel, dan kun je vaak beter de impact ervan volgen. Maar een wereldwijd doel heeft weer groter bereik. Nog een vraag die je jezelf kunt stellen: wil je een groot of klein initiatief steunen? Een klein initiatief heeft jouw gift misschien wel meer nodig dan een groot doel, maar je geld kan bij een bekende, grotere, organisaties weer efficiënter worden besteed. 

Check het jaarverslag 

Best lastig om op deze vragen antwoorden te geven als je een goed doel wilt kiezen. Je inlezen in de organisatie kan hierbij ontzettend helpen. Wat zijn de missie en visie – zoals die van Adopteer Regenwoud – van het goede doel? In hoeverre komen die overeen met jouw waarden? Bekijk ook het jaarverslag. Die vind je heel makkelijk op elke website van een goed doel. Geeft de organisatie geld uit aan dingen die jij belangrijk vindt? Welk percentage gaat daadwerkelijk naar het doel? En zijn er geen gekke kostenposten? Check het en besluit aan de hand hiervan welk goed doel je wilt gaan steunen.

CBF keurmerk

Geld doneren CBF keurmerk - Adopteer RegenwoudGoed doel gekozen dan is het slim om te checken of dit doel erkend is door het CBF. Dit is een organisatie die toetst of goede doelen aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Natuurlijk zijn er ook niet-erkende doelen die uitstekend werk verrichten. Daarbij gaat het vaak om kleinschalige projecten of lokale initiatieven. Het punt is alleen dat als je hieraan doneert je dit niet zeker weet, omdat het niet onafhankelijk is gecontroleerd. Als je een organisatie tegenkomt zonder Erkenning van het CBF, dan moet je zelf huiswerk verrichten om zeker te weten dat jouw bijdrage goed wordt besteed. 

Welke goede doelen en organisaties zijn er in Nederland?

Op de website van goededoelen.nl vind je alle goede doelen in Nederland. Hiervan hebben 649 doelen in Nederland een Erkenning van het CBF. Dat zijn organisaties die getoetst zijn door het CBF en aan strenge kwaliteitseisen voldoen. Bijvoorbeeld of het goede doel transparant is over de financiën, zorgvuldig omgaan met geld en doet wat het belooft. Is dit het geval? Dan kun je erop vertrouwen dat het goede doel zich inzet voor een betere wereld en tegelijkertijd netjes omgaat met jouw donatie. 

Top 10: Beste goede doelen in Nederland

  1. KWF kankerbestrijding
  2. CliniClowns
  3. Het Rode Kruis
  4. Wereld Natuur Fonds
  5. KiKa 
  6. Ronald McDonald Kinderfonds
  7. Nederlandse Hartstichting
  8. Dierenbescherming
  9. Unicef
  10. Artsen zonder Grenzen

Donateur worden?

Heb je een goed doel gevonden waar je aan wil doneren? Beslis daarna ook hoeveel je wilt geven aan het goede doel. Het is mooi geld te doneren, maar jouw financiële toekomst moet daar niet onder lijden. Heb je een eigen bedrijf? Dan kan je als bedrijf ook een goed doel gaan steunen. Geld schenken aan een goed doel levert je dan ook nog eens belastingvoordeel op. 

Wie effectief wilt doneren, kan het beste geld doneren aan goede doelen in lagelonenlanden. Als je je geld aan een internationale organisatie met wereldwijde impact geeft, kun je meer mensen helpen of zelfs redden. Ook die eenmalige donatie met Kerst kan een groot verschil maken, als je 200 euro geeft aan een effectieve organisatie, in plaats van 1.000 euro aan de eerste de beste of de bekendste. 

Hoeveel je ook geeft, en welk goed doel je ook zal kiezen: geef met je hart, maar vergeet ook niet met je hoofd te geven. Doneer dus bewust!

De toekan, spectaculaire vogel uit het regenwoud.

Costa Rica staat bekend om zijn tropische regenwouden, de nevelwouden, de biodiversiteit en ook om de enorme hoeveelheid vogels die daar leven, meer dan 900 verschillende soorten. Veel mensen beschouwen de toekan als de mooiste vogel ter wereld. De toekan is zowel een verpletterend mooie vogel als een grappig dier waar niemand de ogen vanaf kan houden. De toekan wordt daarom ook regelmatig als een karakter in animatiefilms gebruikt. (meer…)

Een goed doel steunen doe je zo!

Een goed doel steunen. Hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn namelijk zoveel goede doelen dat het moeilijk kiezen is. Aan welke schenk je geld? Welk goed doel is betrouwbaar? En waar begin je eigenlijk met het steunen van een goed doel? De keuze is reuze in het oerwoud van de goede doelen. Wil jij een goed doel gaan steunen, dan is het belangrijk dat het goede doel bij jou past. Kies een organisatie die dingen doet waar jij veel waarde aan hecht.  Zo wordt het doneren aan een goed doel een stuk makkelijker voor je. Met de onderstaande tips weet je zeker dat jij straks op een bewuste manier een goed doel steunt.  (meer…)

Cadeau ideeën en tips hiervoor op een rij

Een goed cadeau geven voor bijvoorbeeld een bruiloft of verjaardag is niet zo simpel als het lijkt. Wat zijn goede cadeau ideeën?  Waar maak je iemand echt blij mee? Geven anderen niet hetzelfde cadeau? Om je te helpen aan een goed cadeau geven wij je in dit blog cadeau ideeën en tips voor het perfecte cadeau. Je wil natuurlijk niet hebben dat jouw cadeau, waar je zo hard je best voor hebt gedaan, niet in de goede smaak valt. Vervelend voor jou en voor de persoon die je graag blij wil maken. (meer…)

Zomerfeest vol positiviteit – Adopteer Regenwoud viert 12 jaar succes

Adopteer Regenwoud bestaat 12 jaar. Een goede reden om stil te staan bij alle mijlpalen tijdens het zomerfeest dat we op woensdag 30 augustus 2023 vierden met toegewijde vrijwilligers en belanghebbenden. De bijeenkomst vond plaats in de prachtige ambiance van Landhuis in de Stad in Utrecht, waar we de gelegenheid grepen om terug te blikken op onze mijlpalen, recente prestaties te delen en onze nieuwste samenwerking te presenteren. “Wat een prachtige avond, de ruimte staat bol van positieve energie!”, aldus een van de aanwezigen. Een impressie van een grandioze avond. (meer…)