Een goed doel steunen doe je zo!
Een goed doel steunen. Hoe doe je dat eigenlijk? Er zijn namelijk zoveel goede doelen dat het moeilijk kiezen is. Aan welke schenk je geld? Welk goed doel is betrouwbaar? En waar begin je eigenlijk met het steunen van een goed doel? De keuze is reuze in het oerwoud van de goede doelen. Wil jij een goed doel gaan steunen, dan is het belangrijk dat het goede doel bij jou past. Kies een organisatie die dingen doet waar jij veel waarde aan hecht. Zo wordt het doneren aan een goed doel een stuk makkelijker voor je. Met de onderstaande tips weet je zeker dat jij straks op een bewuste manier een goed doel steunt.
Redenen om een goed doel te steunen
Doneren aan een goed doel, er zijn verschillende redenen om letterlijk en/ of figuurlijk de handjes uit de mouwen te steken. Zo kan het zijn dat je geeft om het klimaat en niet straks met je enkels onder water wil staan. Of wil bijdragen aan een metersdiepe waterput waar straks honderden mensen van kunnen drinken. Jij kan echt het verschil maken! Het geeft je een voldaan gevoel. Wanneer je s’ avonds neerploft op de bank na een lange dag werken en met een diepe zucht denkt: ik heb wat gedaan voor onze aardbol of maatschappij.
Voor bedrijven heeft een goed doel steunen voordelen. In de Belasting- en Geefwet staat namelijk dat een goed doel steunen fiscaal aftrekbaar is. Zolang het goede doel een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) is.
Doneren aan een goed doel: wie kunnen dat?
Een goed doel steunen kan uiteraard als particulier. Maar doneren is niet alleen voor particulieren. Ook voor bedrijven is het mogelijk om te doneren. Veel goede doelen hebben zakelijk partnerschap programma. Hiermee kun je als bedrijf bijvoorbeeld bijdragen aan het onderzoek tegen kanker of de CO2-afdruk compenseren.
Verder kun je ook goed doel steunen als cadeau. Dan geef je een goede vriend of familie die geeft om bijvoorbeeld kunst & cultuur of natuur & klimaat een donatie cadeau.
Welk goed doel kan ik steunen?
Gelukkig zijn er tal van goede doelen waaraan jij kunt doneren. Belangrijk is om goed te kiezen. Wat vind jij belangrijk, waaraan hecht je waarde, wie of wat kan jouw hulp goed gebruiken? Aan keuze geen gebrek. De goede doelen lopen uiteen van: natuur & milieu, bijvoorbeeld Adopteer Regenwoud, gezondheid denk aan KiKa, religie, natuur & milieu, internationale hulp & mensenrechten zoals UNICEF, kunst & cultuur, welzijn en onderwijs bijvoorbeeld IFES Nederland.
Hoe weet ik of een goed doel betrouwbaar is?
Uiteraard wil je graag weten of het steunen van een goed doel op de juiste plek terecht komt. Een manier om te controleren op betrouwbaarheid is het CBF keurmerk. Het CBF (Centraal Bureau Fondsenwerving) controleert of goede doelen voldoen aan strenge kwaliteitseisen.
Doneren: hoe gaat het in zijn werk?
Hoe gaat een goed doel steunen of een steentje bijdragen aan de wereld praktisch gezien in zijn werk? Nou, daarvoor zijn verschillende manieren: een maandelijkse, jaarlijkse of eenmalige donatie aan bijvoorbeeld Adopteer Regenwoud. Buiten doneren in de vorm van geld is er de mogelijk om vrijwilligerswerk te doen. Zo zijn er verschillende sectoren waar je als vrijwilliger aan de gang kunt.